Orientační nabídka


 

Hejtman navrhuje Ministerstvu financí ČR spravedlivější dělení daní pro města a obce

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Hejtman navrhuje Ministerstvu financí ČR spravedlivější dělení daní pro města a obce
Spravedlivější rozdělení podílu jednotlivých obcí na stanovených procentních částech celostátního hrubého výnosu daně z přidané hodnoty a daní z příjmů prosazuje hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc. Návrh zaslal v těchto dnech ministru financí ČR Miroslavu Kalouskovi v rámci připomínkového řízení k návrhu vyhlášky, která je prováděcím předpisem k zákonu o rozpočtovém určení daní.
 

 
 

 

TISKOVÁ ZPRÁVA ze dne 31. 7. 2007

 

Hejtman navrhuje Ministerstvu financí ČR spravedlivější dělení daní pro města a obce

 

Jiné rozdělení podílu jednotlivých obcí na stanovených procentních částech celostátního hrubého výnosu daně z přidané hodnoty a daní z příjmů prosazuje hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc. Návrh zaslal 30. července 2007 ministru financí ČR Miroslavu Kalouskovi v rámci připomínkového řízení k návrhu vyhlášky, která je prováděcím předpisem k zákonu č. 243/2000 Sb (o rozpočtovém určení daní). Hejtman v dopise ministrovi připoměl jeden z legislativních návrhů, jehož podání odsouhlasilo krajské zastupitelstvo v roce 2005. V textu bylo tehdy Ústeckým krajem navrhováno jiné rozdělování sdílených daní, jež by bylo pro většinu měst a obcí v ČR spravedlivější; tyto principy legislativní iniciativy Ústeckého kraje hejtman nyní ministerstvu financí opět nabídl. „Cílem navrhovaných úprav je odstranění současného stavu, kdy dochází k nesprávnému určení počtu obyvatel obcí pro účely tohoto zákona. Jeho současné znění vychází z údajů Českého statistického úřadu, kdežto my navrhujeme využívat údajů z informačního systému evidence obyvatel Ministerstva vnitra ČR. Pro obce Ústeckého kraje v celkovém součtu totiž tvoří rozdíl mezi počtem obyvatel dle informačního systému evidence obyvatel Ministerstva vnitra a dle bilance Českého statistického úřadu ke dni 1. 1. 2006 13 498 obyvatel ve prospěch obcí Ústeckého kraje. Jinými slovy, obce v regionu by mohly dostávat více, avšak současná legislativa říká, že v kraji k 1. 1. 2006 13 498 obyvatel nežilo a do kraje tak za nimi nesměřovaly prostředky ze sdílených daní,“ vysvětlil hejtman Jiří Šulc. Obce s rozšířenou působností Ústeckého kraje přicházejí na základě platného znění zákona o rozpočtovém určení daní ročně o stamiliony korun.

       Hejtman proto ministrovi Miroslavu Kalouskovi navrhuje, aby do příslušných pasáží zákona o rozpočtovém určení daní byly zapracovány změny, jež by umožnily aktualizované databáze informačního systému evidence obyvatel využívat. „Nezbytnost nové úpravy spočívá v tom, že přináší nový, objektivní způsob určování počtu obyvatel obce pro účely zákona,“ napsal ministru financí hejtman Jiří Šulc. „Evidence obyvatel vychází z jiných principů a plní jiné funkce než statistika. Zatímco úkolem evidence obyvatel je přesně identifikovat jedince a vést o něm změny na základě údajů příslušných ohlašoven dle místa trvalého pobytu občana, statistické zpracování údajů o jednotlivcích poskytuje souhrnné údaje podle nejrůznějších kombinací zjišťovaných znaků a nikdy nejde o konkrétní údaj. Navrhovaná změna by tedy přinesla objektivní rozdělení omezených finančních zdrojů mezi jednotlivé obce, vycházející z přesnějších informací o počtu obyvatel jednotlivých obcí. Pro některé obce bude změna znamenat zvýšení příjmů z daňových výnosů, pro některé obce bude změna naopak znamenat snížení příjmů z daňových výnosů,“ dodal ve svém vyjádření ministrovi financí ČR hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc.

 

 

Připravil: František Janačík, kancelář hejtmana Ústeckého kraje

oddělení tiskových informací

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 788

janacik.f@kr-ustecky.cz

 

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 2.8.2007 / 2.8.2007 | Zveřejnit od-do: 31.7.2007-1.9.2007
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém