Orientační nabídka


 

Delegaci z Moldávie se v Ústeckém kraji líbilo

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Delegaci z Moldávie se v Ústeckém kraji líbilo
Ústecký kraj navštívila dne 15. února 2007 delegace Moldavské republiky. Na půdě krajského úřadu ji přivítali ředitelka Krajského úřadu Ústeckého kraje Lydie Šťastná, její zástupce Jaroslav Pikal a člen Rady Ústeckého kraje Antonín Terber.
 

 
 

Tisková zpráva z 16. 2. 2007

 

 

Delegaci z Moldávie se v Ústeckém kraji líbilo

 

Ústecký kraj navštívila dne 15. února 2007 delegace Moldavské republiky. Na půdě krajského úřadu ji přivítali ředitelka Krajského úřadu Ústeckého kraje Lydie Šťastná, její zástupce Jaroslav Pikal a člen Rady Ústeckého kraje Antonín Terber. Delegace deseti vysokých úředníků z Moldavské republiky, v níž byli zastoupeni pracovníci tamních ministerstev a také úřadů veřejné správy, byla seznámena se správním uspořádáním České republiky a s úlohami, které ve správě svěřeného území hraje

Krajský úřad Ústeckého kraje. Zajímaly ji také informace o postavení a pravomocích nejvyššího orgánu územní samosprávy, voleného krajského zastupitelstva v čele s hejtmanem Jiřím Šulcem.

Moldavané sledovali připravené prezentace; výklad ředitelky Lydie Šťastné o organizační struktuře krajského úřadu a jeho činnostech, představení Severočeského sdružení obcí prezentované Pavlem Tošovským, ředitelem sdružení a příspěvek vedoucí krajského odboru Regionálního rozvoje a cestovního ruchu Zuzany Kadlecové, zaměřený na problémy strukturálních změn a na zkušenosti s čerpáním příspěvků z evropských fondů. Delegace Moldavské republiky si po úvodní části v doprovodu ředitelky prohlédla sídelní budovu krajského úřadu v Ústí nad Labem a v odpoledních hodinách navštívila vinařství ve Velkých Žernosekách na Litoměřicku, kde ochutnala tamní přívlastková vína a prohlédla si vinné sklepy.

            V diskusi Moldavci nejčastěji pokládali otázky související se změnami, které poznamenaly život obyvatel Ústeckého kraje a také jeho správu po 1. květnu 2004, kdy se Česká republika stala členskou zemí Evropské Unie. Vedoucí delegace Evghenii Pisov, prezident oblasti Orhei, předal ředitelce Lydii Šťastné vlajku Moldavské republiky a také láhev vína, jehož pěstování a vývoz jsou pro Moldávii charakteristické. „Naše země je ve světě známa především svými víny a koňaky, jen v okolí hlavního města Kišiněva jsou vinné sklepy, jejichž chodby měří 21 km. Moldávie se také může pochlubit největším archivem vín na světě, je v něm téměř 2 miliony lahví a je zápsán v Guinessově knize rekordů. Rádi vás přivítáme u nás. Sami se přesvědčíte, že i my jsme moderní zemí, byť naše mladá republika hledá zkušenosti a partnery ve vyspělejších zemích Evropského společenství.“  

Hlavním městem Moldavském republiky, ležící na hranicích s Ukrajinou a Rumunskem, je Chişinău, z dob SSSR nazývaný Kišiněv. Země má rozlohu 33 843 km2 a žije v ní přibližně 4,44 milionů obyvatel.

 

 

 

Připravil: František Janačík, kancelář hejtmana Ústeckého kraje

oddělení tiskových informací

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 788

janacik.f@kr-ustecky.cz

 

Delegaci z Moldávie se v Ústeckém kraji líbilo

Delegaci z Moldávie se v Ústeckém kraji líbilo

Delegaci z Moldávie se v Ústeckém kraji líbilo

Delegaci z Moldávie se v Ústeckém kraji líbilo

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 16.2.2007 / 16.2.2007 | Zveřejnit od-do: 16.2.2007-16.3.2007
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém