Orientační nabídka


 

Hejtman Jiří Šulc seznámil starosty z Mostecka a Litvínovska s pilotním projektem

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Hejtman Jiří Šulc seznámil starosty z Mostecka a Litvínovska s pilotním projektem
Expertní tým složený ze zástupců Ústeckého kraje, města Litvínova a mosteckého úřadu práce začne připravovat pilotní projekt zaměřený na adresné vyplácení sociálních dávek nepřizpůsobivým občanům.
 

 
 

Tisková zpráva z 5. 11. 2007

Hejtman Jiří Šulc seznámil starosty z Mostecka a Litvínovska s pilotním projektem

Téměř tři desítky starostů obcí z Mostecka a oblasti Litvínovska se setkalo v pondělí 5. listopadu před polednem s hejtmanem Ústeckého kraje Jiřím Šulcem. Ve střední odborné škole Schola Humanitas v Litvínově jim hejtman za přítomnosti člena Parlamentu ČR Petra Červenky, mosteckého primátora Vlastimila Vozky a starosty Litvínova Milana Šťovíčka představil pilotní projekt Ústeckého kraje, jenž by měl zásadně změnit systém vyplácení sociálních dávek některým skupinám obyvatelstva Mostecka a v budoucnu v celém kraji.

            Jestliže v prvním pololetí letošního roku bylo na sociálních dávkách vyplaceno obcemi v Ústeckém kraji v porovnání se stejným obdobím předcházejícího roku o více než třináct milionů korun více - jak řekl Jiří Šulc, bylo to 1,1 miliardy korun -, už v prvních sedmi měsících roku 2007 bylo například v celém mosteckém okrese vyplaceno úřadem práce přes osmdesát procent dávek celého loňského roku. Enormně stouply dávky vypláceného rodičovského příspěvku (za období 1-7/07 to bylo 136% loňské skutečnosti, hlavně kvůli loňskému předvolebnímu „opatření“ tehdy vládnoucích sociálních demokratů) apod. „Značná část sociálních dávek končí v alkoholu, drogách či ve hracích automatech, a to nelze už dál trpět. Na Mostecku se snížila nezaměstnanost na cca 16%, přibývají stovky a tisíce pracovních míst, brzy ale přijde doba, kdy tu už nebudou lidi, kteří by byli ochotni pracovat. Žít na dávkách je jejich jediný přístup k životu,“ varoval krajský hejtman, „ snad ještě pracovat načerno a trochu si přivydělat. Spousty sociálně slabých rodin je dnes zadluženo a dobře vědí, že ze sociálních dávek jim exekutor peníze nevezme, na to je, žel, takový zákon. Předhánění se našich bank v půjčkách na cokoliv a komukoliv je místy až trestuhodné.“

            Jak zaznělo v souhlasných stanoviscích starostů menších obcí, ale také představitelů obou dominantních měst regionu, drtivá většina sociálních dávek je nepřizpůsobivými občany zneužívána, podvádění je nepostižitelné, chybí hygienické normy a třeba v malém bytě 1+1 mohou být nahlášeny až desítky osob.  Účastníci diskuse o problematice vyplácení sociálních dávek a předcházení sociálnímu vyloučení se shodli na tom, že budou podporovat realizaci pilotního projektu Ústeckého kraje, jenž jim předložil Jiří Šulc. Uvažuje se o zavedení tzv. institutu elektronické peněženky pro nákup vybraných potravin, dětského ošacení či školních pomůcek, a to u obchodních společností vzešlých z výběrovém řízení. To by se týkalo dávek tzv. pomoci v hmotné nouzi (příspěvek na živobytí, mimořádná okamžitá pomoc). „Základem opatření proti zneužívání sociálních dávek je to, že nepřizpůsobiví občané nesmějí do ruky vůbec hotové peníze dostat,“ říká hejtman.

V expertním týmu, který započne přípravu tohoto pilotního projektu, zatím v oblasti Litvínova (po zkušenostech může být rozšířen i na samotné město Most a další obce), budou zástupci Ústeckého kraje, města Litvínov a úřadu práce v Mostu. Když k této formě vyplácení části dávek pouze na vybrané zboží či služby připočteme poplatek na bydlení, který se poskytuje v peněžní formě a lze jej použít bez souhlasu příjemce k přímé úhradě nájemného (institut zvláštního příjemce), může být v budoucnu jenom v okrese Most takto ovlivněno nebo kontrolováno až 350 milionů korun ročně z daleko vyššího celkového objemu sociálních dávek.

V druhé část svého setkání jednali starostové o rozpočtovém určení daní.

připravil: Zbyněk Šebesta, kancelář hejtmana Ústeckého kraje

oddělení tiskových informací

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 742, 603 192 629

sebesta.z@kr-ustecky.cz

 

 

Hejtman Jiří Šulc seznámil starosty z Mostecka a Litvínovska s pilotním projektem

Hejtman Jiří Šulc seznámil starosty z Mostecka a Litvínovska s pilotním projektem

Hejtman Jiří Šulc seznámil starosty z Mostecka a Litvínovska s pilotním projektem

Zprava jsou Jiří Šulc, Vlastimil Vozka a Milan Šťovíček..
Zprava jsou Jiří Šulc, Vlastimil Vozka a Milan Šťovíček..

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 6.11.2007 / 6.11.2007 | Zveřejnit od-do: 6.11.2007-5.12.2007
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém