Orientační nabídka


 

Antonín Terber: Chov losů je v Ústeckém kraji reálný

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Antonín Terber: Chov losů je v Ústeckém kraji reálný
Zemědělské podnikání na Mostecku a Šluknovsku by mohl oživit chov losů ze Švédska. S krajským radním Antonínem Terberem o tom ve Starých Křečanech na Šluknovsku a ve Svinčicích na Mostecku jednali Sune Häggmark, majitel ekofarmy Moose Garden ze švédském Orrvikenu a Bengt Kroon, jeho ekonomický poradce.
 

 
 

TISKOVÁ ZPRÁVA ze dne 30. 8. 2007

 

Antonín Terber: Chov losů je v Ústeckém kraji reálný

 

Zemědělské podnikání na Mostecku a Šluknovsku by mohl oživit chov losů ze Švédska. S krajským radním Antonínem Terberem o tom ve Starých Křečanech na Šluknovsku a ve Svinčicích na Mostecku ve dnech 28. a 29. srpna jednali Sune Häggmark, majitel ekofarmy Moose Garden ze švédském Orrvikenu a Bengt Kroon, ekonomický poradce, kteří přijali pozvání Antonína Terbera k návštěvě Ústeckého kraje.

Švédští chovatelé přicestovali do České republiky na obhlídku konkrétních míst, v nichž by měly být losí farmy vybudovány. Chtěli se přesvědčit, že přírodní podmínky jsou pro chov losů v Ústeckém kraji vhodné. Ve Starých Křečanech jim byl prezentován projekt rozvoje Penzionu Dymník, kde by do jednoho roku chtěli, podle starosty obce Martina Mänzela, chov losů zahájit. Podle švédských farmářů je příroda v okolí Dymníku pro chov těchto zvířat naprosto vhodná a konstatovali, že pokud obec a investoři dokáží připravit losí farmu, zvířatům se v ní bude dobře dařit. Pochvalně se vyjádřili také o přírodních podmínkách v horských oblastech Mostecka. Záměr rozšíření činnosti EQUIPARK o.p.s., zabývající se chovem koní a jezdectvím o chov losů návštěvě ze Švédska prezentovala ředitelka společnosti Ivana Staňková.

Antonín Terber se se švédskými chovateli losů seznámil v průběhu konference ENCORE 2006 ve dnech 14. - 17. 6. 2006. Po návratu diskutoval o zájmu švédských chovatelů s podnikateli v zemědělství v našem regionu. Se zástupci Starých Křečan a svinčického EQUIPARKu o.p.s. pak navštívili ve dnech 17. - 18. července 2007 Orrvikenskou losí farmu, která byla založena v roce 1997. Chov losů tam zvýšil zájem turistů o tuto oblast, farma však produkuje žádané losí mléko a mléčné výrobky a také vyrábí 100% ekologický papír z losích exkremetů. Ten je pro svou výjimečnost vyhledávaným artiklem a farma jej úspěšně exportuje do celého světa.

 

 

Připravil: František Janačík, kancelář hejtmana Ústeckého kraje

oddělení tiskových informací

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 788

janacik.f@kr-ustecky.cz

 

O založení losího stáda ve Starých Křečanech diskutovali v Orrvikenu (zleva) Bengt Kroon, Sune Häggmark, Antonín Terber a Martin Mänzel
O založení losího stáda ve Starých Křečanech diskutovali v Orrvikenu (zleva) Bengt Kroon, Sune Häggmark, Antonín Terber a Martin Mänzel

Antonín Terber na losí farmě v Orrvikenu
Antonín Terber na losí farmě v Orrvikenu

Sune Häggmark a Bengt Kroon si areál svinčického EQUIPARKu prohlédli z kočáru
Sune Häggmark a Bengt Kroon si areál svinčického EQUIPARKu prohlédli z kočáru

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 30.8.2007 / 30.8.2007 | Zveřejnit od-do: 30.8.2007-30.9.2007
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém