Orientační nabídka


 

Čtyřicet jedna milionů do Brtníků

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Čtyřicet jedna milionů do Brtníků
Náměstek hejtmana Petr Fiala byl na inspekci v Ústavu sociální péče v Brtníkách spolu s radním Vladimírem Záhorským a Petrem Severou, vedoucím odboru sociálních věcí a zdravotnictví Krajského úřadu Ústeckého kraje. Prohlédli si i další zařízení Ústeckého kraje v oblasti Děčínska.
 

 
 

TISKOVÁ ZPRÁVA ze dne   24. 8. 2007

Čtyřicet jedna milionů do Brtníků

Čtyřicet jedna milionů, včetně přípravy stavby a technického dozoru, takový bude účet, který sám sobě vystaví Ústecký kraj za generální rekonstrukci, která probíhá v Ústavu sociální péče v Brtníkách na Děčínsku už druhým rokem. Rekonstrukce řeší řadu letitých problémů kterým jak klienti, tak i personál ústavu museli čelit. Dnes je jedna z hlavních budov úplně vyklizená a v jeho interiéru se pohybují řemeslníci všech možných profesí. Až odejdou, což by mělo být v příštím roce, bude dispoziční uspořádání jiné. V suterénu přibude navíc bazén pro rehabilitaci. „Nejdůležitější změna se však týká způsobu vytápění.Kotelna na uhlí byla zcela nevyhovující a v havarijním stavu, takže tento problém byl prioritní,“říká náměstek hejtmana Petr Fiala, který byl na inspekci v Brtníkách spolu s radním Vladimírem Záhorským a Petrem Severou, vedoucím odboru sociálních věcí a zdravotnictví Krajského úřadu Ústeckého kraje. Dodal, že v obci není plyn, takže v ústavu se bude topit elektřinou. „Do budoucna tu počítáme i  s ohřevem vody pomocí solárních panelů,“ přidává informaci ředitelka příspěvkové organizace Ústeckého kraje Blanka Trojanová. Změna způsobu vytápění si vyžádala i novou trafostanici. V Brtníkách je v současných dnech opravdu živo. Klienti kvůli rekonstrukci byli sestěhováni do dalších objektů. Stavební ruch dopadá  logicky na všechny, ale vidina zcela nového zázemí, pardonuje mnohé útrapy. „Tento ústav má velkou tradici a péče o klienty je tu příkladná. Jsem rád, že rekonstrukci hlavního objektu, o které jsem mluvil s vedením ústavu při své poslední návštěvě v prosinci, se podařilo rozjet,“ pochvaloval si zástupce kraje Petr Fiala. Je přesvědčený, že po skončení rekonstrukce budou mít obyvatelé ústavu nesrovnatelně lepší podmínky než tomu bylo doposud.  

   Druhou část pracovní cesty věnoval náměstek hejtmana návštěvě Domova důchodců a ústavu sociální péče v Krásné Lípě. Kapacita zařízení je 116 obyvatel. Objekty jsou situovány do míst bývalé nemocnice. “Je tu kolem moc krásné prostředí, myslím, že je to velice pěkné zázemí jak pro seniory, tak klienty ústavu sociální péče,“ myslí si krajský politik. Prošel všemi objekty, popovídal si  s personálem kuchyně i klienty, kteří vesměs kvitovali s jakou péčí se v příspěvkové organizaci setkávají. “Služby jsou tu na solidní úrovni a nás může jen těšit, že poptávka po nich roste,“ říká Petr Fiala. Také sem Ústecký kraj v posledních letech investoval, konkrétně přes 11 milionů, plánuje se dále rekonstrukce dvou pater v jednom z objektů. Vedení ústavu v současné době netrpělivě čeká na vyřízení žádosti státní dotace (od ministerstva práce a sociálních věcí), díky níž by si v Krásné Lípě mohli dovolit další zvelebení prostor.

   V České Kamenici je ústav sociální péče zbrusu nový. Prošel před rokem generální rekonstrukcí a kámen tu nezůstal na kameni. Dokazují to také investiční náklady, které kraj ze svého rozpočtu do prací dal- 38 milionů korun. Výborné je také umístění samotného zařízení, které umožňuje klientům plnou integraci do života ve městě. „Tady k tomu není co dodat, je to prostě takové jaké má být,“ nechal se slyšet náměstek hejtmana. Obdivoval také přilehlou zahradu s bazénem, záhony i pěknými altány, kde uživatelé služeb tráví siestu a volný čas. Českokamenická příspěvková organizace je zrekonstruovaná s vybraným vkusem a citem.

    Ústav sociální péče ve Staré Olešce byl poslední zastávkou Petra Fialy. „Tak tady si především zaslouží pozornost kuchyň. Její vybavení je už dávno za zenitem, tak zastaralé a podle toho taky vypadá. Ještěže ženy, které se tu starají o žaludky našich klientů, si umí tak dobře poradit,“ říká s obdivem Petr Fiala. Pozorně si vyposlechl, co všechno by případná rekonstrukce vyžadovala. „Určitě se na to podíváme s pracovníky našeho investičního oddělení,“ slíbil a připomenul, že v roce 2005 a 2006 investoval Ústecký kraj do zateplení, výměny oken, el. kotle, výtahu a opravy rozvodů ústředního topení, včetně střechy a fasády, přes 10 milionů korun. Vloni navíc dostal část výtěžku z plesu Ústeckého kraje 126 tisíc korun. „Na pokoje klientů jsme koupili nový nábytek. Díky daru se nám tak podařilo vybavit všechny pokoje našich klientů,“ pochlubila se ředitelka Dagmar Vaňková. Ukázala hostovi rozsáhlý přírodní areál s parkovou úpravou a bazénem. Tato část slouží k relaxačním a pohybovým aktivitám. Také prohlídka dalších objektů a prostor potvrdila, že ve Staré Olešce má Ústecký kraj zařízení , které splňuje všechny podmínky „rodinného“ zařízení sociální péče.

 

Připravila:  Naďa Kocábková, kancelář hejtmana Ústeckého kraje

oddělení  tiskových informací

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 741, 737 41 59 59

kocabkova.n@kr-ustecky.cz

 

Čtyřicet jedna milionů do Brtníků

Čtyřicet jedna milionů do Brtníků

Čtyřicet jedna milionů do Brtníků

Čtyřicet jedna milionů do Brtníků

Čtyřicet jedna milionů do Brtníků

Čtyřicet jedna milionů do Brtníků

Čtyřicet jedna milionů do Brtníků

Čtyřicet jedna milionů do Brtníků

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 24.8.2007 / 24.8.2007 | Zveřejnit od-do: 24.8.2007-23.9.2007
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém