Orientační nabídka


 

Další část díla "Západní most přes Labe" byla dokončena

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Další část díla
Za přítomnosti hejtmana Ústeckého kraje Jiřího Šulce byla dnes slavnostně otevřena komunikace, která je první částí silnice II/247 - přivaděč k průmyslové zóně Prosmyky.
 

 
 

TISKOVÁ ZPRÁVA ze dne 20.8.2007

 

Další část díla „Západní most přes Labe“ byla dokončena

 

Za přítomnosti hejtmana Ústeckého kraje Jiřího Šulce byla dnes slavnostně otevřena komunikace, která je první částí silnice II/247 – přivaděč k průmyslové zóně Prosmyky. Tato stavba je součástí díla, které má pracovní název Západní most přes Labe a zahrnuje loni zprovozněnou okružní křižovatku, dnes otevřenou silnici, most přes Labe a průjezd Litoměřicemi. První etapa stavby, včetně budoucího mostu přes Labe, přijde na půldruhé miliardy korun, druhá etapa včetně průjezdu Litoměřicemi, která je zatím ve fázi projektů, si vyžádá další stamiliony korun investic.

Výstavba první části komunikace II/247, která měří 1,2 kilometru přišla na 244 miliónů korun. Sedmdesát pět procent z této sumy – tedy 183 milionů korun byla čerpáno z evropských strukturálních fondů – konkrétně ze společného regionálního operačního programu. Zbývajících 25 procent – více než 61 milionů – bylo uvolněno z rozpočtu Ústeckého kraje.

„V médiích se v poslední době mluví o tom, že dosud nebyla postavena jediná hráz proti povodním. Právě tento přivaděč ale takovou hrází je,“ řekl na slavnostním otevření komunikace hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc. Upozornil tak na důležitou funkci přivaděče – v případě povodní zabránit vodě především ve vniknutí do lovosického areálu průmyslové chemie. Násep, na kterém přivaděč stojí, totiž o několik metrů přesahuje hladinu pětisetleté povodně, která Ústecký kraj postihla v roce 2002. Kromě toho jsou součástí nové komunikace také dva mosty, které budou sloužit jako kanály pro odvedení záplavové vody do polí, popřípadě pro její návrat zpátky do koryta řeky. Tuto funkci přivaděče ocenil zejména starosta města Lovosic Jan Kulhánek: „Pokud by opět přišly povodně a voda by zaplavila areál chemie, hrozilo by, že se různé nebezpečné látky dostanou dolů do města.“  Hejtman Jiří Šulc také připomněl, že přivaděč uleví dopravě v Litoměřicích a zjednoduší spojení mezi Lovosicemi a Litoměřicemi.

Bohuslav Štancl ze Staveb silnic a železnic, které se na výstavbě podílely, přirovnal práci na budování přivaděče ke krejčovské práci: „Vzhledem k tomu, že přivaděč má sloužit zároveň jako hráz, musel být násep prokládán geotextilií. Pokud vím, v tomto úseku je jí na  pět tisíc metrů čtverečních.“ Bohuslav Štancl také upozornil na obrovskou snahu, kterou musel Ústecký kraj vyvinout, aby překonal všechny možné překážky k realizaci stavby.

V nejbližších dnech se má začít se stavbou další části přivaděče, která povede až k Labi, a také sjezdu do Mlékojed. Co se týče hlavní části celé stavby – litoměřického mostu, čeká se na stavební povolení. „Předpokládáme, že bychom ho mohli dostat do konce letošního roku,“ řekl  Jiří Šulc. „Most má zajistit spojení mezi labskými břehy v době povodní. Při velkých povodních v roce 2002 totiž zůstal provozuschopný jen most v Roudnici a železniční most v Ústí nad Labem.“

 

 

Připravila:  Veronika Kindlová, tisková mluvčí Ústeckého kraje

tel. 475 657 726

mob.tel 737 203 666

kindlova.veronika@kr-ustecky.cz

kancelář hejtmana Ústeckého kraje

oddělení tiskových informací

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

 

Další část díla

Další část díla

Přestřihávání pásky na novém přivaděči
Přestřihávání pásky na novém přivaděči

Jiří Šulc pod jedním z mostů nové komunikace
Jiří Šulc pod jedním z mostů nové komunikace

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 20.8.2007 / 21.8.2007 | Zveřejnit od-do: 20.8.2007-20.9.2007
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém