Orientační nabídka


 

Aktuální problémy kraje a cesty k jejich řešení

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Odpověď pro Měsíčník 51 PRO (Pavel Kačer)
 

 
 

ODPOVĚĎ NA DOTAZ měsíčník 51 PRO (Pavel Kačer) ze dne  26. 7. 2004

 

Dotazy (v původním znění):

Náš nový měsíčník o politice, ekonomice a o tom, jak si zlepšit životní úroveň 51 PRO připravuje první regionální přílohu. Bude se týkat Vašeho Ústeckého kraje. Rádi bychom přílohu uvedli rozhovorem s Vámi o aktuálních problémech kraje a cestách k jejich řešení. Na Vaši odpověď se těší redaktor Pavel Kačer.

 

Okruh otázek k rozhovoru:

1. Jak byste charakterizoval svůj kraj?

2. Platí stále, že severní Čechy, to je energetika, chemie a zničené životní prostředí? Co se za 15 let změnilo k lepšímu?

3. K novým problémům jistě patří vysoká nezaměstnanost. Jak se kraj a obce snaží problém řešit? Můžete se pochlubit už i dobrými výsledky?

4. Dálnice D8 a splavnost dolního toku Labe - jak pomáhá samospráva vyřešit otázku dopravy?

5. Jaká je "politická mapa" kraje a PROČ?

6. Co děláte pro to, aby byl kraj i turisticky přitažlivý?

7. Kdo jsou regionální tahouni ekonomiky?

 

Odpovědi:

Odpovídá hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc:

1. Na tento kraj se stále ještě pohlíží jako na „černou díru“ severních Čech, ostudný a zdevastovaný kout. To ale není pravda, i když je v tomto duchu náš kraj stále prezentován některými celostátními médii. Tento pohled se mění jen pozvolna, ovšem já s jistotou prohlašuji, že náš kraj má svým návštěvníkům co nabídnout, při srovnání s ostatními regiony nebo se zahraniční dovolenou suverénně obstojí co do počtu krás a turistických lákadel a mnohé z nich i předčí. Jsem přesvědčen o tom, že za nějakých deset let už ne pouze části kraje, ale celému našemu regionu se bude říkat Zahrada Čech, a lidé sem budou směřovat jak za prací, tak proto, aby se tu usadili a žili v pěkném a zdravém prostředí.

 

2. Je to jen jedna z charakteristik tohoto kraje. Stejně tak lze ale o našem regionu hovořit jako o místu, kam je napřena řada vládních i evropských rozvojových programů, určených pro rozvoj malého a středního podnikání v lehkém průmyslu, pro zlepšení dopravy a v cestovním ruchu. O prioritách našeho rozvoje máme jako krajská samospráva jasno a panuje o tom vcelku i politická shoda. Stále se vyrovnáváme s razantní restrukturalizací průmyslu, podporujeme přípravu nových rozvojových zón a vznik nových odvětví průmyslu, včetně vzniku nových pracovních příležitostí.

 

3. Vysoká nezaměstnanost je problém, který jsem jako představitel samosprávy nucen pouze snášet,  veškeré karty v této hře mají rozdány vláda a státu podřízené instituce – ministerstva a úřady práce, abych jmenoval jen některé. Na nás krajské politiky zbývá málo - v podstatě můžeme jen vyvíjet lobbistický tlak na poslance a senátory zvolené do Poslanecké sněmovny a senátu. Rekordně nejvyšší česká nezaměstnanost v našem kraji je jasnou vizitkou práce uplynulých vlád. Podnikatelské prostředí v zemi je ve srovnání se sousedními regiony – zejména zeměmi, které stejně jako my přistoupily do EU nezdravé, není zajištěna dostatečná ochrana investic a právní ochrana věřitelů, vládní sociální politika k práci nikoho nenutí, budování odpovídající dopravní infrastruktury je pomalé. Přesto lze říci, že s přímou podporou našeho kraje v vzniklo v regionu téměř 7 tisíc pracovních míst. Stát ale podnikatelům život znepříjemňuje, a tak bohužel ještě větší počet pracovních míst v kraji zanikl.

 

4. Samospráva do silnic II. a III. tříd investovala stovky miliony korun, jinými slovy, dělá vše, co pro zlepšení dopravní infrastruktury v regionu udělat může. Nyní například odesílá první projekty na čerpání evropských dotací z evropských strukturálních fondů v rámci SROP. Dálnici a splavnění Labe má ale v rukou vláda a ministerstva. Stavby spojené s budováním dálnice D8 a splavněním dolního Labe považujeme za strategické pro tento region. I zde ale platí, že regionální samospráva je v područí státu. Velmi výmluvně o tom hovoří téměř dvouletý proces schvalování úvěru na stavbu jednoho z úseků dálnice (Trmice - státní hranice), kterému předcházelo několikaleté období nenaplněných slibů. Co se týče stavby vodních děl, umožňujících spolehlivou splavnost řeky Labe, zde je situace podobná. Naší jedinou zbraní je tlak, který umíme vyvinout na potřebných institucích.

 

5. V našem regionu mají tradičně silnou pozici levicově orientované strany, není tajemstvím, že zde mají silnou základnu příznivci komunistů a že se tu daří i politicky méně čitelným subjektům – v posledních komunálních volbách získali více než třetinu všech odevzdaných hlasů různá sdružení nezávislých kandidátů. V obcích a městech regionu mají právě oni spolu s KSČM a ČSSD nejvíce zastupitelů. Tento trend předznamenaly už krajské volby v roce 2000, jsme jediným krajem, kde KSČM získala nejvíce hlasů. Nicméně povolební vyjednávání umožnila na krajské úrovni spolupráci ODS a ČSSD a komunisté jsou spolu s někdejší Čtyřkoalicí včetně nezařazených v opozici. Proč tomu tak je? Díky energetice a hnědému uhlí náš region osidlovali především levicově smýšlející proletáři, ti tu zestárli a reformující se země po roce 1989 jim nedokázala kvůli nezodpovědně prováděné restrukturalizaci průmyslu nabídnout proti jejich přesvědčení lepší alternativu.

 

6. Podporuji aktivně řadu akcí (výlety na kole, osobní účast...) a samozřejmě i co nejlepší prezentaci našeho kraje v zahraničí.

 

7. K tahounům ekonomiky v kraji je nutno jednoznačně stále ještě počítat hnědouhelné těžařské společnosti, ať už se jedná o Severočeské doly Chomutov nebo privátní MUS. Významné jsou také společnosti z holdingu UNIPETROL, dále například ČEZ nebo Glaverbel Czech. Jak je patrné, významný podíl tvoří státem vlastněné firmy, soukromý kapitál se tu sice prosazuje, ale ne v takové míře, aby to tento region pocítil významněji. Pozvolna v našem regionu také sílí vliv v segmentu služeb – v poměru k počtu obyvatel tu působí v porovnání s ostatními místy České republiky snad největší množství různých obchodních společnosti a prodejních řetězců. Co na druhou stranu postrádáme, to je strategický investor – na ploše bývalého vojenského letiště v Žatci je připravena strategická průmyslová zóna. Nedaří se nám ale pro ni sehnat strategického investora.

Vydala: Mgr. Romana Konečná, tisková mluvčí Ústeckého kraje

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 754, mobil 603 192 631

e-mail: konecna.r@kr-ustecky.cz

 

 

 

 

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 6.8.2004 / 17.7.2006 | Zveřejnit do: 31.12.2004
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém