Orientační nabídka


 

Druhé nejmenší město ČR dovršilo hattrick v soutěži Skleněná popelnice

sp
Zámeček Větruše v Ústí nad Labem vytvořil ve čtvrtek 1. června ideální prostředí k slavnostnímu vyhlášení výsledků tradiční soutěže „Skleněná popelnice“ za rok 2016. Rozdělením měst a obcí i podle počtu obyvatel se oproti loňskému ročníku počet vítězů zdvojnásobil. V třídění odpadů se šampionkou mezi obcemi do 500 obyvatel stala Doubice a v kategorii nad 500 obyvatel obec Blatno. Mezi městy do 3500 obyvatel pak byla nejlepší Loučná pod Klínovcem a v městech nad 3500 obyvatel Krásná Lípa.
 

 
 

Soutěž obcí v třídění odpadů každoročně vyhlašuje Ústecký kraj ve spolupráci s Autorizovanou obalovou společností EKO-KOM. Letošní vítěze ocenil na Větruši předseda výboru Zastupitelstva Ústeckého kraje Pavel Vodseďálek.

V Ústeckém kraji vytřídil v roce 2016 v průměru každý obyvatel 39,8 kilogramů, což je meziroční zvýšení o téměř tři kilogramy papírů, plastů, skla a nápojových kartonů proti roku 2015. Přestože je tento celkový výsledek pod průměrem ČR, tak například papír se v kraji třídí nadprůměrně a to o téměř celý kilogram na obyvatele a rok. 

Město Loučná pod Klínovcem po vítězství v předchozích dvou ročnících dovršilo hattrick. Podle radnice je to důkazem toho, že třídění odpadů ve městě funguje tak, jak má. „Občané u nás třídí a třídí hodně. Podařilo se nám také rozšířit počet stanovišť a jsme rádi, že je lidé využívají,“ říká Klára Durecová z Městského úřadu v Loučné pod Klínovcem. Za Loučnou pod Klínovcem se v kategorii měst do 3500 obyvatel na druhém místě, stejně jako v minulých dvou ročnících soutěže, umístil městys Ročov, na bronzové příčce pak skončila Dolní Poustevna.

V kategorii měst nad 3500 obyvatel zvítězila Krásná Lípa. Té rozdělení do kategorií podle počtu obyvatel pomohlo k posunu ze sedmého místa v loňském ročníku. „Na stránkách města pravidelně informujeme občany o zpětném odběru, zvýšili jsme počet kontejnerů a důsledně dotřiďujeme ve sběrném dvoře technických služeb,“ upřesnila k umístění na prvním místě Lenka Fritscheová z Městského úřadu v Krásné Lípě. Na druhém místě skončilo město Kadaň těsně před třetími Litoměřicemi.

Mezi obcemi se opakuje vítězné duo z loňského ročníku. Na prvním místě obec Doubice a hned za ní obec Měděnec. V kategorii obcí do 500 obyvatel se na třetí příčce umístila obec Lobendava, která v pořadí prvních deseti obcí v loňském ročníku vůbec nefigurovala.

„Třídění odpadu v obci má již dlouholetou tradici a v soutěži Skleněná popelnice se držíme stále mezi prvními třemi. Aktuálně máme 4 sběrná hnízda na tříděný odpad rozmístěná po obci, jinak probíhá standardní pytlový sběr. Letos jsme rozšířili o možnost třídit použitý jedlý olej a chystáme kontejner na textil,“ prozrazuje starosta Doubic Jan Drozd.

V kategorii obcí nad 500 obyvatel se na přední příčky posunuli finalisté z roku 2015. Ze čtvrtého na první místo za rok 2016 poskočila obec Blatno. Jen o několik málo bodů méně měla druhá obec Libčeves, a z devátého na třetí místo v meziročním srovnání vystoupala obec Staré Křečany.

Ocenění každoročně přebírá také „Skokan roku“, tedy město či obec, která se v meziročním srovnání výsledků třídění odpadů posunula o nejvíce příček směrem nahoru. Tento titul v rámci soutěže Skleněná popelnice 2016 získala obec Velká Bukovina skokem o 30 míst!

Soutěž Skleněná popelnice je součástí projektu realizovaného Ústeckým krajem a společností EKO-KOM. Vítězové svých kategorií si z ústecké Větruše odvezli odměnu 30 tisíc korun, stříbrní 20 tisíc korun, obce a města na třetím místě pak získávají odměnu ve výši deset tisíc korun. Umístění v této soutěži a získaná finanční odměna pro obce bude dalším motivačním prvkem ke zvýšení účasti obyvatel na samotném třídění.

Součástí soutěže Skleněná popelnice jsou i ceny kolektivních systémů ASEKOL a ELEKTROWIN. V rámci prvního jmenovaného se hodnotí sběr drobného elektra prostřednictvím kontejnerů v obcích a na sběrných dvorech. V rámci tohoto systému si  mezi městy nad 10 000 obyvatel nejlépe vedla Roudnice nad Labem, v kategorii měst nad 3 000 obyvatel zvítězila Krásná Lípa a v kategorii nejmenších obcí do 3 000 obyvatel patří prvenství obci Velemín.

ELEKTROWIN je kolektivní systém pro zpětný odběr a využití elektrozařízení a elektroodpadu, jako jsou velké i malé domácí spotřebiče či elektrické nástroje a nářadí. V rámci vyhlašování výsledků Skleněné popelnice ELEKTROWIN uděluje „Elektrooskary“. Ty si za rok 2016 z Ústí nad Labem odváží v kategorii obcí nad 1 500 obyvatel Úštěk a v kategorii obcí do 1 500 obyvatel Brozany nad Ohří. V kategorii s nejvyšší vytížeností tzv. Wintejnerů zvítězilo město Most.

SKLENĚNÁ POPELNICE 2016 - VÝSLEDKY

kategorie OBCE do 500 obyvatel      kategorie OBCE nad 500 obyvatel   

1. Obec Doubice                                   1. Obec Blatno      

2. Obec Měděnec                                  2. Obec Libčeves                 

3. Obec Lobendava                               3. Obec Staré Křečany                        

4. Obec Kryštofovy Hamry                    4. Obec Chbany                   

5. Obec Moldava                                   5. Obec Droužkovice            

 

kategorie MĚSTA do 3500 obyvatel  kategorie MĚSTA nad 3500 obyvatel               

1. Město Loučná pod Klínovcem           1. Město Krásná Lípa           

2. Městys Ročov                                    2. Město Kadaň

3. Město Dolní Poustevna                     3. Město Litoměřice                              

4. Město Libochovice                            4. Město Louny     

5. Městys Brozany nad Ohří                 5. Město Rumburk

SKOKAN ROKU                                   Velká Bukovina

ASEKOL

Obec nad 10 000 obyvatel                    Roudnice nad Labem

Obec nad 3 000 obyvatel                      Krásná Lípa

Obec do 3 000 obyvatel                        Velemín

 

ELEKTROWIN

Obec nad 1 500 obyvatel                      Úštěk

Obec do 1 500 obyvatel                        Brozany nad Ohří

Nejvyšší vytíženost Wintejnerů             Most


sp
Ocenění Loučné pod Klínovcem, uprostřed Pavel Vodseďálek

sp

 

sp
Ocenění pro Velkou Bukovinu

 

sp

 

sp

sp

 

 
Zodpovídá: RNDr. Zdeněk Rytíř
Vytvořeno / změněno: 1.6.2017 / 1.6.2017
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém