Orientační nabídka


 

Hejtman Jiří Šulc: V Sasku mají s dálnici jasno, na hranici budou včas

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Hejtman Jiří Šulc: V Sasku  mají s dálnici jasno, na hranici budou včas
Smlouva o spolupráci, dálnice D8-A17 a přeshraniční železniční doprava a hraniční přechody mezi Ústeckým krajem a Saskem - to byla hlavní témata nedávné návštěvy hejtmana Jiřího Šulce v Drážďanech. Zde se setkal s vládním prezidentem Henry Hasenpflugem a s prezidentem Saského zemského sněmu Erichem Iltgenem.
 

 
 

TISKOVÁ ZPRÁVA ze dne 6.5. 2005

 

Hejtman Jiří Šulc: V Sasku  mají s dálnici jasno, na hranici budou včas

Smlouva o spolupráci, dálnice D8-A17 a přeshraniční železniční doprava a hraniční přechody mezi Ústeckým krajem a Saskem – to byla hlavní témata nedávné návštěvy hejtmana Jiřího Šulce v Drážďanech. Zde se setkal s vládním prezidentem Henry Hasenpflugem a s prezidentem Saského zemského sněmu Erichem Iltgenem.

            „Už více než dva roky se snažíme uzavřít smlouvu o spolupráci se Saskem a stále nemůžeme najít vhodný model, který by dokázal spojit nekompatibilní systém veřejné správy u nás a v Sasku. Nyní je v Sasku po volbách, takže můžeme opět doufat v uzavření tohoto pro nás velmi významného dokumentu, který umožní spolupráci českých a německých odborníků na společných problémech, například v oblasti dopravy, krizového řízení, životního prostředí a dalších,“ komentoval schůzky Jiří Šulc. O uzavření partnerství projevilo vládní prezidium velký zájem, také Erich Iltgen při jednáních potvrdil, že podpoří urychlení projednání textu dohody.

            Hejtman se také chtěl v Drážďanech ujistit o postupu příprav dálnice D8 (na německém území A17). „A17 je v celé délce vyřešena, trasa je jasná až do posledního metru – pokud nás letos nepostihne nepředvídané počasí, bude dálnice na státní hranici přivedena včas,“ řekl Henry Hasenpflug. Oba představitelé se však shodli na tom, že na obou stranách hranice je dálnice jednou z nejdražších v Evropě, a to kvůli realizovaným ekologickým opatřením.

            Na schůzce se také diskutovalo o možnostech širšího propojení obou zemí, kdy na obou stranách hranice je vůle obnovit některá dříve zrušená silniční propojení. V Ústeckém kraji je….. Hejtman Jiří Šulc se zmínil i o možnosti propojení obou zemí železnicí. „S rušením takových tratí bych nesouhlasil, naopak podpořil jejich oživení,“ dodal J. Šulc. H. Hasenpflug ale komentoval situaci slovy, že taková koncepce by asi byla velmi drahá a záleželo by na tom jak by byly tratě využity. „Jsem milovník výletů a vaše lokálky mi učarovaly. Seděl jsem ve vagonu, který pomalu projížděl nádhernou krajinou, a já se divil, jaká jste bohatá země, když u vás jezdí vlaky s jedním jediným cestujícím ve vagonu. Tím jsem byl totiž já sám,“ dodal s úsměvem.

 

Vydala: Mgr. Romana Žatecká, tisková mluvčí Ústeckého kraje

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 754, mobil 603 192 631

e-mail: zatecka.r@kr-ustecky.cz

 

 

Vládní prezident Henry Hasenpflug a hejtman Jiří Šulc (vpravo)
Vládní prezident Henry Hasenpflug a hejtman Jiří Šulc (vpravo)

 
Zodpovídá: 11
Vytvořeno / změněno: 9.5.2005 / 9.5.2005 | Zveřejnit od-do: 9.5.2005-9.8.2005
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém