Orientační nabídka


 

Hejtman Jiří Šulc obdržel od vedení Univerzity J. E. Purkyně medaili

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Hejtman  Jiří Šulc  obdržel od  vedení Univerzity J. E. Purkyně  medaili
Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem, jako nejstarší a největší vysokoškolská instituce Ústeckého kraje, si dnes, 11. října, na slavnostním zasedání vědecké rady univerzity, připomenula 15. výročí své existence. V Severočeském divadle opery a baletu se při této příležitosti sešla, kromě akademiků, také řada hostí, významných osobností veřejného života v čele s hejtmanem Jiřím Šulcem , dále byl přítomen jeho náměstek a zástupce Radek Vonka a náměstek Petr Fiala, který je rovněž členem vědecké rady.
 

 
 

Hejtman  Jiří Šulc  obdržel od  vedení Univerzity J. E. Purkyně  medaili

 

Univerzita Jana Evangelisty Purkyně  v Ústí nad Labem,  jako nejstarší a největší vysokoškolská instituce Ústeckého kraje,  si dnes, 11. října,  na slavnostním zasedání vědecké rady univerzity, připomenula 15. výročí své existence. V Severočeském divadle opery a baletu se při této příležitosti sešla, kromě akademiků,   také řada hostí, významných  osobností veřejného života  v čele s hejtmanem Jiřím Šulcem , dále byl přítomen jeho  náměstek a zástupce Radek Vonka a náměstek Petr Fiala, který je rovněž členem vědecké rady.

    V úvodním projevu zrekapitulovat historii univerzity její rektor Zdeněk Havel. Konstatoval,  že univerzita  poskytuje v souladu s vysokoškolským zákonem různé formy vzděláváním, přispívá k rozvoji společnosti na národní a regionální rovni, spolupracuje s různými stupni  státní správy a samosprávy, s podnikovou a kulturní sférou  a také rozvíjí vědeckou a výzkumnou, vývojovou, uměleckou a další tvůrčí činnost. Rektor univerzity poděkoval všem, kteří se školou spolupracují,  aktivně univerzitu podporují  i její projekty a v neposlední řadě se zapojí do  budování chystaného univerzitního kampusu.  Rektor vyslovil přesvědčení, že tomu tak bude i nadále.

   Mezi hosty, kteří  v rámci 15. výročí ústecké univerzity vystoupili se zdravicí  byl také hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc. Konstatoval, že vysoké školství  přestává být v někdejší  severočeské hnědouhelné pánvi prázdným pojmem. Vysoké školství se podle hejtmana usazuje vedle  Děčína,  také v Mostě a Chomutově. „Je však zřejmé, že fakulty a detašovaná pracoviště mají  právě v univerzitě svou regionální vlajkovou loď,“ řekl zástupce kraje. Zopakoval, že severní Čechy mají svou univerzitu  patnáct let, od roku 1991. Od té doby se výrazně proměnila a další změny ji ještě čekají. V prvním roce své existence měla původně Univerzita Jana Evangelisty  Purkyně jednu fakultu, a to pedagogickou,  dnes je jich již sedm a  také dva ústavy.  Kdysi  zde  studovalo 2 500  mladých lidí, dnes jich je již 9 500.  V roce 2010 by to již mělo být o tisíc studujících víc. To jsou fakta, která dokumentují jak tato vysoká škola, ač mladá věkem, se umí dynamicky v konkurenci ostatních drát na svět a intenzívně pomýšlet na  její systematický  rozvoj, dodal Jiří Šulc a pokračoval:           

  „Při mnoha příležitostech zdůrazňuji  jak velký význam pro náš kraj mají vysoké školy. Jeho další  rozvoj si  bez nich dovedu  jen stěží představit.  Náš kraj má obrovský potenciál, jeho poloha z něj dělá doslova spojnici mezi naší republikou a našim nejvýznamnějším evropským sousedem.  Máme všechny předpoklady pro to, abychom se stali vyhledávaným cílem pro mnoho dalších zahraničních investorů a z bývalé výspy republiky se stalo jedno z center Evropy.  Prosperita k nám však nepřijde sama od sebe. Zahraniční investoři, kteří se v kraji již zabydlují, potřebují  vzdělané kvalifikované specialisty. Jako hejtman Ústeckého kraje považuji proto vzdělání za jednu z hlavních rozvojových priorit  našeho kraje.  Usiluji o to, aby lidé schopní a talentovaní měli k vysokoškolskému studiu co možná nejvíc příležitostí a aby po jeho dokončení v našem kraji zůstávali a zakládali své rodiny. A právě rozvoj největší a nejvýznamnější vysoké školy je v této souvislosti pochopitelně klíčový. 

Blahopřeji univerzitě a jejímu  akademickému společenství  hodně úspěchů v letech příštích, hodně odvahy podstupovat věci nové. Rád bych v neposlední řadě také poděkoval za dobrou reprezentaci Ústeckého kraje,“ řekl ve svém projevu hejtman.  V závěru slavnostního zasedání vědecké rady udělila univerzita celkem jedenáct medailí osobnostem, které se výrazně zasloužily o její rozvoj. Mezi oceněnými byl  také  nejvyšší představitel Ústeckého kraje Jiří Šulc.

 

 

připravila: Naďa Kocábková, kancelář hejtmana Ústeckého kraje

oddělení informací a vnějších vztahů

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 741

kocabkova.n@kr-ustecky.cz

 

 

Přítomen byl rovněž náměstek a zástupce hejtmana Radek Vonka.
Přítomen byl rovněž náměstek a zástupce hejtmana Radek Vonka.

Náměstek hejtmana Petr Fiala (druhý zprava) je členem vědecké rady UJEP.
Náměstek hejtmana Petr Fiala (druhý zprava) je členem vědecké rady UJEP.

K účastníkům slavnostního shromáždění promluvil také hejtman Jiří Šulc.
K účastníkům slavnostního shromáždění promluvil také hejtman Jiří Šulc.

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 11.10.2006 / 11.10.2006 | Zveřejnit od-do: 11.10.2006-11.11.2006
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém