Orientační nabídka


 

Aktuální informace k povodňové situaci k 13.8.2002 ve 20:00 hodin

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
 

 
 

Aktuální zpráva k povodňové situaci v Ústeckém kraji z 13.8.2002 ve 20 hodin:

Urychlenou evakuaci 2500 obyvatel Terezína a Bohušovic nad Ohří doporučil zástupcům Okresního úřadu v Litoměřicích hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc při dnešním večerním zasedání krizového štábu Ústeckého kraje (úterý 13.8.2002 v 18 hodin). Zdůraznil, že voda rychle stoupá a urychlená evakuace v nočních hodinách by byla pro obyvatele dotčených míst velmi stresující. Členové štábu konstatovali, že situace je hodinu od hodiny vážnější. Stále prší a předpověď srážek signalizuje, že zítra k večeru se problémy s velkou vodou přesunou na Českolipsko.

Dnes byly odstaveny z provozu všechny čističky odpadních vod na Labi (Roudnice nad Labem, Litoměřice, Ústí nad Labem a Děčín). V podvečer byla uzavřena silnice mezi Lovosicemi a Ústí nad Labem a místní úseky mezi Ústí nad Labem a Děčínem na obou stranách Labe. Krizový štáb se zabýval řešením situace, kdy při 11metrové výšce hladiny Labe budou břehy této největší české řeky spojeny v celém Ústeckém kraji pouze mostem v Roudnici nad Labem (ovšem se zatopenými  přístupovými silnicemi) a železničním mostem v Ústí nad Labem. V okamžiku jednání krizového štábu byly již dva mosty přes Labe mimo provoz - v Ústí nad Labem a ve Štětí; další mosty (v Litoměřicích a Děčíně) stoupající Labe také zřejmě záhy vyřadí z provozu.

České dráhy informovaly o tom, že společně s ústeckou záchrankou připravily tzv. železniční sanitu, tedy vagon vybavený zdravotnickou technikou, který v případě potřeby může po železničním mostě přejet na druhou stranu rozvodněného Labe.

Podvečerního zasedání krizového štábu Ústeckého kraje se zúčastnili také přednostové okresních úřadů v kraji. Z jejich informací vyplynulo, že se v tomto okamžiku daří obcím a městům problémy řešit. Na Litoměřicku, kde probíhá evakuace a další se připravuje, zasedá krizový štáb nepřetržitě.

Hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc vyzval ke spolupráci na evakuacích Hasičský záchranný sbor, Policii ČR a vojsko. Obrátil se především na armádu, aby pomohla policii střežit majetky osob, které se musely evakuovat. „Pokud jde o zdravotní péči, zdůrazňuji, že se nesmí stát, aby nemocnice z finančních důvodů odmítaly ošetření. S VZP bylo dohodnuto, že poskytne nemocnicím mimořádné zálohy na ošetření,“ zdůraznil hejtman J. Šulc.

Nabídl také kapacitu škol, které zřizuje Ústecký kraj, pro případné ubytování evakuovaných osob. „Evakuace se dotkne mnohem většího počtu osob, než předpokládají povodňové plány. Povodňové plány, které máme k dispozici, předpokládají následky stoleté vody. Už teď víme, že vody bude ještě o metr více, takže počítám s širším rozlivem vody, s mnohem větším počtem evakuovaných osob,“ dodal.

V Ústeckém kraji vysoká voda poškodila některé silnice I., II. a III. třídy v kraji (Teplicko 8, Chomutovsko 5, Mostecko a Ústecko 4, Lounsko 1 – stav k 13.8., 15 hodin) a mosty (2). Byly uzavřeny hraniční přechody, večer bylo možno překročit hranici pouze v Hřensku a ve Šluknovském výběžku. Na Litoměřicku bylo evakuováno v první fázi šest obcí. Doprava na dolním Labi byla zcela zastavena.

Pozn.: Krizový štáb Ústeckého kraje se sejde znovu ve středu 14.8.2002 v 9:00 hodin.

Připravila: Mgr. Romana Konečná, tisková mluvčí Ústeckého kraje

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 13.8.2002 / 13.8.2002 | Zveřejnit od-do: 13.8.2002-13.11.2002
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém