Orientační nabídka


 

Dezinformační kampaň DPÚK nabývá groteskní podoby

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Dezinformační kampaň DPÚK nabývá groteskní podoby
Zatím posledním rozhodnutím Krajského soudu v Ústí nad Labem bylo zastaveno řízení o žalobě podané společností Dopravní podnik Ústeckého kraje, a.s. Soud zcela akceptoval dlouhodobé právní stanovisko Ústeckého kraje, že k projednání věcí týkajících se veřejnoprávních smluv není dána civilní soudní pravomoc. Soud v žádném ohledu nedal za pravdu společnosti, tedy ani ve smyslu tiskového prohlášení DPÚK z 23. 10. 2007.
 

 
 

TISKOVÁ ZPRÁVA ze dne 2. 11. 2007

Dezinformační kampaň DPÚK nabývá groteskní podoby

 

Dopravní podnik Ústeckého kraje, a.s. (DPÚK) ve své poslední tiskové zprávě podává svou prohru v soudní při s Ústeckým krajem jako své „velké vítězství“. Předmětným rozhodnutím Krajského soudu v Ústí nad Labem bylo ve skutečnosti zastaveno řízení o žalobě podané společností DPÚK, neboť soud zcela akceptoval dlouhodobé právní stanovisko Ústeckého kraje, že k projednání věcí týkajících se veřejnoprávních smluv není dána civilní soudní pravomoc. Absurdní snaha DPÚK ze svého neúspěchu za každou cenu vytěžit jakési „pozitivum“ nemá vůbec nic společného s realitou. Skutečnost je taková, že soud v žádném ohledu za pravdu společnosti DPÚK nedal a společnost z příslušného rozhodnutí dovozuje závěry, které v rozhodnutí vůbec obsaženy nejsou.

            Naprosto lživé jsou rovněž údaje, které DPÚK šíří o kvalitě a stáří autobusů konkurenčních dopravců, zajišťujících v současné době veřejnou linkovou dopravu v Ústeckém kraji. Tvrzení DPÚK, že noví dopravci provozují dopravu „starými ojetinami“ o stáří cca 18 let je zcela nesmyslné. Průměrné stáří autobusů současných dopravců k 31.10. 2007 je 6,36 let. Smlouvy uzavřené s těmito dopravci z hlediska kvalitativních požadavků daleko převyšují vše, k čemu se historicky vůči Ústeckému kraji byla ochotna zavázat společnost DPÚK. Mimo jiné též zaručují, že zhruba do dvou let nesmí na linkách dotovaných Ústeckým krajem jezdit jediný autobus starší osmi let. Ústecký kraj plnění povinností týkající se kvality dopravních prostředků stávajících dopravců přísně vyžaduje, a to i prostřednictvím smluvních pokut.

            Závěrem lze podotknout, že účelovým konstrukcím DPÚK zatím nedal za pravdu žádný z nezávislých orgánů, na který se tento podnik obrátil. Řízení o žalobách, které DPÚK podal u soudů v Praze a v Ústí nad Labem, byla zastavena, návrhy podané k Ministerstvu dopravy a Ministerstvu vnitra byly odloženy, ústavní stížnost a různé podněty k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže byly odmítnuty. Naopak, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže udělil DPÚK pokutu za zneužití dominantního postavení při protiprávním přerušení dopravy v srpnu 2006. Z obdobného důvodu je v současnosti orgány činnými v trestním řízení vedeno i trestní stíhání proti představitelům společnosti DPÚK.

 

 

Připravila Kancelář hejtmana Ústeckého kraje

oddělení tiskových informací

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 788

janacik.f@kr-ustecky.cz

 

 
Zodpovídá: František Janačík
Vytvořeno / změněno: 2.11.2007 / 2.11.2007 | Zveřejnit od-do: 2.11.2007-2.12.2007
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém