Orientační nabídka


 

Evropské peníze pro Ústecký a Karlovarský kraj už jsou na dosah

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Evropské peníze pro Ústecký a Karlovarský kraj už jsou na dosah
První výzvy na podávání projektů do Regionálního operačního projektu Severozápad půjdou už na začátku prosince. Takové je resumé dnešní první vidoekonference mezi kraji. Jejími účastníky byl předseda Regionální rady a hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc, místopředseda Regionální rady a hejtman Karlovarského kraje Josef Pavel a ředitelem úřadu Regionální rady regionu soudržnosti Severozápad Petr Vráblík.
 

 
 

TISKOVÁ ZPRÁVA ZE DNE 21.9. 2007

 

Evropské peníze pro Ústecký a Karlovarský kraj už jsou na dosah

 

První výzvy na podávání projektů do Regionálního operačního projektu Severozápad půjdou už na začátku prosince. Takové je resumé dnešní první vidoekonference mezi kraji. Jejími účastníky byl předseda Regionální rady a hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc, místopředseda Regionální rady a hejtman Karlovarského kraje  Josef Pavel a ředitelem úřadu Regionální rady regionu soudržnosti Severozápad  Petr Vráblík.  Hlavním předmětem videokonference bylo shrnutí výsledku vyjednávání pověřeného týmu Regionální rady se zástupci Evropské komise vedené panem Georgiem Yannoussisem, které se uskutečnilo 19. září v Praze. Vyjednávání probíhalo za účasti 1. náměstka ministra pro místní rozvoj pan Milana Půčka a Milenou Vicenovou, koordinátorkou vládního týmu pro vyjednávání Národního strategického referenčního rámce a budoucí velvyslankyní ČR u Evropské unie.

 

Hlavním bodem jednání bylo několik sporných témat uvedených v operačním programu Severozápad, který byl zaslán Evropské komisi 31.srpna. Evropská komise požadovala například vysvětlení problematiky tzv. Integrovaných plánů rozvoje měst, na základě kterých bude čerpat všech 6 statutárních měst v regionu. „Přístup Evropské komise k urbánnímu a venkovskému rozvoji byl vysvětlován na semináři v Ústí nad Labem v říjnu 2006. Byli bychom rádi, abyste také vzali v úvahu  průměrnou finanční velikost 15 mil. eur na městské integrované plány“ sdělil Georgios Yannoussis našim vyjednávačům. Minimální velikost Integrovaného plánu pro statutární města je nyní nastavena na 10 milionů eur. 

 

Dále se jednání týkalo problematiky v oblasti přesunu intervencí v městské a příměstské dopravě. Komise zdůrazňovala, aby regiony v celém období 2007-2013 zvážili možnost realizace pilotních projektů formou partnerství PPP. Zástupci komise uvedli, že staré členské státy získaly mnoho pozitivních zkušeností při realizaci PPP během minulého období 2000-2006.

 

„Písemné stanovisko k jednotlivým problematickým bodům obdržíme v průběhu příštího týdne. Na základě výsledků vyjednávání s Evropskou komisí a upřesnění dalšího  harmonogramu postupu, by mělo dojít ke schválení  našeho programu do konce letošního roku, ale již v tuto chvíli jsme deklarovali zástupcům Evropské komise plnou připravenost na administraci peněz ze strukturálních fondů  EU,“ okomentoval úspěch při vyjednávání předseda Jiří Šulc.

 

Regionální rada regionu soudržnosti Severozápad je dle zákona č. 248/2000 Sb. o podpoře regionálního rozvoje, od 1.7.2006 řídícím orgánem Regionálního operačního programu a jejím hlavním posláním je schvalovat přidělování dotací z rozpočtu Evropské unie a státního rozpočtu na projekty statutárních měst, obcí, krajů, podnikatelů a neziskových organizací v rámci 5 priorit regionu Severozápad, který je tvořen společně Ústeckým a Karlovarským krajem.

 

„S ohledem na charakter území a specifika jednotlivých identifikovaných problémů regionu je předpokládána značná územní diferenciace při jejich řešení se zaměřením na zlepšování atraktivity regionu prostřednictvím rozvoje a zkvalitňování infrastruktury včetně dopravní, zajištění podmínek pro dlouhodobě udržitelný rozvoj všech tří dimenzí. Tedy environmentální, ekonomické a sociální – tak zvaný integrovaný místní rozvoj a zvýšení ekonomické výkonnosti cestovního ruchu“ sdělil Petr Vráblík

 

Regionální operační program Severozápad uvádí 5 prioritních os  včetně hlavních oblastí podpory.

 

Prioritní osa 1 Regenerace a rozvoj měst

Oblast podpory 1.1. Podpora rozvojových pólů regionu

Oblast podpory 1.2. Podpora revitalizace a regenerace středních a malých měst

Oblast podpory 1.3. Infrastruktura v oblasti rozvoje lidských zdrojů

 

Prioritní osa 2 Integrovaná podpora místního rozvoje

Oblast podpory 2.1. Budování kapacity pro místní rozvoj, informovanost a osvěta veřejnosti

Oblast podpory 2.2. Investice pro zlepšení fyzické infrastruktury

 

Prioritní osa 3 Dostupnost a dopravní obslužnost

Oblast podpory 3.1. Rozvoj dopravní infrastruktury regionálního a nadregionálního významu

Oblast podpory 3.2. Rozvoj dopravní obslužnosti regionu

 

Prioritní osa 4 Udržitelný rozvoj cestovního ruchu

Oblast podpory 4.1. Budování a rozvoj atraktivit a infrastruktury cestovního ruchu

Oblast podpory 4.2. Zlepšování kvality a nabídky ubytovacích a stravovacích zařízení

Oblast podpory 4.3. Podpora marketingu a tvorby a rozvoje produktů cestovního ruchu

 

Prioritní osa 5 Technická asistence

Oblast podpory 5.1. Podpora implementace ROP Severozápad

Oblast podpory 5.2. Podpora rozvoje absorpční kapacity a publicity

 

„Uvedené prioritní osy a oblasti podpory budou nástrojem ke splnění tzv. globálního cíle ROPu. Tím je zvýšení kvality prostředí a přeměna ekonomických a sociálních struktur našeho regionu a následným zvýšením atraktivity regionu pro život našich obyvatel. Tohoto cíle, doufám, dosáhneme společným úsilím do roku 2013, kdy končí současné programovací období, ve kterém máme možnost na regionální projekty  využít bezmála 746 milionů  eur, tedy 21 miliard  korun,“ uvedl předseda Regionální rady Jiří Šulc a doplnil: „Je to nejvyšší částka, jaká byla pro region v české republice uvolněna. Jde o 16 procent z celkové částky, kterou získaly všechny regiony soudržnosti v České republice dohromady. Nesmíme si proto dovolit žádné zaváhání.“

Ředitel úřadu Regionální rady regionu soudržnosti Severozápad  Petr Vráblík k tomu ještě dodal: „Z toho důvodu svolal předseda Regionu soudržnosti Severozápad na 25. září  zasedání v Kadani a na 8. října v Klášterci nad Ohří. Zde se schválí konečná a definitivní verze Regionálního a operačního programu a odešle do Bruselu. První výzvy na podání projektů a čerpání evropských peněz  půjdou na počátku prosince do oblasti prioritní osy rozvoj dopravní infrastruktury.“

 

 

 

 

Evropské peníze pro Ústecký a Karlovarský kraj už jsou na dosah

Obrazovky - vpravo Josef Pavlík, vlevo Jiří Šulc a Petr Vráblík.
Obrazovky - vpravo Josef Pavlík, vlevo Jiří Šulc a Petr Vráblík.

Jiří Šulc a Petr Vráblík ve videokonferenční mísntosti
Jiří Šulc a Petr Vráblík ve videokonferenční mísntosti

 

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 21.9.2007 / 21.9.2007 | Zveřejnit od-do: 21.9.2007-21.10.2007
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém