Orientační nabídka


 

Festival muzejních nocí v Severočeské galerii výtvarného umění v Litoměřicích, p.o.

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
 

 
 

 

                          

 

Galerie v noci nebude spát

 

Severočeská galerie výtvarného umění v Litoměřicích se v tomto roce rozhodla připojit k Festivalu muzejních nocí, který je pořádán v muzeích, galeriích a dalších institucích, které pečují o kulturní dědictví v mnoha městech naší republiky, ale i v Evropě. Od roku 2004 pořádá Severočeská galerie výtvarného umění v Litoměřicích pravidelně dvakrát ročně Dny otevřených dveří, které se setkávají pokaždé s velkým úspěchem. Tentokrát proto návštěvníkům nabídne bohatý program od odpoledne až do půlnoci

 

            V sobotu 16. června 2007 budou zpřístupněny všechny expozice Severočeské galerie výtvarného umění zdarma od 9 do 12 a od 13 do 18 hodin. Ve 14 hodin začíná v prostorách venkovního parkánu výtvarná dílna ve spolupráci s Domem dětí a mládeže Rozmarýn v Litoměřicích. V ní si mohou návštěvníci vyzkoušet například výrobu ručního papíru nebo malování na sklo. Malované svícínky, které vzniknou, pomohou osvětlit prostory parkánu po setmění. Odpolední část programu bude také patřit pohádce Jana Wericha O rybáři a jeho ženě a projektu Dvoreček, což je pohádka se zpěvy litoměřického Mladivadla. V expozici krátkodobé výstavy Ivana Ouhela se představí pět bubenic s africkými bubny. Výstava Ivana Ouhela bude mimořádně při této příležitosti zpřístupněna až do 20 hodin. Předělem mezi dnem a nocí bude vystoupení břišní tanečnice a koncert bluegrassové skupiny MOGWAY z Chomutova.

Ve 21.45 přivítáme temnou noc osvětlením parkánu svíčkami, svícínky, FIRESHOW a videoprojekcí. Ve venkovních prostorách bude i externí expozice výtvarných objektů a UV dekorací Výtvarného kroužku čtvereček, který patří v tomto druhu umění k evropské špičce. Hra světel a stínů bude doprovázet ve 22 hodin i divadelní představení souboru Li-Di NEBE MI POKRÝVKOU A ZEMĚ POLŠTÁŘEM, což je dramatizace staročínských básní. FAB – pět bubenic vystoupí tentokrát ve tmě s doprovodnou projekcí (VJ K45HM1R – videoart, vizualizace, VJing) a celý program uzavře před 24. hodinou RAKISSA CHATTAHA tancem s ohněm a svíčkami.

     Koncepce celého programu vznikla ve spolupráci s Výtvarným sdružením Umění pro všechny smysly, které se také podílelo na předchozím úspěšném ročníku Dnů otevřených dveří.

 

Historie muzejních nocí

    

     V České republice se poprvé Muzejní noc konala v roce 2004 v Praze a hned od začátku zaznamenala nečekaný úspěch. V dalším roce se proto přidávaly další muzea, galerie i instituce pečující o kulturní dědictví. Asociace muzeí a galerií od roku 2005 zahrnuje všechny tyto akce, které mají za cíl oslovit netradiční nabídkou návštěvníky v neobvyklém čase, pod Festival muzejních nocí. Začátek období, ve kterém mohou tyto akce probíhat, je stanoven na 18.května, kdy si každoročně připomínáme Mezinárodní den muzeí. Konec je proměnlivý, a v tomto roce bylo datum stanoveno na 16.června 2007. Každá instituce, která se chce připojit k Festivalu muzejních nocí, má tak volbu, kdy svůj program uskuteční. V letošním roce muzejní noci proběhly nebo teprve budou probíhat ve více než 85 městech po celé republice. V Ústeckém kraji, kde prozatím tato tradice není příliš rozšířena, byla nebo bude v tomto roce muzejní noc na čtyřech místech – v Kadani, Teplicích, Rumburku a v Litoměřicích.  

 

Kontakt:

PhDr. Olga Kubelková – lektorka

Tel.: 775 291 903

e-mail: olga.kubelkova@seznam.cz

www.galerie-ltm.cz

 

 

Odkazy

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 15.6.2007 / 15.6.2007 | Zveřejnit od-do: 15.6.2007-17.6.2007
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém