Orientační nabídka


 

Hejtman a radní navštívili společně dětské domovy na Šluknovsku

Hejtman Ústeckého Jan Schiller navštívil ve společnosti radní Ústeckého kraje pro oblast školství, mládeže a sportu Jindry Zalabákové tři dětské domovy na Šluknovsku, které kraj zřizuje. Důvodem návštěv byla prohlídka komplexů, ve kterých se přes léto hojně renovuje a upravuje i seznámení se s jejich fungováním, kapacitami a problémy, se kterými by kraj jako zřizovatel mohl ředitelům pomoci.
Tisková zpráva ze dne 23. srpna 2023
01
 

 
 
Dětské domovy patří ke specifické skupině příspěvkových organizací Ústeckého kraje. jejich základním posláním je zabezpečení péče o děti dle zákona č. 109/2002 Sb. o školských zařízeních pro výkon ústavní výchovy a ochranné výchovy.

Prvním domovem, který hejtman a krajská radní navštívili, byl Dětský domov Lipová, kde je přijal ředitel Leoš Moravec. Dětský domov Lipová je nejsevernějším dětský domovem v Ústeckém kraji i České republice. Situován je do hlavní budovy, v jejíž části sídlí i místní základní škola (1. - 5. ročník) a do dvou rodinných domků - vše v jednom areálu. V dětském domově funguje sedm výchovných rodinných skupin. Pět skupin žije v hlavní budově a dvě skupiny jsou umístěny v rodinných domcích.

Druhým navštíveným domovem byl Dětský domov Krásná Lípa, ve kterém hejtmana a radní přijala ředitelka Sofie Wernerová Dimitrovová. Dětský domov krásná Lípa patří k menším domovům, ve kterém fungují tři koedukované rodinné skupiny různě starých dětí. V domově se aktuálně renovují a upravují menší historické domy (původní Dittrichovy domy) a uzpůsobují se pro rodinné skupiny. V domově se nachází také rozlehlá sdílená komunitní zahrada, kde si společně hrají děti z domova, nedaleké mateřské školky i okolí. 

Posledním navštíveným domovem byl Dětský domov "Země dětí" v České Kamenici. Domov patří k jedněm z nejstarších v České republice, zřízen byl již v roce 1947. V současné době je domovem pro 40 dětí, které zde žijí v pěti rodinách. Při dětském domově jsou zřízeny i dva takzvané cvičné byty pro děti starší 16 let. Domovem hejtmana a radní provedla ředitelka Iva Brzobohatá

02
Hejtman Jan Schiller, radní Jindra Zalabáková a ředitel Dětského domova Lipová Leoš Moravec (uprostřed)

03
Radní Jindra Zalabáková a ředitelka Dětského domova Krásná Lípa Sofie Wernerová Dimitrovová

04
V komunitní zahradě u Dětského domova Krásná Lípa přibylo okrasné jezírko

05
Komunitní zahrada Dětského domova Krásná Lípa

06
Hejtman Jan Schiller, radní Jindra Zalabáková a ředitelka Dětského domova Česká Kamenice Iva Brzobohatá

 
 
Zodpovídá: Bc. Jan Nový
Vytvořeno / změněno: 23.8.2023 / 23.8.2023
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém