Orientační nabídka


 

Hejtman Jiří Šulc: Nesouhlasím s omezováním činnosti samosprávy

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
V dopise ministrovi hejtman poukazuje především na absenci "třetí fáze" reformy veřejné správy, tedy dokončení právní, finanční a administrativní decentralizace, ale věnuje se naopak neodůvodněnému posílení dozoru a kontroly státu nad samosprávou. "Zásadně nesouhlasím s omezováním činnosti samosprávy, které tento materiál ve svém důsledku navrhuje," uvedl hejtman Jiří Šulc.
 

 
 

TISKOVÁ ZPRÁVA ze dne 14.4. 2005

 

Hejtman Jiří Šulc: Nesouhlasím s omezováním činnosti samosprávy

 

Hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc seznámil ministra vnitra Františka Bublana se svými zásadními výhradami k dokumentu „Možnosti a limity dělby kompetencí mezi státem a územní samosprávou.“ Tento materiál, který popisuje současný stav a možný vývoj naplňování funkcí státu a samosprávy, předložilo hejtmanovi k připomínkování Ministerstvo vnitra.

V dopise ministrovi hejtman poukazuje především na absenci „třetí fáze“ reformy veřejné správy, tedy dokončení právní, finanční a administrativní decentralizace, ale věnuje se naopak neodůvodněnému posílení dozoru a kontroly státu nad samosprávou. „Zásadně nesouhlasím s omezováním činnosti samosprávy, které tento materiál ve svém důsledku navrhuje,“ uvedl hejtman Jiří Šulc.

Podle hejtmana Ústeckého kraje lze jen stěží souhlasit s tím, že koncepce obsahuje vyjádření lítosti nad tím, že nelze uplatnit vliv státu na organizační a personální stránku výkonu přenesené působnosti. „Pouze díky tomu, že do těchto věcí stát nemůže zasahovat, vykonává na kraji úkoly související s přenesenou působností ve stejném rozsahu méně úředníků, než bylo zapotřebí při zajišťování této činnosti státem. Jen díky tomu, že do těchto věcí stát nemůže mluvit, se nám daří snižovat náklady a šetřit peníze daňových poplatníků,“ konstatoval hejtman.

Minimálně podivuhodný je pak podle Jiřího Šulce závěr dokumentu, podle něhož  decentralizace veřejné správy a její přesunutí blíže občanům ztěžuje nezávislost jejího výkonu na místních vlivech. „Činnosti, které dnes vykonávají obce třetího typu a kraje, vykonávaly dříve okresní úřady bez toho, aby někdo tvrdil, že nejsou nezávislé. Riziko korupce či nedostatečné objektivity je vždy větší u anonymního úředníka z centra, než u úředníků či politiků obcí či krajů, kteří jsou permanentně ve styku s občany,“ poznamenal hejtman.  

S tím souvisí i zásadní výhrada hejtmana k záměru, obsaženému v předložené koncepci, podle kterého by měla být v zákonech zakotvena „účinná kontrola a dozor státu za neplnění povinností v samostatné působnosti“. „Účinnou kontrolu naší práce mají provádět, a také provádějí, občané, případně nestranné soudy, nikoli ministerští úředníci. S výsledky naší práce předstupujeme před voliče každé čtyři roky a je jen na nich, jak ji ohodnotí a zda nám dají důvěru,“ řekl hejtman Jiří Šulc. 

 

Vydala: Mgr. Romana Žatecká, tisková mluvčí Ústeckého kraje

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 754, mobil 603 192 631

e-mail: zatecka.r@kr-ustecky.cz

 

 

 
Zodpovídá: 11
Vytvořeno / změněno: 14.4.2005 / 14.4.2005 | Zveřejnit od-do: 14.4.2005-14.6.2005
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém