Orientační nabídka


 

Antonín Terber: Nová legislativa REACH se dotkne stovek podnikatelů i v Ústeckém kraji

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Antonín Terber: Nová legislativa REACH se dotkne stovek podnikatelů i v Ústeckém kraji
Evropský parlament a Rada schválily koncem roku 2006 dokument nové chemické politiky, nařízení č. 1907/2006 známé pod zkratkou REACH, které vejde v platnost 1. června 2007. Člen Rady Ústeckého kraje Antonín Terber upozorňuje, že toto nařízení se dotkne i stovek firem, podnikajících v Ústeckém kraji. Na změny, jenž REACH zavede, upozorňuje program Adaptabilita, realizovaný Svazem chemického průmyslu ČR.
 

 
 

Tisková zpráva ze dne 27. 4. 2007

 

Antonín Terber: Nová legislativa REACH se dotkne stovek podnikatelů i v Ústeckém kraji

 

Evropský parlament a Rada schválily koncem roku 2006 stěžejní dokument nové chemické politiky, nařízení č. 1907/2006 známé pod zkratkou REACH (Registrace, Evaluace a Autorizace CHemických látek), které vejde v platnost 1. června 2007. O praktických dopadech této legislativy diskutoval člen Rady Ústeckého kraje Antonín Terber s Ing. Ladislavem Novákem, výkonným ředitelem Svazu chemického průmyslu ČR. Legislativa REACH představuje v Evropské unii zásadní reformu chemické legislativy, jež se významným způsobem dotkne všech, kteří chemikálie vyrábějí, obchodují s nimi nebo je používají, tedy nejen chemického průmyslu. „Podnikatelé, jichž se REACH týká, budou muset prokázat, že veškeré chemické látky, včetně těch, které jsou obsažené v přípravcích a dokonce i v některých případech i předmětech uváděných na trh v zemích EU, byly zaregistrovány u Evropské chemické agentury v Helsinkách,“ vysvětlil krajskému radnímu Ladislav Novák.

 Takzvaná předregistrace bude podle něj u helsinské agentury zahájena 1. června 2008.

V České republice se implementace REACH dotkne stovek až tisíců firem. „Stovky menších podniků a drobných živnostníků zatím v lepším případě jen velmi mlhavě tuší, že je čekají nějaké nové povinnosti. Proto jsem se s výkonným prezidentem svazu dohodl, že i v našem kraji proběhnou pro zájemce semináře, v rámci programu nazvaném Adabtabilita, který svaz s finanční podporou EU organizuje kvůli přípravě českého podnikatelského prostředí na legislativu REACH. Umím si například představit, že některé ze seminářů proběhnou v prostorách krajského úřadu. Ústecký kraj se k podpoře podnikání aktivně hlásí a toto je jeden z mnoha praktických kroků, na jehož realizaci jsme ochotni se podílet,“ vysvětlil Antonín Terber.

Podle ředitele Svazu chemického průmyslu ČR Nováka bude implementace REACH zpočátku představovat obrovskou administrativní a finanční zátěž, na níž by se dotčené firmy měly už nyní připravovat. „Existuje odhad, že celkově se náklady na REACH pro české výrobce a dovozce budou pohybovat ve výši 5,5 až 11 milirad korun. Bude to právě nejzranitelnější skupina - malí a střední podnikatelé, kdo ponese až 80 % všech nákladů spojených s implementací REACH,“ uvádí Ladislav Novák v tiskové zprávě k projektu ADAPTABILITA, představeném i v Ústeckém kraji. V rámci tohoto projektu byly zřízeny i kontaktní regionální kanceláře, v Ústeckém, Středočeském a Moravskoslezském kraji.  

 

Regionální kontaktní kancelář:

Ing. Lubomír Štěpán

Regionální kancelář Ústí nad Labem pro kraje: Ústecký, Karlovarský, Plzeňský, Liberecký a Jihočeský

Revoluční 1930/86

400 32  Ústí nad Labem

tel.: +420 739 463 410

lubomir.stepan@schp.cz

 

S využitím tiskové zprávy Svazu Chemického průmyslu ČR připravil:

František Janačík, kancelář hejtmana Ústeckého kraje

oddělení tiskových informací

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 788

janacik.f@kr-ustecky.cz

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 2.5.2007 / 2.5.2007 | Zveřejnit od-do: 2.5.2007-2.6.2007
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém