Orientační nabídka


 

11. ročník chemické soutěže Hledáme nejlepšího Mladého chemika zná svého vítěze

Jedenáctý ročník celostátního finále soutěže Hledáme nejlepšího Mladého chemika ČR zná svého vítěze. Stal se jím Filip Poisl ze Strakonic. V soutěži zabodovali i žáci z Ústeckého kraje.
Tisková zpráva ze dne 20. června 2023
1
 

 
 
Tato soutěž se v posledních letech těší nebývalému zájmu a popularitě, což potvrzuje i letošní rekordní účast 22 tisíc žáků. Letošní ročník soutěže odstartoval v průběhu září 2022 a vyvrcholil počátkem června 2023. Organizaci prvních třech kol pro Ústecký kraj zajišťuje Střední odborná škola technická a zahradnická v Lovosicích.

V úterý 13. června 2023 se v prostorách Fakulty chemicko-technologické Univerzity Pardubice uskutečnilo celostátní finále největší chemické soutěže v České republice. V letošním roce se do finálového kola dostalo celkem 38 soutěžících. Žáci si poměřovali své teoretické znalosti prostřednictvím písemného testu. Testování žáků bylo zaměřeno i na praktické dovednosti, které žáci prokazovali v chemické laboratoři. Z Ústeckého kraje se do finále probojovali čtyři žáci. Žák Václav Poříz obsadil třetí místo a získal bronzovou medaili. Spolu s ním byla oceněna i jeho vyučující chemie Renata Maurencová ze Základní školy Palachova Ústí nad Labem. Další žákyně z Ústeckého kraje se umístily následovně: Walterová Barbora na 20. místě, Aubrechtová Natálie na 27. místě a Kalendová Karolína na 30. místě. 

Hodnotnými cenami bylo oceněno všech 38 soutěžících. Ceny předávali zástupci významných chemických společností, představitelé státních orgánů i škol. Za Střední odbornou školu technickou a zahradnickou pogratuloval a předal ceny ředitel školy Jiří Procházka.

Finálový den nebyl jen o vzdělávání, ale také o zábavě. Doprovodný program byl připravený nejen pro žáky a jejich rodiče, ale i pro jejich pedagogy. Pro učitele byla připravena poutavá přednáška o polymerech a kompozitech. Pro rodiče byla nachystána zajímavá exkurze po prostorách tamějších laboratoří. Atmosféra byla dokreslena efektními chemickými pokusy. Vyvrcholením celého programu byla úchvatná bubble show Matěje Kodeše. 

Stoupající zájem o soutěž ze strany žáků jen potvrzuje opomíjenou myšlenku, že chemie je vědou budoucnosti. Neboť vývoj nových materiálů, léků a technologií je pro dnešní uspěchaný a náročný svět podmínkou k samotnému přežití člověka. S chemií se setkáváme v každodenním životě, na každém kroku, chemie je všude kolem nás. Právě tyto myšlenky jsou hnacím motorem pro organizátory soutěže Hledáme nejlepšího Mladého chemika, kteří se snaží v mladých lidech vzbudit zájem o chemii a o přírodní vědy jako takové. 

Hlavní idea celého projektu je shrnuta již v citátu antického filozofa Sokrata a je zároveň mottem soutěže: Žák není nádoba, kterou je třeba naplnit, ale pochodeň, kterou je třeba zapálit. 

1
Nejlepší mladí chemikové

 

2
Třetí místo obsadil Václav Poříz

 

3
Hodnotné ceny získalo všech 38 soutěžících

 

ZDROJ: SOŠ Lovosice 
 
Zodpovídá: Mgr. Hana Šťástková
Vytvořeno / změněno: 20.6.2023 / 20.6.2023
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém