Orientační nabídka


 

Dveře do čínské provincie Anhui jsou otevřeny

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Dveře do čínské provincie Anhui jsou otevřeny
"O spolupráci s Ústeckým krajem je v Anhui skutečně zájem. Přesvědčila nás o tom setkání s představiteli tamních měst, firem, vedením anhuiské univerzity a především přijetí naší delegace guvernérem této třiašedesátimilionové provincie," hodnotí svou pracovní návštěvu Anhui náměstek hejtmana Ústeckého kraje Petr Fiala.
 

 
 

TISKOVÁ ZPRÁVA ze dne 3.12.2007

 

Dveře do čínské provincie Anhui jsou otevřeny

 

„O spolupráci s Ústeckým krajem je v Anhui skutečně zájem. Přesvědčila nás o tom setkání s představiteli tamních měst, firem, vedením anhuiské univerzity a především přijetí naší delegace guvernérem této třiašedesátimilionové provincie,“  hodnotí svou pracovní návštěvu Anhui náměstek hejtmana Ústeckého kraje Petr Fiala. Spolu s ním navštívil čínskou Anhui také člen Rady Ústeckého kraje Vladimír Záhorský. Cílem této cesty bylo zjistit možnosti spolupráce mezi Ústeckým krajem a zmíněným čínským regionem. První kontakty navázal hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc během své návštěvy Číny letos na jaře.

 

Jak jsme již v minulém týdnu informovali (viz zpráva Petr Fiala a Vladimír Záhorský zahájili návštěvu čínské provincie Anhui z 27.11. a zpráva Pokračuje návštěva představitelů Ústeckého kraje v čínské provincii Anhui z 28.11.), Petr Fiala a Vladimír Záhorský se v Anhui setkali s jejím guvernérem Wangem Jinshanem. Byli přijati také vedením hlavního města regionu, Hefei. Navštívili univerzitu v  Hefei a také tamní průmyslovou zónu. Druhou polovinu týdne věnovali především setkáním s představiteli dalších měst provincie. Ve středu navštívili město Tongling, významné středisko těžby mědi. (Rezervy tohoto nerostu v provincii dosahují přes tři a půl milionu tun.)  Zde byli přijati předsedkyní tamního lidového shromáždění Shen Suli a zástupcem předsedy tongligské lidové vlády Wanem Yixuem. Ti projevili značný zájem o navázání partnerství s některým z měst Ústeckého kraje.  Stejně naladění byli i představitelé lidové vlády v Huangshanu, města v podhůří Žlutých hor, které obývá více než jeden a půl milionu lidí. Jak řekl krajské delegaci předseda huangshanské vlády Li Hongming, tato aglomerace žije především z turistiky. Největším lákadlem jsou Žluté hory – Huangshan. Podle jednoho čínského přísloví, ten kdo spatřil Žluté hory, už nemusí vidět žádné jiné z čínských hor. Jejich krása je dána nezvyklým tvarem jednotlivých vrcholů, borovicemi zvláštních tvarů a také vysokou oblačností a mlhami. Dalšími turistickými magnety okolí města Huangshan jsou dvě starobylé vesnice Si-ti a Chung-cchun, zapsané na seznamu světového dědictví UNESCO.  Podle Li Hongminga by v příštím roce do oblasti mělo za místními přírodními a kulturními památkami přijet na 700 tisíc lidí, jak ale naznačil, vláda Huangshanu by byla ráda i za větší počet. Hovořil proto s Petrem Fialou o možnosti přilákat do regionu také české turisty.

 

 

Základní informace o provincii Anhui

rozloha 139 000 km²

počet obyvatel 63 280 000

hustota osídlení 455 ob/km²

HDP

celkový (2006) 614 miliard jüanů

na osobu         10 044  jüanů

 

Poloha

Provincie Anhui se rozkládá ve vnitrozemí východní Číny při dolním toku řek Jang-c' a Chuaj. Na východě hraničí s provinciemi Ťiang-su a Če-ťiang, na jihu s provincií Ťiang-si, na jihozápadě s Chu-pej, na západě s Che-nan a na severu se krátce dotýká provincie Šan-tung.

 

Průmysl a přírodní zdroje

V se Anhui nachází 667 dolů, z čehož 370 je plně provozováno. Z významných nerostů se v provincii těží uhlí, železná ruda, měď, fosfor, cement, síra aj. Rezervy uhlí dosahují 24,66 mld. t., což představuje 6. místo v rámci ČLR a první ve východní Číně. Rezervy železné rudy řadí An-chuej na 5. místo v ČLR ( 2,96 mld. t ). Rezervy mědi dosahují 3,68 mil t. (5. místo v ČLR a 2. místo ve východní Číně). An-chuej je rovněž bohatá na ložiska nafty a plynu.

Průmyslově nejrozvinutější jsou jsou kromě hlavního města Hefei také Wu-chu a zejména Ma-an-šan s velkými ocelárnami. Černé uhlí se těží u města Chuaj-nan a měděné rudy u Tung-lingu. K prioritám průmyslového rozvoje provincie patří výroba chemických produktů jako je močovina nebo syntetický kaučuk.

V oblasti lehkého průmyslu dominuje výroba domácí elektroniky (včetně ledniček a praček, TV apod.) cigaret a likérů i chemických spotřebních výrobků.

Dalším charakteristickým rysem ekonomického profilu provincie je poměrně silná vědecko-technická a technologická základna. Některé z technických projektů provincie se řadí ke špičkovým v rámci celé ČLR. Jedná se například o první v ČLR synchronní radiační laboratoř, významné projekty nukleární fáze, o nové hybridy odrůd rýže, digitální technologie, buněčné inženýrství apod.

 

Provincie má také příznivé klimatické podmínky pro zemědělskou výrobu. Hlavními produkty rostlinné výroby jsou rýže, pšenice, boby, kukuřice a sladké brambory. Významné je i pěstování tzv. ekonomických druhů produkce, jako například řepkového semene, tabáku, čaje, juty, bavlny apod.

Významnou plodinou je čaj. Pěstují se zde tři nejznámější čínské čaje. Nejvýznamnější pěstitelské oblasti se rozkládají na jihozápadě a v centrálních oblastech provincie. Produkuje se zelený, červený a ovoněný čaj. Nejvýznamnější zahrady se rozkládají v pohoří Huangshan (Žluté hory) a v oblasti Qimen.

Zajímavosti o místní kuchyni viz - http://novinar.kr-ustecky.cz/

 

Připravila:  Veronika Kindlová, tisková mluvčí Ústeckého kraje

tel. 475 657 726

mob.tel 737 203 666

kindlova.veronika@kr-ustecky.cz

kancelář hejtmana Ústeckého kraje

oddělení tiskových informací

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

 

 

 

Chung-cchun
Chung-cchun

Vesnice Chung-chun
Vesnice Chung-chun

Žluté hory
Žluté hory

Žluté hory
Žluté hory

S panem Li Hongmingem
S panem Li Hongmingem

S místopředsedou vlády města Tongling Wanem Yixuem
S místopředsedou vlády města Tongling Wanem Yixuem

Petr Fiala a Shen Suli
Petr Fiala a Shen Suli

Budova vlády města Hefei
Budova vlády města Hefei

Budova knihovny hefeiské univerzity
Budova knihovny hefeiské univerzity

Se studenty univerzity v Hefei
Se studenty univerzity v Hefei

Setkání s předsedou lidové vlády města Hefei
Setkání s předsedou lidové vlády města Hefei

Delegace ústeckého kraje se zástupci vlády Anhui
Delegace ústeckého kraje se zástupci vlády Anhui

Petr Fiala a guvernér Anhui Wang Jinshan
Petr Fiala a guvernér Anhui Wang Jinshan

Petr Fiala a Vladimír Záhorský prezentují Ústecký kraj zástupcům vlády Anhui
Petr Fiala a Vladimír Záhorský prezentují Ústecký kraj zástupcům vlády Anhui

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 5.12.2007 / 5.12.2007 | Zveřejnit od-do: 5.12.2007-5.1.2008
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém