Orientační nabídka


 

Další projekty dosáhnou na 15 miliard korun přislíbených na zahlazení škod po těžbě uhlí

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Další projekty dosáhnou na 15 miliard korun přislíbených na zahlazení škod po těžbě uhlí
Meziresortní komise k řešení ekologických škod při svém ústeckém zasedání projednala projekty Naučného oddychového parku Slatinice na Mostecku, obnovu Ahníkovského zámku v Chomutově, rekultivaci někdejšího dolu Nejedlý a projekt likvidace splaškových vod obce Roudníky.
 

 
 

TISKOVÁ ZPRÁVA ze dne 9. 6. 2005

 

Další projekty dosáhnou na 15 miliard korun přislíbených na zahlazení škod po těžbě uhlí

 

Vládní meziresortní komise k řešení ekologických škod vzniklých před privatizací hnědouhelných těžebních společností v Ústeckém a Karlovarském kraji doporučila na výjezdním jednání v sídle Palivového kombinátu v Ústí nad Labem podporu čtyřem projektům v celkové hodnotě 90 milionů korun. Členem této meziresortní komise, složené ze zástupců několika ministerstev, Fondu národního majetku, Českého báňského úřadu  a Hospodářských a sociálních rad Ústecka a Karlovarska je také hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc.

            „Jsou to projekty, které odčerpají další peníze z celkových patnácti miliard korun, které někdejší premiér Miloš Zeman po jednání se mnou tomuto regionu přislíbil. Od té doby uběhlo už přes pět let a zatím jsme z těchto prostředků mnoho neviděli, proto vítám, že se komise sešla v našem kraji, v blízkosti bývalého lomu Chabařovice a rozhodovala o těchto projektech přímo na místě,“ konstatoval hejtman.

Meziresortní komise k řešení ekologických škod při svém ústeckém zasedání projednala projekty Naučného oddychového parku Slatinice na Mostecku, obnovu Ahníkovského zámku v Chomutově, rekultivaci někdejšího dolu Nejedlý a projekt likvidace splaškových vod obce Roudníky. Vláda České republiky uvolnila na podzim roku 2004 dalších 1,5 miliardy korun z privatizačních výnosů na odstranění ekologických škod a revitalizaci území narušených těžební činností v Ústeckém a Karlovarském kraji. O peníze z celkem 15 miliard mohou v současné době požádat i některé obce a oba kraje. Podrobné pokyny pro obce, kraje a těžební společnosti jsou umístěny na internetových stránkách zmocněnce vlády pro severozápadní Čechy (http://www.kzv-most.cz).

 

Vydala: Mgr. Romana Žatecká, tisková mluvčí Ústeckého kraje

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 754, mobil 603 192 631

e-mail: zatecka.r@kr-ustecky.cz

 

 

 

Projekty projednané meziresortní komisí

a) 35,7 milionů korun - Obnova Ahníkovského zámku, vybudování inženýrských sítí pro rozvoj území Severního areálu Podkrušnohorského zooparku v Chomutově.
Záměrem projektu je revitalizace a příprava přibližně 65 tisíc m2 území postiženého důlní těžbou (bývalý Šichtův důl) pro další rozvoj. Projekt v budoucnu počítá s rekonstrukcí bývalého zámeckého objektu, který musel v obci Ahníkov ustoupit těžbě uhlí. Zámek byl rozebrán, zdokumentován a kamenné prvky byly převezeny do chomutovského zooparku. Projekt předkládá město Chomutov a kromě plánovaného oživení turistického ruchu zajistí vytvoření 35 pracovních míst.

b) 30 milionů korun - Naučný oddychový park Slatinice
Projekt předpokládá vytvoření otevřeného naučného lesoparku s rekultivační tematikou na přibližně 80 ha Slatinické výsypky na jihozápadním okraji města Most. Park je koncipovaný jako volný, otevřený do krajiny, určený pro krátkodobou rekreaci a jeho součástí je naučná stezka.

c) 8 milionů korun - Rekultivace a sanace dolu Nejedlý
Projekt předpokládá rekultivaci a zazelenění přibližně 4,2 ha území, ležícího jižně od původní zástavby obce Dolní Jiřetín. Plocha určená k rekultivaci je zčásti zarostlá náletovými dřevinami, sypanou zeminou, drtí, uhelným mourem, škvárou a stavební sutí.

d) 17milionů korun - Likvidace splaškových vod obce Roudníky
Projekt je cílen na zlepšení životního prostředí v Roudníkách na Ústecku, spočívající v zaslepení kanalizačních výpustí, ústících do Modlanského potoka protékajícího středem obce. Investice má přispět k zlepšení kvality vod tohoto potoka, který by měl po těchto úpravách sloužit jako jeden z vodních zdrojů napouštějících Chabařovické jezero, vznikající z bývalé těžní jámy tamního hnědouhelného dolu.
 

 
Zodpovídá: 11
Vytvořeno / změněno: 9.6.2005 / 17.6.2005 | Zveřejnit od-do: 9.6.2005-9.9.2005
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém