Orientační nabídka


 

Hejtman odpověděl na petici za zkvalitnění péče v Nemocnici Most

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Hejtman odpověděl na petici za zkvalitnění péče v Nemocnici Most
Signatáři petice požadují lepší péči a zastavení přechodu nemocnice Most na obchodní společnost. "Jednou z cest k vyšší kvalitě zdravotní péče by měla být právě chystaná transformace nemocnic, které kraj zřizuje", řekl k tomu hejtman Jiří Šulc.
 

 
 

TISKOVÁ ZPRÁVA ze dne  11. 5. 2007

 

Hejtman Jiří Šulc odpověděl na Petici na podporu zkvalitnění péče a proti likvidaci mostecké nemocnice

 

 

Rada Ústeckého kraje schválila odpověď hejtmana Jiřího Šulce dvěma a půl tisícům obyvatelům Mostecka podepsaným pod peticí Svazů pacientů ČR.  Petice v první řadě požadovala zlepšení péče v nemocnici v Mostě, kde nedávno došlo ke třem úmrtím, jejichž okolnostmi se zabývala policie. Vedle toho petenti apelují na Ústecký kraj, který je zřizovatelem nemocnice, aby zabránil odchodům kvalifikovaných lékařů a sester  a také aby zastavil přechod nemocnice v Mostě na obchodní společnost.

     Hejtman Jiří Šulc ve své odpovědi z 11.5. připomíná, že kraj je majitel a správce nemocnice, ale nemá možnost zásadně ovlivňovat strukturu péče v ní. „Za kvalitu  péče v podstatě odpovídají zdravotní pojišťovny, které jsou plátci a objednavateli zdravotní péče a zprostředkovávají tak vztah mezi občanem – pacientem a zdravotnickým zařízením“, píše Jiří Šulc. Přesto, jak upozorňuje, se Ústecký kraj snaží v rámci svých možností kvalitu péče ve svých nemocnicích podporovat.

     Ohledně medializovaných případů úmrtí hejtman signatářům petice sdělil, že Krajský úřad Ústeckého kraje ke dvěma ze tří případů již ustavil Územní znalecké komise, které oba případy šetří. Ke třetímu případu bude znalecká komise ustavena v nejbližší době. Do ukončení šetření se proto Ústecký kraj k žádnému z případů nemůže vyjádřit. V případě údajných odchodů kvalifikovaného zdravotnického personálu z mostecké nemocnice hejtman Ústeckého kraje konstatoval, že podle statistiky je počet zdravotnického personálu v mostecké nemocnici dlouhodobě stabilizovaný.

     K požadovanému zastavení přechodu Nemocnice Most, příspěvkové organizace na obchodní společnost hejtman signatářům petice napsal, že ho nepovažuje za systémové: „neboť by došlo k vyjmutí jedné z pěti nemocnic Ústeckého kraje, které jsou transformací dotčeny. Shodou okolností právě té nemocnice, která je po třiceti letech provozování státem v nejhorším stavu, jak stavebně technickém, tak svým vybavením a finanční situací.“

     Hejtman upozornil, že jen silný subjekt, složený ze všech pěti nemocnic (nemocnice v Ústí nad Labem, Děčíně, Chomutově, Teplicích a v Mostě), může dostát požadavkům moderní zdravotní péče. Zároveň připomíná, že změna financování nemocnice Most zastupitelé kraje podmínili tím, že transformace nemocnic neohrozí dostupnost, rozsah, strukturu a kvalitu zdravotní péče a také tím, že jediným vlastníkem akcií Krajské zdravotní a.s. bude Ústecký kraj.

     V závěru své odpovědi na petici Svazu pacientů ČR hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc signatáře ujistil, že jejich podněty považuje za velmi cenné a věří, že: „se nám společnými silami, jak zevnitř nemocnice, tak ze strany pacientů, podaří navrátit kdysi dobrý kredit mostecké nemocnice.“

 

 

 

 

 

 

Připravila:  Mgr. Veronika Kindlová, tisková mluvčí

kancelář hejtmana Ústeckého kraje

oddělení informací a vnějších vztahů

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 726

kindlova.veronika@kr-ustecky.cz

 

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 11.5.2007 / 21.5.2007 | Zveřejnit od-do: 11.5.2007-11.6.2007
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém