Orientační nabídka


 

Děčínský zámek hostil jednání o projektu turistické destinace Česko - Saského Švýcarska

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Děčínský zámek hostil jednání o projektu turistické destinace Česko - Saského Švýcarska
Náměstek a zástupce hejtmana Ústeckého kraje Radek Vonka, člen Rady Ústeckého kraje Milan Franc a vedoucí kanceláře hejtmana Aleš Konopásek se zúčastnili na děčínském zámku dalšího jednání o projektu "Destinace Sasko - České Švýcarsko". Projekt vzniká se záměrem vytvoření turisticky uceleného území, jehož základem je ojedinělá skalnatá krajina Českého a Saského Švýcarska, obklopující stávající národní parky v obou zemích na březích Labe.
 

 
 

TISKOVÁ ZPRÁVA ze dne 18. 4. 2007

 

Děčínský zámek hostil jednání o projektu turistické destinace Česko – Saského Švýcarska

 

Náměstek a zástupce hejtmana Ústeckého kraje Radek Vonka, člen Rady Ústeckého kraje Milan Franc a vedoucí kanceláře hejtmana Aleš Konopásek se zúčastnili na děčínském zámku dalšího jednání o projektu „Destinace Sasko - České Švýcarsko“. Projekt vzniká se záměrem vytvoření turisticky uceleného území, jehož základem je ojedinělá skalnatá krajina Českého a Saského Švýcarska, obklopující stávající národní parky v obou zemích na březích Labe. Jednání navázalo na schůzku ze září roku 2006 na německém hradě Königstein, kam jednání svolal poslanec spolkového sněmu za oblast Sächsische Schweiz – Weisseritzkreis, sousedící s Ústeckým krajem, Klaus Brähmig. Ten se zúčastil i děčínského jednání, vedl delegaci v níž byli mj. Michael Geisler, zemský rada oblasti Landrat des Landkreises Sächsische Schweiz, zástupci Saského národního parku, turistických svazů a podnikatelská veřejnost z této oblasti. Z české strany se diskuse o projektu zúčastnili, vedle představitelů kraje, také generální konzul ČR v Dráždanech Tomáš Podivínský, představitelé Děčína a Jílového, Euroregionu Elbe/Labe, OPS České Švýcarsko, zástupci agentury CzechTourism a mikroregionu Labské skály.

            Národní park České Švýcarsko je světově unikátní lokalitou, v jednání je dokonce její zapsání do seznamu přírodních lokalit v seznamu UNESCO. „Tento kout Střední Evropy je klenotem, který stojí za to kultivovat a pečovat o něj s maximální péčí. Je to vysoce prestižní záležitost, statut UNESCO dosud žádný přírodní útvar v ČR nemá,“ poznamenal Radek Vonka. Záměr projektu „Destinace Sasko – České Švýcarsko“ počítá mimo jiné se společnou prezentací celého území na prestižních veletrzích cestovního ruchu, dále se vznikem jednotné turistické infrastruktury v obou zemích, uceleného, ekologicky šetrného dopravního systému, zahrnujícího autobusovou, vlakovou i lodní přepravu, rozšíření nabídky ubytování hotelového typu, zavedení jednotného informačního systému nebo společné internetové prezentace. „Spolupráci se Svobodným státem Sasko jsme deklarovali v prohlášení, jenž jsme s představiteli této země podepsali v únoru v Ústí nad Labem. Že to nejsou prázdné fráze dokazuje například rozhodnutí krajské rady z počátku tohoto měsíce, jímž jsme schválili konkrétní kroky k realizaci obnovení několika přeshraničních silničních spojení, mimo jiné i ve Šluknovském výběžku a to dnem, kdy se ČR stane součástí tzv. Schengenského prostoru s volným pohybem osob. Tento záměr zcela naplňuje ducha podepsaného prohlášení o spolupráci,“ uvedl Radek Vonka konkrétní příklady.

Účastníci děčínské schůzky projednali zejména otázku budoucí právní formy společnosti, jenž by v projektu vystupovala jako řídící orgán. Shodli se na společné vizi nadnárodní společnosti se sídlem v Königsteinu, která by nejlépe vyhovovala kritériím pro přidělování Evropských dotacích ze zdrojů, z nichž čerpá Česká Republika jako celek. „Padla zde myšlenka, že by se mělo jednat o projekt, nastavený tak, že by překročil možnosti, které mohou z celkového cíle Konvergence pro ČR čerpat z evropských dotačních zdrojů české národní operační programy, včetně našeho Regionálního operačního programu pro Ústecký a Karlovarský kraj,“ konstatoval Radek Vonka.

 

 

Připravil: František Janačík, kancelář hejtmana Ústeckého kraje

oddělení informací a vnějších vztahů

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 788

janacik.f@kr-ustecky.cz

 

Účastníci schůzky se na vlastní oči přesvědčili o krásách Českého Švýcarska. Mezi jinými navštívili 9 jamkové golfové hřiště v Janově u Hřenska.
Účastníci schůzky se na vlastní oči přesvědčili o krásách Českého Švýcarska. Mezi jinými navštívili 9 jamkové golfové hřiště v Janově u Hřenska.

Účastníci schůzky na zámeckých schodech. V první řadě zleva Klaus Brähmig, Radek Vonka a Tomáš Podivínský
Účastníci schůzky na zámeckých schodech. V první řadě zleva Klaus Brähmig, Radek Vonka a Tomáš Podivínský

Jednání proběhlo v zámeckém
Jednání proběhlo v zámeckém "Modrém salonku"

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 18.4.2007 / 18.4.2007 | Zveřejnit od-do: 18.4.2007-18.5.2007
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém