Tisková zpráva ze dne 20. června 2014
U všech vyjmenovaných firem došlo k restrukturalizaci výroby a také k výraznému snížení počtu pracovníků. Tento stav se odrazil i v počtech uchazečů o studium aplikované chemie na Gymnáziu a Střední odborné škole dr. Václava Šmejkala Ústí nad Labem (škola byla sloučena s Gymnáziem na Severní Terase). Ukazuje se však, že o absolventy chemie, středoškoláky, roste zájem.
Vedení školy hledalo činnost, která by nové studenty do školy přivedla a zdá se, že se záměr podařil. Škola byla vybrána do projektu Přírodovědné a technické vzdělávání Ústeckého kraje, který je dotován Evropskou unií a Ústeckým krajem. Cílem projektu, CZ.1.07/1.1.00/44.0005, který vyhlásilo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, je vzbudit zájem žáků základních škol o přírodovědné a technické obory studia.
Vzhledem k tomu, že v Ústeckém kraji, ale i v celé republice, vznikají malé pivovary jako houby po dešti, stoupá i zájem o vzdělané odborníky v oboru. Ty by měla od příštího školního roku připravovat právě ústecká chemická průmyslovka. V prostorách školy se buduje pokusný školní pivovar, spíše pivovárek, který bude společně s novými laboratořemi sloužit k vzdělávání sládků a dalších pracovníků malých pivovarů. Celý výrobní proces bude probíhat v prostorách školního pivovaru, v suterénu školy. Samozřejmě, že cílem nebude konzumace, ale výuka, experimentování a seznámení se všemi výrobními procesy. Studenti budou vařit pivo nejen z tradičních sladů, ale například i z rýže nebo kukuřice. Počítá se i s výukou marketingu, který souvisí s oborem pivovarnictví. Škola spolupracuje s minipivovarem v Ústí nad Labem, Pivovarem Na Rychtě. Tady budou žáci získané vědomosti ze školního experimentálního pivovaru využívat v praxi. Suroviny k experimentálním várkám bude škola získávat od tohoto partnera projektu.
Zeptali jsme se Mgr. Jana Rottenborna, zástupce ředitele školy pro odborné vzdělávání.
* Co vás vedlo k záměru vybudovat tento experimentální pivovar? Jaký zájem o studium předpokládáte a jak velká je potřeba absolventů pro tento obor?
Naším cílem je zvýšení zájmu o studium chemie. Naše škola, vlastně jako jediná, poskytuje v Ústeckém kraji vzdělání v chemii. Počet absolventů však neodpovídá zájmu zaměstnavatelů. Hlásí se i chemické podniky z jiných krajů a my nemůžeme zatím pokrýt potřeby ani zaměstnavatelů v kraji. Proto jsme se rozhodli doplnit obor aplikovaná chemie o oblast potravinářské chemie, kam patří i pivovarnictví a tím obor zatraktivnit. Naši absolventi tak budou mít širší spektrum budoucího uplatnění. I studium bude zajímavější.
* Přece jen pivo po uvaření musí kvasit a postupně získávat alkohol. Žáci na Vaší škole většinou nejsou plnoletí, a tedy alkohol nesmí konzumovat. Jak budete tento rozpor řešit?
Ano, máte pravdu, ve škole se nesmí alkohol podávat. Budeme to řešit tím, že várky našeho experimentálního piva nebudou velké a proces kvašení nebude příliš dlouhý. Každopádně nebudeme pivo vařit pro konzum. Navíc nejsme jedinou střední školou, kde je pokusný pivovar. V Praze a nově i ve Veselí nad Lužnicí už pokusné pivovary fungují. Chystáme se k nim a poptáme se, jak to dělají u nich.
Popřejme škole, aby se naplnil záměr zvýšit zájem o studium chemie a aby v Ústí nad Labem zůstala zachována tradice chemické výuky.
Připravil PaedDr. Petr Brázda, Odbor strategie, přípravy a realizace projektů,
Krajský úřad Ústeckého kraje, telefon 777 072 210
Mgr. Jan Rottenborn, zástupce ředitele školy pro odborné vzdělávání.