Orientační nabídka


 

Hejtman Jiří Šulc uvedl do provozu v chomutovské nemocnici nový rentgen

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Hejtman Jiří Šulc uvedl  do provozu v  chomutovské nemocnici  nový rentgen
Chomutovská nemocnice, která patří mezi pět příspěvkových nemocnic Ústeckého kraje, si zakoupila nový, vysoce moderní přístroj, a to digitální rentgen, odborníky nazývaný skiaskopicko-skiagrafická sklopná stěna.
 

 
 

TISKOVÁ ZPRÁVA ze dne 20.6.2007

 

Hejtman Jiří Šulc uvedl  do provozu v  chomutovské nemocnici  nový rentgen

 

 Chomutovská nemocnice, která patří mezi pět příspěvkových nemocnic Ústeckého kraje, si zakoupila nový, vysoce moderní přístroj, a todigitální rentgen, odborníky nazývaný skiaskopicko-skiagrafická sklopná stěna. Náklady představují šest milionů korun, pomohli někteří sponzoři, ale většinu zaplatí nemocnice ze svého. Účast na malé slavnosti přijal také hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc.

„Toto je už skutečně zařízení hodné 21. století,“ řekl dnes hejtman u příležitosti uvedení rentgenu do zkušebního provozu. Ústeckému kraji se, bohužel, stále nedostává takové podpory jako jiným krajů. Přitom jsou to nemocnice, které by si právě od státu, od něhož jsme je my podědili, potřebovaly pomoc jako sůl. Kraj jeho úlohu nemůže suplovat donekonečna. Jeho zdroje jsou omezené a když někde přidá, jinde musí zákonitě ubrat.  Všeobecně se ví, že celá republika je na našem regionu závislá z pohledu uhlí i energetiky, ale reciprocita veškerá žádná. A nebudeme si nic zastírat, samozřejmě se tenhle fakt musí negativně  odrážet i na zdraví obyvatelstva a průměrném věku lidí. Jsme přesvědčeni, že vláda a parlament  konečně musí na toto reagovat a nemůže náš kraj permanentně odstrkovat na okraj zájmu,“ nechal se slyšet hejtman.

    Poděkoval vedení chomutovské nemocnice za snahu držet krok se současnými trendy a nahrazovat dosloužilou techniku vynikajícím zařízením. Nový rentgen umí již zrentgenovat v lidském těle nejen kosti, ale rovněž měkké tkáně, především žaludek. Lékaři na přístroji mohou snímkovat pacienta klasickou i digitální cestou, přičemž skiaskopie se nahrává už digitálně. Metoda umožňuje vyšetření v reálném čase a odborníci jsou schopni pozorovat děj, nejčastěji průchod kontrastní látky, určenou cestou. Pacient je při vyšetření  zatěžován minimálně a také jeho pobyt u odborníků se výrazně časově zkrátí.

   Chomutovská nemocnice i v dalších letech plánuje postupnou obměnu zastaralé techniky, ráda by zcela přešla na digitální provoz. Dodejme, že nemocnice není mezi našimi zařízeními žádný outsider. Má kupříkladu vynikající onkologické centrum s nedávno nainstalovanými dvěma lineárními urychlovači a rentgenovým simulátorem. Nákup dalšího moderního zařízení či obměna dosluhujícího je však podmíněna financemi. Aby ve zdejším zařízení mohli provést celkovou výměnu přístrojové techniky, potřebovali by asi 80 milionů korun.    

 

 

Připravila:  Naďa Kocábková, kancelář hejtmana Ústeckého kraje

oddělení informací a vnějších vztahů

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 741, 603 192 615

kocabkova.n@kr-ustecky.cz

 

 

Personál oddělení ukázal hejtmanovi také závěrečné vyhodnocení rentgenového vyšetření.
Personál oddělení ukázal hejtmanovi také závěrečné vyhodnocení rentgenového vyšetření.

Simulované vyšetření na novém zařízení.
Simulované vyšetření na novém zařízení.

Hejtman Jiří Šulc s primářkou Evou Džulovou.
Hejtman Jiří Šulc s primářkou Evou Džulovou.

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 21.6.2007 / 21.6.2007 | Zveřejnit od-do: 20.6.2007-19.7.2007
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém