Orientační nabídka


 

Hejtman Jiří Šulc se sešel s ministrem práce a hospodářství Saska-Anhaltska Reinerem Haseloffem

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Hejtman Jiří Šulc se sešel s ministrem práce a hospodářství Saska-Anhaltska Reinerem Haseloffem
Hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc a jeho náměstek Petr Fiala včera navštívili sasko-anhaltský Wittenberg. Setkali se s Reinerem Haseloffem, ministrem práce a hospodářství Saska-Anhaltska, který je zároveň prezidentem Evropské sítě chemických regionů.
 

 
 

TISKOVÁ ZPRÁVA ze dne 6.9. 2007

 

Hejtman Jiří Šulc se sešel s ministrem práce a hospodářství Saska-Anhaltska Reinerem Haseloffem

 

Hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc a jeho náměstek Petr Fiala včera navštívili sasko-anhaltský Wittenberg. Město, kde studoval a působil Martin Luther, je dnes známé především chemickým průmyslem. Ve zdejším Agro-Chemie-Park Piesteritz sídlí největší výrobce čpavku a močoviny SKW Piesteritz, je tu také největší evropské zařízení na bionaftu s lisovnou olejů firmy Neckermann.

Právě v této zóně se Jiří Šulc a Petr Fiala setkali s Reinerem Haseloffem, ministrem práce a hospodářství Saska-Anhaltska, který je zároveň prezidentem Evropské sítě chemických regionů. Úkolem sítě je prezentovat zájmy chemického průmyslu před evropskými institucemi a usnadňovat výměnu know-how mezi chemickými regiony; vedle toho je síť i evropským investorem. Členem této sítě je od roku 2006 i Ústecký kraj. Ve výkonném výboru sítě ho zastupuje náměstek hejtmana Ústeckého kraje Petr Fiala.

Jedním z témat, o kterých představitelé Ústeckého kraje a sasko-anhaltský ministr ve Wittenbergu hovořili, byla nová evropská chemická legislativa REACH (Registrace, autorizace a evaluace chemických látek). Jde o nový systém kontroly chemikálií, který má nejpozději od roku 2020 zajistit, aby se používaly pouze chemické látky se známými vlastnostmi a to způsobem, který nepoškozuje životní prostředí a zdraví člověka. Jiří Šulc pak německé partnery seznámil s novinkami v chemickém průmyslu v Ústeckém kraji. Především tedy s děním v ústecké Setuze a Spolchemii.

V souvislosti s chemickým průmyslem se hovořilo také o dopravě. Konkrétně o dopravě říční.  „Železniční koridor Praha – Berlín je už z devadesáti pěti procent vytížen,“ otevřel téma hejtman Jiří Šulc. „Určitě si mohu dovolit mluvit za nás za všechny a říct, že další zvýšování silniční nákladní dopravy není žádoucí. Řešením je tedy přepravovat náklady po Labi. Pokud tedy nechceme dál zatěžovat silnice a naopak více využívat vodní cestu, je potřeba Labe splavnit,“ dotkl se Jiří Šulc diskutované stavby stupňů na Labi.  Reiner Haseloff k tomu řekl: „Sasko-Anhlatsko by splavnění Labe přivítalo. Naši saští sousedé to ale vidí jinak.“  Svobodný stát Sasko, kterým stejně jako Saskem-Anhaltskem Labe protéká, a který přímo sousedí s Ústeckým krajem, není totiž splavňování Labe pomocí jezů, ani masivnějšímu využívání řeky pro nákladní dopravu, nakloněn.

V rámci návštěvy Wittenbergu si delegace Ústeckého kraje také prohlédla toto historické město, kterým politiky provedl starosta Volkmar Kunze.

 

 

Evropská síť chemických regionů

v lednu 2004 byla Evropskou komisí uznána jako projekt INTERREG III C pod vedením spolkové země Sasko-Anhaltsko. V roce 2005, kdy projekt INTERREG skončil, byla síť podle německého práva ustavena sdružením. V roce 2006 se plnohodnotným členem sdružení stal Ústecký kraj.

 

Sasko-Anhaltsko

Spolková země sousedící s Dolním Saskem, Durynskem, Saskem a Braniborskem. Hlavní zemské město je Magdeburg. Sasko-Anhaltsko se rozkládá na ploše 20 445,26 km², žije zde více než 2 a půl milionu lidí.  Území Saska-Anhaltska patřilo do bývalé NDR.

 

Připravila:  Veronika Kindlová, tisková mluvčí Ústeckého kraje

tel. 475 657 726

mob.tel 737 203 666

kindlova.veronika@kr-ustecky.cz

kancelář hejtmana Ústeckého kraje

oddělení tiskových informací

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

 

Jiří Šulc a Petr Fiala se starostou Wittenbergu Volkmarem Kunzem u kostelních dveří, na které Martin Luther přibil svých 95 tezí.
Jiří Šulc a Petr Fiala se starostou Wittenbergu Volkmarem Kunzem u kostelních dveří, na které Martin Luther přibil svých 95 tezí.

Hejtman Jiří Šulc s minstrem Reinerem Haseloffem.
Hejtman Jiří Šulc s minstrem Reinerem Haseloffem.

Petr Fiala, Rüdiger Geserick z SKW Piesteritz, Reiner Haseloff a Jiří Šulc
Petr Fiala, Rüdiger Geserick z SKW Piesteritz, Reiner Haseloff a Jiří Šulc

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 6.9.2007 / 6.9.2007 | Zveřejnit od-do: 6.9.2007-7.9.2007
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém