Orientační nabídka


 

Hejtman Jiří Šulc zahájil dvoudenní konferenci zdravotních sester

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Hejtman Jiří Šulc zahájil dvoudenní konferenci zdravotních sester
Na pět stovek zdravotních sester z celé České republiky se sjelo do Ústí nad Labem k dvoudenní konferenci, kterou pořádá Dům techniky Ostrava za aktivní spolupráce ústecké Masarykovy nemocnice a podpory Ústeckého kraje. Mezi hosty byl hejtman ústeckého kraje Jiří Šulc, který jednání zahájil.
 

 
 

TISKOVÁ ZPRÁVA ze dne 7.2.2007

 

Hejtman Jiří Šulc zahájil dvoudenní konferenci zdravotních sester

 

Na pět stovek zdravotních sester z celé České republiky se sjelo do Ústí nad Labem k dvoudenní konferenci, kterou pořádá Dům techniky Ostrava za aktivní spolupráce ústecké Masarykovy nemocnice a podpory Ústeckého kraje. Mezi hosty byl hejtman ústeckého kraje Jiří Šulc, který jednání zahájil. Jeho počáteční slova naladila účastnice do úsměvu.

   „K takovému počtu žen hovořím snad poprvé v životě, cítím se proto trochu nervózní. Jak vidím, jsem tu s doktorem Danielem Nalosem, náměstkem pro zdravotní péči ústecké nemocnice, sám. Ale snad to tady spolu zvládneme,“ zažertoval. Další sova již byla míněna vážně. Hejtman nejprve ocenil snahu organizátorů, kteří konference pro zdravotní sestry z celé České republiky pořádají. Jejich historie sahá teprve do loňského roku, ale všude v regionech, kde se uskutečnily, se setkaly se zájmem a příznivou odezvou. Podle manažerky projektu Anny Karáskové je to ze strany organizátorů cílený příspěvek do systému vzdělávání této profese. “Je o sestřičkách, o jejich problémech, povinnostech i právech“, shrnula význam i cíl odborné konference.

   Hejtman Jiří Šulc tuto strohou informaci rozvedl přiznáním, že obdivuje náročnou práci žen, zdravotních sester, která jistě patří k jedné z nejnáročnějších v rejstříku pomáhajících profesí. Její zátěž nespočívá jen v úzkém kontaktu s lidmi a kontaktem s jejich bolestí a utrpením, ale také s prostředím, ve kterém pracují. „Drtivou většinu po práci čeká ještě další směna, ve vlastní domácnosti, ve svých rodinách,“ řekl Jiří Šulc. Dodal, že práce sestry je neodmyslitelně spjata s prací lékaře. “To jsou dvě doplňující profese, které do sebe zapadají jako puzzle. Na jejich dobrou spolupráci spoléháme nejen my, laici. Práce zdravotních sester, ošetřovatelek se  v mnohém změnila. Souvisí  to se změnami ve vědě, medicíně, ošetřovatelství a v neposlední řadě také se změnami ve společnosti. Odborné konference tohoto typu jsou proto užitečné a nedivím se, že je o ně takový zájem. Tady je ten správný prostor dozvědět se vždy ty nejaktuálnější zasvěcené informace nejen ze svého  oboru. Jsem přesvědčený, že také zde, v Ústí nad Labem, tomu nebude jinak“, míní představitel Ústeckého kraje. Přiznal, že když si připravoval úvodní slovo k této příležitosti, napadlo ho kolik asi pacientů prošlo rukama zdravotních sester během jejich profesního života. “Možná by to představovalo jedno nemalé město. Jsem také přesvědčený, že každý z pacientů zanechává v paměti a srdci sester stopu, jeden menší, druhý větší. Jsou to prostě pacienti vašeho života. Toto téma ke každodenní nelehké práci ošetřovatelek patří a zůstává nevyčerpatelné,“ uvedl hejtman.

Svoje úvodní slovo zakončil konstatováním, že všechno, tedy i postavení a prestiž zdravotních sester, se rychle mění. Dnešní ošetřovatelka už není ta jako kdysi. Má jiné pravomoci, ovládá netušenou techniku a spoustu dalších dovedností. Je také vzdělanější než její předchůdkyně. S nástupem nové politické kultury se začaly otevírat i dveře, vedoucí k emancipaci ošetřovatelství a leckde viditelně zmizely zdi, bránící větší vzájemné kolegialitě mezi zdravotníky rozličného zařazení. Ošetřovatelská práce se každopádně stále více dostává do popředí zájmu všech a stala se nedílnou součástí moderní péče o pacienta.“ Na úplný závěr hejtman vyslovil přesvědčení, že účastnicím konference se bude v našem regionu líbit. Připomenul, že jsme kraj, kde se zrodila česká státnost, že již dávno nejsme kraj postižený průmyslovou výrobou, že máme se čím chlubit, kam přátele, známé i návštěvníky pozvat. „Přijeďte se přesvědčit, že také v Ústeckém kraji je krásná příroda a nádherná místa, která jsou přímo stvořená pro dovolenou,“ pozval účastnice konference Jiří Šulc.

 

připravila: Naďa Kocábková, kancelář hejtmana Ústeckého kraje

oddělení  tiskových informací  

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 741

kocabkova.n@kr-ustecky.cz

 

 

Hejtman Jiří Šulc zahájil dvoudenní konferenci zdravotních sester

Hejtman Jiří Šulc zahájil dvoudenní konferenci zdravotních sester

Hejtman Jiří Šulc zahájil dvoudenní konferenci zdravotních sester

Hejtman Jiří Šulc zahájil dvoudenní konferenci zdravotních sester

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 7.2.2007 / 7.2.2007 | Zveřejnit od-do: 7.2.2007-6.3.2007
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém