Orientační nabídka


 

Druhý ročník festivalu národnostních menšin opět zaujal svojí pestrostí

bb
Výbor pro národnostní menšiny Zastupitelstva Ústeckého kraje uspořádal II. ročník festivalu „Barevný region“, který proběhl v pátek 13. května 2016 na Lidickém náměstí v Ústí nad Labem. Přehlídku kultur národnostních menšin zahájil hejtman Oldřich Bubeníček spolu s dalšími představiteli kraje a města a za účasti stovek návštěvníků a účinkujících.
 

 
 

„Akce, jako je dnešní Barevný region, jsou jedním z mostů k seznámení se s kulturami národů, jejichž příslušníci na našem kraji žijí. Je naší snahou, aby soužití menšin s většinovou komunitou neprovázela lhostejnost k možným problémům, které toto soužití přináší,“ řekl při zahájení hejtman Oldřich Bubeníček.

Stejně jako v předchozím ročníku měl festival za cíl ukázat návštěvníkům kulturu, jazyk, zvyky a gastronomii různých národností zastoupených v našem kraji. Na pódiu vystoupily se svým programem skupiny a soubory národnostních menšin, které působí v kraji. Velmi zaujala vystoupení romských tanečních souborů, ruské písně v podání skupiny Legie a další. Ve stáncích bylo možné ochutnat národní speciality.

Součástí festivalu bylo zvláštní vydání magazínu o národnostních menšinách, který představil aktivity mnoha souborů a spolků, které se tématu menšin v kraji věnují. Představily se zde kultury Vietnamu, Ruska, Polska, Rumunska, Maďarska, Německa, Slovenska, Bulharska a také židovské a romské komunity.

Akce se zúčastnila zástupkyně velvyslanectví Bulharské republiky paní konzulka Galia Dimitrova a zástupce velvyslanectví Vietnamské socialistické republiky pan rada Vu Van Minh.

Pohodovou atmosféru na Lidickém náměstí sice na hodinu přerušil déšť s bouřkovým mrakem, ale příznivce festivalu Barevný region to neodradilo.

Podívejte se na reportáž https://www.youtube.com/watch?v=78d3rY4ANpk

bb
Hejtman Oldřich Bubeníček při zahájení festivalu, vpravo od něj je primátorka města Ústí nad Labem Věra Nechybová a starosta centrálního ústeckého obvodu Kamil Hýbner

bb
Ústecká primátorka Věra Nechybová s hejtmanem Oldřichem Bubeníčkem a Pavlem Vodseďálkem (vpravo), předsedou Výboru pro národnostní menšiny ZÚK

bb
Předseda teplické Židovské obce Oldřich Látal pozval hejtmana na sklenku košer vína

bb

bb

bb

bb

 

bb

 

bb
Stánek Ústeckého kraje

 

bb

bb

 

 

 

 

 
Zodpovídá: RNDr. Zdeněk Rytíř
Vytvořeno / změněno: 13.5.2016 / 13.5.2016
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém