Orientační nabídka


 

Hejtman Jiří Šulc oslovil ministra financí kvůli petici podbořanských podnikatelů

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Hejtman Jiří Šulc oslovil ministra financí kvůli petici podbořanských podnikatelů
Hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc oslovil dopisem ministra financí Bohuslava Sobotku ve věci petice podbořanských podnikatelů. Ti zaslali v počátkem roku ministrovi petici proti nepřiměřenému používaní § 31 odst. 5 zákona č. 337/1992 Sb., o správě daní a poplatků, Finančním úřadem v Podbořanech při daňovém řízení. K jejich výhradám se ale připojili i podnikatelé z Ústecka, kteří poukázali na obdobné zkušenosti.
 

 
 

TISKOVÁ ZPRÁVA ze dne 1.4. 2005

 

Hejtman Jiří Šulc oslovil ministra financí kvůli petici podbořanských podnikatelů

 

 

Hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc oslovil dopisem ministra financí Bohuslava Sobotku ve věci petice podbořanských podnikatelů. Ti zaslali v počátkem roku ministrovi petici proti nepřiměřenému používaní § 31 odst. 5 zákona č. 337/1992 Sb., o správě daní a poplatků, Finančním úřadem v Podbořanech při daňovém řízení. K jejich výhradám se ale připojili i podnikatelé z Ústecka, kteří poukázali na obdobné zkušenosti.

Hejtman ve svém dopise předeslal, že záležitost týkající se petice ve věci nepřiměřeného používání ustanovení § 31 odst. 5 zákona č. 337/1992 Sb., o správě daní a poplatků, ve znění pozdějších předpisů, Finančním úřadem v Podbořanech při prováděných daňových řízeních, není v kompetenci Krajského úřadu Ústeckého kraje. „Daňové řízení je zvláštním druhem správního řízení, které je prováděno specializovanými orgány státní správy, a je to ve své podstatě řízení neveřejné, založené na dvou základních zásadách, a to na základě zákonnosti a na zásadě součinnosti. Dále je povinností správce daně postupovat v provádějících řízení vždy v úzké součinnosti s daňovými subjekty a při vyžadování plnění jejich povinností volit jen takové prostředky, které daňové subjekty nejméně zatěžují, avšak umožňují dosáhnout cíle řízení, tj. správného stanovení a vybrání daně,“ připomíná v dopise hejtman Jiří Šulc.

Podnikatelé si stěžují, že Finanční úřad v Podbořanech postupuje při své činnosti v rozporu se zákonem o správě daní a poplatků, když v nepřiměřené míře používá při stanovení daňové povinnosti takzvaných pomůcek, které má k dispozici nebo které si obstará bez součinnosti s daňovým subjektem. Pomůckami mohou být například listinné doklady, výpisy z veřejných záznamů, daňové spisy jiných daňových subjektů, znalecké posudky a výpovědi svědků v jiných daňových věcech.

Hejtman byl zástupci podnikatelů informován o obsahu petice a považuje ho za závažný, neboť případné nepřiměřené postupy státního orgánu by mohly mít velmi negativní dopady na snahy o hospodářské a ekonomické oživení kraje zatíženého nezaměstnaností. „I když záležitosti týkající se zákona o správě daní a poplatků nespadají do kompetence krajského úřadu, považuji za nutné, aby byla celá záležitost řádně prošetřena. Požádal jsem tedy ministra, abych byl s výsledky případné kontroly seznámen,“ dodává Jiří Šulc.

 

 

 

Vydala: Mgr. Romana Žatecká, tisková mluvčí Ústeckého kraje

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 754, mobil 603 192 631

e-mail: zatecka.r@kr-ustecky.cz

 

 

 

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 1.4.2005 / 4.4.2005 | Zveřejnit od-do: 1.4.2005-1.5.2005
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém