Orientační nabídka


 

Hejtman naslouchal osudům lidických žen

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Lidice
Už poněkolikáté navštívil hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček středočeskou obec Lidice. Poprvé však měl možnost popovídat si s pamětníky nejen o minulosti, kterou v Lidicích osudovou noc z 9. na 10. června 1942 zažili.
Tisková zpráva ze dne 29. července 2015
 

 
 

„Návštěva pana hejtmana v Lidicích nebyla zdaleka jeho první, ale tato byla výjimečná tím, že měl možnost pohovořit si s pamětníky nejen o minulosti, ale zejména o jejich současném neúnavném působení při vzdělávání studentů v rámci vzdělávacích programů Památníku Lidice,“ sdělil ředitel Památníku Lidice Milouš Červencl.

Hejtman si nejprve prohlédl pietní území Památníku Lidice, kde položil kytici ke společnému hrobu zavražděných lidických mužů, vyslechl si výklad u sousoší lidických dětí v Růžovém sadu a navštívil muzeum. Obdivoval výstavu v Lidické galerii a zapsal se do pamětní knihy. 43. ročník dětské výtvarné výstavy Lidice potrvá v galerii až do 31. října 2015. Průvodkyní mu byla samotná kurátorka výstavy Ivona Kasalická.

Na závěr návštěvy byl hejtman přijat starostkou Lidic Veronikou Kellerovou na obecním úřadu, kde byly přítomny i některé přeživší lidické ženy a děti, se kterými hejtman mohl besedovat. Se zájmem si vyslechl vyprávění Marie Šupíkové a Miloslavy Kalibové.

„Pravidelně se začátkem června účastním v Lidicích pietní vzpomínky při výročí vypálení obce. Tentokrát mě do Lidic pozval pan Horešovský, jeden z přeživších lidických dětí. Osudy statisíců českých obětí během 2. světové války a lidickou tragédii si musíme neustále připomínat,“ uvedl k návštěvě hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček.

Do Lidic v rámci výuky směřují každý rok kroky školáků z celého Ústeckého kraje a na oplátku pamětníci tradičně zajíždějí do škol a obcí tohoto kraje především na Teplicko a na Lounsko, aby podebatovali s dětmi, které o 73 let staré události znají jen z učebnic.

01
Hejtman u Památníku Lidice

02
Nechybělo ani kladení kytice

 

03
U sousoší lidických dětí v Růžovém sadu

 

04
Ředitel Památníku Lidice Milouš Červencl ukazuje hejtmanovi Bubeníčkovi maketu obce

 

05
Pan Pavel Horešovský, jedno z přeživších lidických dětí ukazuje na zdi jméno svého otce

 

06
Výstava obrazů dětí na téma Lidice má u návštěvníků ohlasy. Na snímku kurátorka výstavy Ivona Kasalická

 

07
Hejtman se setkal i s lidickými dětmi. V horní řadě vedle ředitele Památníku Lidice Milouše Červencla (vlevo) stojí Václav Zelenka, Pavel Horešovský a Marie Šupíková. Ve spodní řadě jsou zleva Veronika Rýmonová, Libuše Součková, Miloslava Kalibová a Věra Čepelová. 

 

 

 
Zodpovídá: Bc. Vít Hnízdil
Vytvořeno / změněno: 29.7.2015 / 29.7.2015 | Zveřejnit od-do: 29.7.2015-28.8.2015
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém