„Spolupráci se Srbskem, konkrétně s regionem Jižního Banátu, zahájil Ústecký kraj před šesti lety projektem pro rozvoj venkova, rok poté jsme uzavřeli společné Memorandum o porozumění,“ vysvětlil krajský zastupitel a předseda výboru pro zdravotnictví a sociální věci Pavel Csonka, který se svým kolegou Jiřím Řehákem ústeckou delegaci vedl. „Dlouhodobou spolupráci hodnotí obě strany jako velmi přínosnou a postupně se zaměřujeme na konkrétní oblasti,“ dodal Jiří Řehák. Vedle Ústeckého kraje projekt v letošním roce finančně podpořila také Česká rozvojová agentura.
První den návštěvy delegace zavítala na českou ambasádu v Bělehradě, kde se setkala s velvyslankyní České republiky Ivanou Hlavsovou a konzulkou odpovědnou za kulturu a krajanské záležitosti Veronikou Senjukovou. Nadcházející dny byly věnovány přípravě ochutnávek a prezentaci tradiční české kuchyně a Ústeckého kraje na významném regionálnímu festivalu Groždebal. V rámci prezentace tradičních národních pokrmů a kulturních zvyků připravili čeští kuchaři z Hotelové školy v Teplicích pro návštěvníky festivalu ve Vršci bramborák, buchty s tvarohem a chlebíčky.
Delegace Ústeckého kraje se v průběhu návštěvy setkala také se zástupci města Vršac, Hospodářské školy Vršac a Muzea Vršac. Hlavními tématy jednání byly zejména otázky dalšího směřování spolupráce mezi institucemi, Ústeckým krajem a krajanskými spolky.
Pavel Csonka a Jiří Řehák předávají upomínkové předměty Ústeckého kraje a Gymnázia Teplice
Setkání vedení české delegace s velvyslankyní Ivanou Hlavsovou
Setkání se zástupci města Vršac
Setkání českých a srbských kuchařů ve školní kuchyni Hospodářské školy ve Vršci
Českou kuchyni prezentoval na stánku kuchař Jakub Linc
Přípravu ochutnávek vedla zástupkyně ředitele Hotelové školy v Teplicích Lucie Fričlová
Spolu s Ústeckým krajem letos projekt finančně podpořila také Česká rozvojová agentura