Orientační nabídka


 

Hejtman Jiří Šulc: Krušnohorské lesy potřebují 350 milionů korun ročně na obnovu

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Hejtman Jiří Šulc: Krušnohorské lesy potřebují 350 milionů korun ročně na obnovu
O pomoci státu při obnově Krušnohorských lesů a o vodním hospodářství jednali mimo jiné v podvečerních hodinách 16. října 2006 hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc a člen krajské rady Antonín Terber s ministryní zemědělství Milenou Vicenovou. Stát by měl podle hejtmana na obnovu lesů přispět ročně 350 miliony korun.
 

 
 

 

TISKOVÁ ZPRÁVA ze dne 16. 10. 2006

 

Hejtman Jiří Šulc: Krušnohorské lesy potřebují 350 milionů korun ročně na obnovu

 

O pomoci státu při obnově Krušnohorských lesů a o vodním hospodářství jednali mimo jiné v podvečerních hodinách 16. října 2006 hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc a člen krajské rady Antonín Terber s ministryní zemědělství Milenou Vicenovou. „Lesy na hřebenech Krušných hor nejsou v dobrém zdravotním stavu. V regionu je 35 tisíc hektarů nezdravých lesů, většinou ve správě státního podniku Lesy ČR, do nichž je potřeba v průběhu deseti let investovat nejméně 3 miliardy korun. Vzhledem k tomu, že stát na našem území podporuje setrvání výroby elektrické energie a obnovy tepelných elektráren, mohlo by ministerstvo pomoci kraji v prosazení odvodů zisku elektrárenských a těžebních společností v přibližné výši 350 milionů korun ročně ve prospěch obnovy lesů. Při ročních miliardových ziscích ČEZu a také nemalých ziscích uhelných těžařů, považujeme takový požadavek za opodstatněný. Také se může stát, že do patnácti let budou vrcholky a svahy Krušných hor opět holinami, jak tomu bylo do 60. let 18. století, kdy se tu poprvé začalo s intezívnější lesní výsadbou. Krušné hory zkrátka bez výrazné podpory státu budou brzy opět vypadat jako na dobových krajinářských obrazech z té doby,“ vysvětloval hejtman Jiří Šulc.

            Debata představitelů kraje s ministryní se také stočila na vodohodpodářství, Antonín Terber upozornil na problém s úbytkem vody v regionu. „Neustále klesají hladiny spodních vod a stav lesů na našich horách je takový, že se tam voda nedrží. Přitom zemědělci odmítají opustit po desetiletí prosazovaný model, založený na plošných melioracích a neustálém odvodňování. Vede je k tomu i současná dotační politika ministerstva, zohledňující obhospodářovávané plochy. Žádný sedlák nechce slyšet, že dostane menší dotaci jen proto, že se vybudováním remízku nebo mezí připraví byť jen o půl hektaru hospodářské plochy. Nezapomínejme ale, že právě neschopnost krajiny zadržet vodu je jednou z podstatných příčin povodní, které v našem kraji napáchaly v rozmezí několika málo let miliardové škody,“ konstatoval krajský radní.

 

 

 

Připravil : František Janačík, kancelář hejtmana Ústeckého kraje

oddělení informací a vnějších vztahů

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 788

janacik.f@kr-ustecky.cz

 

Hejtman Jiří Šulc: Krušnohorské lesy potřebují 350 milionů korun ročně na obnovu

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 16.10.2006 / 16.10.2006 | Zveřejnit od-do: 16.10.2006-16.11.2006
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém