Orientační nabídka


 

Do Ústeckého kraje přijel předseda vlády Mirek Topolánek

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Do Ústeckého kraje přijel předseda vlády Mirek Topolánek
Premiér Mirek Topolánek včera zahájil dvoudenní pracovní návštěvu Ústeckého kraje. Jeho obyvatelé jsou mi - pokud nepočítám Moravskoslezský kraj - svou mentalitou nejsympatičtější," řekl Mirek Topolánek.
 

 
 

TISKOVÁ ZPRÁVA ze dne 27.8. 2007

 

 

Do Ústeckého kraje přijel předseda vlády Mirek Topolánek

 

 

Premiér Mirek Topolánek včera zahájil dvoudenní pracovní návštěvu Ústeckého kraje. „Není to ovšem poprvé, co jsem v roli předsedy vlády ve vaše kraji,“ připomněl premiér. „Do Ústeckého kraje jezdívám přinejmenším co dva měsíce. Jeho obyvatelé jsou mi – pokud nepočítám Moravskoslezský kraj – svou mentalitou nejsympatičtější,“  dodal Mirek Topolánek. Toho při jeho návštěvě v kraji doprovází hejtman Jiří Šulc, který je zároveň i premiérovým hostitelem. „Chceme panu premiérovi ukázat problémy, s kterými se náš kraj potýká,“ uvedl hejtman. V rámci prvního dne své návštěvy Mirek Topolánek navštívil Matiční ulici v Ústí nad Labem. „Nečekejte ode mě jednoduchý recept na sociální vyloučení,“ řekl zde předseda vlády. „Připravuje se vládní Agentura pro předcházení sociálnímu vyloučení. Jsme připraveni podporovat vzdělávání, ale zároveň souhlasím s tím, co řekl frontman skupiny Gipsy.cz: má cenu pomáhat jen těm, kteří o to stojí,“ uzavřel premiér.

Ministerský předseda také navštívil jeden z největších chemických závodů na severu Čech – ústeckou Spolchemii. Návštěvy se zúčastnil také ministr dopravy Aleš Řebíček. Vedení Chemičky se premiérovi pochlubilo, že jedná s asijským petrochemickým gigantem Petronas a chystá ve spolupráci s ním projekt v Malajsii, který by měl být prvním českým projektem v této zemi. Ve Spolchemii premiér navštívil také výrobu umělých safírů.

V dopoledních hodinách se Mirek Topolánek na Krajském úřadě Ústeckého kraje sešel také se zástupci Krajské hospodářské komory Ústeckého kraje. Hovořilo se o problematice nezaměstnanosti a zároveň nedostatku kvalifikovaných pracovníků. Mirek Topolánek řekl, že důležitým cílem vládní politiky zaměstnanosti je postihovat zaměstnávání „na černo.“ Dále donutit nezaměstnané, aby se vzdělávali nebo se podíleli na veřejně prospěšných pracích. „Kdo nedělá vůbec nic, nezaslouží si, aby od státu něco dostal,“ řekl premiér. Řeč byla také o investorech a investičních pobídkách. Mirek Topolánek naznačil, že si je vědom toho, že továrny, kde se montují součástky, které se pak odesílají do dalších zemí, dlouhodobě nezaměstnanost neřeší.  „Vím, že různé montovny dlouhou budoucnost nemají,“ uvedl. „Investiční pobídky chceme zaměřit na ty firmy, které se zabývají vědou a výzkumem. Změna trendu je jasná.“

Zbyněk Pěnka, předseda Hospodářské komory Ústeckého kraje, zmínil problém mnohých zaměstnavatelů: „Zaměstnanci se zejména mezi mladými lidmi hledají těžko. Učební osnovy se totiž často neslučují s praxí.“  Mirek Topolánek na to řekl: „Pokud nebudete tlačit na školy nebo na ministerstvo, žádné změny nedosáhnete.“ Hejtman Jiří Šulc vidí řešení přímo v zapojení se firem do vzdělávání: „Dejme možnost podnikům, ať si učně vyučí samy.“

Dnes premiér navštíví ústeckou Masarykovu nemocnici, vznikající kampus Univerzity Jana Evangelisty Purkyně, také další z velkých ústeckých závodů Setuzu. Po poledni se přesune do Mostu, kde bude jednat se starosty o limitech těžby a závěr dne stráví v Roudnici, kde ho čeká setkání s občany a také výstup na Říp.

 

Připravila:  Veronika Kindlová, tisková mluvčí Ústeckého kraje

tel. 475 657 726

mob.tel 737 203 666

kindlova.veronika@kr-ustecky.cz

kancelář hejtmana Ústeckého kraje

oddělení tiskových informací

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

 

Premiér při prohlídce Spolchemie. Vlevo generální ředitel společnosti Martin Procházka
Premiér při prohlídce Spolchemie. Vlevo generální ředitel společnosti Martin Procházka

Jiří Šulc, Mirek Topolánek, primátor Ústí n. L. Jan Kubata a senátor Pavel Sušický v Matiční ulici
Jiří Šulc, Mirek Topolánek, primátor Ústí n. L. Jan Kubata a senátor Pavel Sušický v Matiční ulici

Do Ústeckého kraje přijel předseda vlády Mirek Topolánek

Do Ústeckého kraje přijel předseda vlády Mirek Topolánek

Mirek Topolánek se podepisuje do pamětní knihy Ústeckého kraje
Mirek Topolánek se podepisuje do pamětní knihy Ústeckého kraje

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 29.8.2007 / 29.8.2007 | Zveřejnit od-do: 28.8.2007-28.9.2007
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém