Orientační nabídka


 

Hejtman Jiří Šulc na diskusním fóru CzechInvestu

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Hejtman Jiří Šulc na diskusním fóru CzechInvestu
V ústeckém hotelu Best Western Vladimir se v pondělí 25. září uskutečnilo diskusní fórum vládní agentury CzechInvest, společný projekt se Sdružením pro zahraniční investice - AFI, Partnerství pro podporu přímých zahraničních investic v České republice. Zúčastnily se jej na čtyři desítky zástupců zahraničních investorů - partnerů AFI, mj. zástupci Koito Czech, Aoyama Automotive Fasteners Czech, Donaldson CZ, Portola, a dále zástupci českého soukromého podnikatelského sektoru. Čestným hostem diskusního fóra byl hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc a někteří vedoucí pracovníci Krajského úřadu Ústeckého kraje.
 

 
 

 

TISKOVÁ ZPRÁVA ze dne 25. 9. 2006

 

Hejtman Jiří Šulc na diskusním fóru CzechInvestu

 

V ústeckém hotelu Best Western Vladimir se v pondělí 25. září uskutečnilo diskusní fórum vládní agentury CzechInvest, společný projekt se Sdružením pro zahraniční investice – AFI, Partnerství pro podporu přímých zahraničních investic v České republice. Zúčastnily se jej na čtyři desítky zástupců zahraničních investorů - partnerů AFI, mj. zástupci Koito Czech, Aoyama Automotive Fasteners Czech, Donaldson CZ, Portola, a dále zástupci českého soukromého podnikatelského sektoru. Čestným hostem diskusního fóra byl hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc a někteří vedoucí pracovníci Krajského úřadu Ústeckého kraje.

            Určujícím tématem fóra byly možnosti rozvoje podnikatelského prostředí a systém podpory podnikání v severozápadních Čechách. Jak řekl v úvodu generální ředitel CzechInvestu Tomáš Hruda, přilákala tato vládní agentura v prvním poletí letošního roku do ČR 84 nových projektů, Ústecký kraj byl vedle Moravskoslezského regionu pro zahraniční i naše podnikatele druhým nejatraktivnějším –zvolilo si jej 18 společností s projekty za více než 7,4 miliardy korun a pozitivem je samozřejmě několik tisíc nových pracovních míst, které přibyly nebo do budoucna vzniknou v našem regionu.

            „Za více než dvaapůl roku, kdy Ústecký kraj s CzechInvestem úzce spolupracuje, se podařilo realizovat mnoho projektů, které využily všestranného potenciálu našeho kraje a napomáhají tak jeho hospodářskému rozvoji,“ řekl na diskusním fóru hejtman Jiří Šulc. Nejnovějším projektem je zahájení stavby japonského konsorcia IPS Alpha v průmyslové zóně Triangle na místě bývalého žateckého letiště, jmenujme i průmyslovou zónu Joseph na Mostecku a řadu dalších. Hejtman zdůraznil snahu přetvořit obraz našeho kraje v očích české i zahraniční veřejnosti z dříve zanedbaného a zakouřeného průmyslového kraje v moderní kraj s image rozvíjející se ekonomiky, potřebné dopravní infrastruktury a mladých vzdělaných lidí a špičkových odborníků. „Jedině těmito cestami získáme do našeho kraje další investory ze zahraničí i naše soukromé podnikatelské subjekty,“ řekl Jiří Šulc. „Zdůrazňuji, že prioritou je rozvoj průmyslových zón na územích již dříve průmyslem dotčených, rozhodně je už uzavřenou kapitolou využívání zemědělských pozemků. Významné jsou dostavby a zkapacitnění důležitých silničních tepen kraje, například dálnice D8, rychlostní komunikace R7 i podkrušnohorské magistrály I/13,“ pokračoval hejtman. V obsáhlé diskusi odpovídal zástupcům investorů na otázky týkající se m.j. bytů pro nové pracovníky, hlavně kolem průmyslové zóny Triangle či ve velkých městech regionu. „Ústecký kraj má okamžitě k dispozici mnoho bytů, které na rozdíl od Prahy či Ostravska jsou relativně laciné a jako „startovací byty“ jsou pro mladé a perspektivní odborníky zcela vhodné,“ uvedl hejtman.

            Značná část diskusního fóra byla věnována rovněž vzdělávání budoucích odborníků na učilištích, středních i vyšších odborných školách a hejtman Jiří Šulc ocenil i spolupráci kraje s Vysokou školou chemicko technologickou či se strojní fakultou ČVUT v Praze, s ústeckou Univerzitou J.E. Purkyně apod. Možností, jak získat pro Ústecký kraj a nové moderní průmyslové provozy perspektivní odborníky, je více. „Řadu let podporujeme formou krajských stipendií vysokoškoláky, třeba v tomto akademickém roce jsme z prostředků Ústeckého kraje věnovali na stipendia 5,4 milionů korun, příští školní rok to bude ještě o dva miliony korun více. Důležité bude, aby investoři využili možností tyto mladé lidi pro své provozy získat už v době studia formou praxí a jejich potřebám se mohou dokonce pružně  přizpůsobit i školní vzdělávací programy na učilištích i středních školách,“ uvedl hejtman Jiří Šulc.

 

 

 

připravil: Zbyněk Šebesta, kancelář hejtmana Ústeckého kraje

oddělení informací a vnějších vztahů

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 742

sebesta.z@kr-ustecky.cz

 

 

Hejtman Ústeckého kraje beseduje se zástupci investorů.
Hejtman Ústeckého kraje beseduje se zástupci investorů.

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 25.9.2006 / 25.9.2006 | Zveřejnit od-do: 25.9.2006-25.10.2006
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém