Orientační nabídka


 

Hejtman pozdravil v Teplicích pedagogické špičky

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Hejtman pozdravil v Teplicích pedagogické špičky
V aule historické budovy teplického gymnázia se sešli ředitelé téměř 150 gymnázií z celé České republiky na své třídenní každoroční konferenci, kterou pořádá Asociace ředitelů gymnázií ČR, která je také nejsilnější profesní asociací ve středním školství. Pořadatelé měli radost nejen z účasti vedoucích pracovníků gymnázií, ale především z významných hostí, kteří konferenci poctili - byl mezi nimi předseda Akademie věd ČR Václav Pačes, hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc i rektorka Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem Iva Ritchelová, představitelé ministerstva a dalších institucí. Zástupce Ústeckého kraje byl mezi prvními, kteří účastníky konference pozdravili.
 

 
 

TISKOVÁ ZPRÁVA ze dne 22.3.2007

 

Hejtman pozdravil v Teplicích pedagogické špičky

 

V aule historické budovy teplického gymnázia se sešli ředitelé téměř 150 gymnázií z celé České republiky na své třídenní každoroční konferenci, kterou pořádá Asociace ředitelů gymnázií ČR, která je také nejsilnější profesní asociací ve středním školství. Pořadatelé měli radost nejen z účasti vedoucích pracovníků gymnázií, ale především z významných  hostí, kteří konferenci poctili - byl mezi nimi předseda Akademie věd ČR Václav Pačes, hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc i rektorka Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem Iva Ritchelová, představitelé ministerstva a dalších institucí. Zástupce Ústeckého kraje byl mezi prvními, kteří účastníky konference pozdravili.

   „Zaplněný sál auly, v níž jste se sešli, svědčí o tom, že jde o setkání vedoucích pracovníků vzdělávacích ústavů, které svým zaměřením a posláním je považováno nejen odbornou veřejností za velice prestižní. Věřím, že podobně jako v předešlých letech, kdy jste jednali v jiných regionech republiky, jste si měli co říci, protože problematika školství je živou věcí celou řadu let a ještě jistě nějaký rok potrvá, než se názory vás a povolaných, sjednotí. I když na můj vkus se problémy v resortu řeší moc dlouho,“řekl hejtman. Dodal,že postavení gymnázií je v našem školství svým způsobem specifické, a tak není divu, že se o jejich pozici v jednotlivých krajích živě diskutuje.“ Věřím, že podobně tomu bude i zde, na tomto fóru v Teplicích,“míní krajský politik a pokračoval.“Ústecký kraj je připraven diskutovat s řediteli gymnázií o všech problémech, které je tíží. Ve shodě s pedagogy a představiteli těchto typů škol jsou jeho představitelé přesvědčeni, že k důležitým cílům gymnázií náleží mimo jiné napomáhat žákům aby uměli plnohodnotně žít svůj život a stali se osobnostmi, vědomi si vlastní lidské důstojnosti a identity a co nejlépe se dokázali uplatnit na trhu práce. Je známou pravdou, že gymnázia představují spolehlivě nejlepší formu přípravy ke studiu na vysoké škole, což ukazuje nejen vyšší úspěšnost absolventů gymnázií při přijímání na vysoké školy v porovnání s absolventy středních odborných škol, ale i úspěšnost při vysokoškolském studiu samotném,“konstatoval Jiří Šulc. Podtrhl fakt, že absolventi gymnázií tvoří jedno z nejnižších čísel mezi evidovanými nezaměstnanými absolventy na úřadech práce. Kupříkladu v roce 2006 jich bylo v celé republice celkem 1699, přičemž míra nezaměstnanosti těchto absolventů představovala vloni 4,4% v ČR.

   „V Ústeckém kraji, bohužel, to bylo dvakrát tolik, konkrétně 8,8% . V roce 2006 absolvovalo gymnázia v našem kraji celkem 1428 žáků, z nich celkem 126 bylo nezaměstnaných,“uvedl hejtman.  Přiznal, že přesto zůstává optimistou a věří, že současný stav ve vzdělanostní struktuře obyvatel kraje se změní. Kraj pro to dělá mnohé. „Regionu kupříkladu přibyly další nové fakulty vysokých škol, jsou zde nová detašovaná pracoviště renomovaných univerzit, již třetím rokem kraj uděluje vysokoškolákům stipendia, dvacetitisícovou finanční podporu ke studiu. Celkem za dobu jejich existence vynaložil 7,2 mil. korun. Chceme  také aby zde vyrostl nový Kampus, univerzitní městečko s kompletním zázemím pro 10 500 vysokoškoláků. Věřím , že projekty, které se rodí,, a týká se to i středního školství, jsou všechny ve prospěch našich studentů. Školství je to resort, který jsme kromě jiných posunuli mezi priority našeho regionu ,“ řekl na závěr hejtman.

 

Vydala:  Naďa Kocábková, kancelář hejtmana Ústeckého kraje

oddělení informací a vnějších vztahů

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 741

kocabková.n@kr-ustecky.cz

                                               

 

Hejtman pozdravil v Teplicích pedagogické špičky

Hejtman pozdravil v Teplicích pedagogické špičky

 
Zodpovídá: Bc. Lucie Jarolímková
Vytvořeno / změněno: 23.3.2007 / 23.3.2007 | Zveřejnit od-do: 22.3.2007-22.4.2007
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém