Orientační nabídka


 

Hejtman požaduje ve sporu s DPÚK došetření trestního oznámení pro spáchání trestného činu pomluvy

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Hejtman požaduje ve sporu s DPÚK došetření trestního oznámení pro spáchání trestného činu pomluvy
Policie České republiky, Okresní ředitelství Ústí nad Labem, odložila trestní oznámení podané hejtmanem Ústeckého kraje Jiřím Šulcem. Hejtman ale proti odložení prošetřování trestního oznámení podal v tomto týdnu stížnost a požaduje jeho důsledné došetření.
 

 
 

TISKOVÁ ZPRÁVA ze dne 4. 4. 2007

 

Hejtman požaduje ve sporu s DPÚK došetření trestního oznámení pro spáchání trestného činu pomluvy

 

Policie České republiky, Okresní ředitelství Ústí nad Labem, odložila trestní oznámení podané hejtmanem Ústeckého kraje Jiřím Šulcem. Hejtman ale proti odložení prošetřování trestního oznámení podal v tomto týdnu stížnost a požaduje jeho důsledné došetření.

Jiří Šulc podal 14. března 2006 trestní oznámení proti neznámému pachateli pro podezření z trestného činu pomluvy, k jehož spáchání mělo dojít v průběhu roku 2006 v souvislosti s hanobící kampaní společností Dopravní podnik Ústeckého kraje, a.s. (DPÚK). Kampaň namířená proti Ústeckému kraji byla zahájena v době, kdy Ústecký kraj vypověděl DPÚK smlouvu o závazku veřejné služby v autobusové linkové dopravě.

V usnesení, jež policie zaslala Jiřímu Šulcovi v závěru minulého týdne je konstatováno, že se policejní orgán ztotožnil s názorem hejtmana Ústeckého kraje. Kampaň DPÚK obsahovala k jeho osobě příliš kritické informace, které jsou nepravdivé, s možností považovat je za informace difamujícího (pozn. výklad pojmu difamace dle slovníku cizích slov: osočující, pomlouvačný, nactiutrhačný) charakteru. Policie současně dospěla k závěru, že se nejedná o podezření ze spáchání trestného činu, což odůvodnila mimo jiné tím, že se nepodařilo zjistit konkrétního pachatele, tj. příslušnou fyzickou osobu a že jednání nedosahuje dostatečného stupně společenské nebezpečnosti. Z těchto důvodů v usnesení rozhodla o odložení věci.

            Proti tomuto usnesení podal hejtman Ústeckého kraje stížnost. Domnívá se, že konkrétního člověka, který si inzeráty objednal, bylo možné zjistit. Také se domnívá, že společenskou nebezpečnost jednání, kdy byl veřejně nepravdivě osočován z protiprávního jednání prostřednictvím systematicky vedené kampaně, nelze hodnotit jako nepatrnou. Hejtman Ústeckého kraje věří, že v návaznosti na tuto stížnost bude celá věc orgány činnými v trestním řízení důsledně došetřena.

 

 

Připravil: František Janačík, kancelář hejtmana Ústeckého kraje

oddělení tiskových informací

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 788

janacik.f@kr-ustecky.cz

 

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 4.4.2007 / 4.4.2007 | Zveřejnit od-do: 4.4.2007-4.5.2007
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém