Orientační nabídka


 

Hejtman Jiří Šulc. Vrátíme státu silnice, školy a nemocnice!

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
 

 
 

Hejtman Jiří Šulc: „Vrátíme státu silnice, školy a nemocnice!“

 Tisková zpráva 10.4.2003

Hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc je rozezlen postojem Vlády České republiky k financování  krajů, jeho nevoli vyvolala poslední úprava návrhu zákona o rozpočtovém určení daní. Resortní ministerstva totiž od počátku roku seškrtala finanční prostředky, které kraje používají pro výkon svěřených pravomocí, z původních 90 miliard na nynějších 26,7 miliardy korun a v této podobě bude vláda zákon předkládat Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR.

To se hejtmanovi Ústeckého kraje Jiřímu Šulcovi nelíbí: „Jestli se k nám bude stát stále chovat jako k nechtěnému dítěti, jsme připraveni zahájit legislativní iniciativu, směřující k vrácení silnic a škol opět do jeho majetku. My nechceme nic navíc, usilujeme například o to, aby peníze, které příslušné ministerstvo přidělovalo do 31. prosince loňského roku středním školám, byly spravedlivým rozpočtovým určením daní v tomto roce převedeny na kraje v plné výši a ne aby si stát jednu třetinu ponechával. V Praze si počínají naprosto nesystematicky. Peníze na více než 200 středních školských zařízení v Ústeckém kraji částečně zůstávají ministerstvu, ovšem kraje zcela absurdně v seškrtaném rozpočtovém určení daní dostaly 2,7 miliardy korun pro soukromé školství. Kabinet zcela ignoruje, že jejich řízení a další usměrnění do kompetencí krajů vůbec nespadá.“  

Postoj hejtmana Ústeckého kraje Jiřího Šulce koresponduje se stanoviskem Rady Asociací krajů České republiky, i ta je rozhořčena změnami ke kterým došlo po setkání s představiteli Vlády České republiky 17.2.2003 k původnímu návrhu zákona o rozpočtovém určení daní.  „Očividně pokračuje snaha vlády o ponechání si maxima financí na činnosti, které nám byly převedeny, a s tím já rozhodně nesouhlasím. Například, to co nám nabízejí na silnice, je výsměch, všechny kraje dostanou 720 milionů korun. Vydělte si to 14 a zjistíte, že to nestačí ani na to, abychom  v našem kraji brzdili jejich chátrání. Jenom v Litoměřicích potřebujeme kolem jedné miliardy korun, srpnové povodně nám tam vážně poškodily Tyršův most,“ horlí hejtman.

Ústecký kraj v tomto roce hospodaří s přibližně 7 miliardami korun, ovšem pouze 1 miliarda plyne z vlastních příjmů, což je z největší části podíl kraje na daňových výnosech,  oproti tomu více než 6 miliard představují státní dotace. Znamená to jediné: takto strukturované příjmy kraji vymezují jen velmi malý prostor pro financování rozvojových aktivit a vlastních priorit. „Kraje nechtějí být jenom pošťáky, které doručují peníze od státu; chceme o svých záležitostech rozhodovat sami,“ komentoval vládní politiku financování krajů člen Rady Ústeckého kraje zodpovědný za oblast investic Vlastimil Doležal (ODS).

Připravil: František Janačík, odd. informací a styku s veřejností

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 14.4.2003 / 21.5.2003 | Zveřejnit od-do: 14.4.2003-14.5.2003
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém