Orientační nabídka


 

Hejtman slavnostně otevřel strategickou průmyslovou zónu Triangle

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Hejtman slavnostně otevřel strategickou průmyslovou zónu Triangle
Strategická průmyslová zóna Triangle na Žatecku byla dne 29. června 2007 slavnostně otevřena hejtmanem Ústeckého kraje Jiřím Šulcem. V průběhu slavnostního aktu byla odhalena a šampaňským pokřtěna pamětní deska a s bývalým vojenským letištěm se symbolickým přeletem cvičného letadla Delfín rozloučilo i letectvo. Rozloha Triangle je celkem 364 ha, z toho 295 ha je určeno k prodeji. Z plochy, jež je k dispozici investorům, bylo již 65 ha prodáno společnostem IPS Alpha Technology Europe, s.r.o. a Hitachi Home Electronics (Czech), s.r.o.
 

 
 

TISKOVÁ ZPRÁVA ze dne 29. 6. 2007

 

Hejtman slavnostně otevřel strategickou průmyslovou zónu Triangle

 

Strategická průmyslová zóna Triangle na Žatecku byla dne 29. června 2007 slavnostně otevřena hejtmanem Ústeckého kraje Jiřím Šulcem. Výjimečné chvíle se zúčastnili poslanci Evropského parlamentu, Poslanecké sněmovny parlamentu ČR, náměstek ministra dopravy Rudolf Vyčichla, čelní představitelé firem, které již působí v zóně, představitelé dodavatelů, kteří se na přípravě zóny Triangle podíleli a vedoucí odboru investic a odboru průmyslové zóny Triangle Krajského úřadu Ústeckého kraje, kteří celý komplex staveb zajišťovali. Mezi dalšími významnými hosty byli členové rady i zastupitelé Ústeckého kraje, starostové okolních obcí a měst zastupci místních i centrálních úřadů, kteří se na její přípravě podíleli svým rozhodováním. V průběhu slavnostního aktu byla odhalena a šampaňským pokřtěna pamětní deska a s bývalým vojenským letištěm se symbolickým přeletem cvičného letadla Delfín rozloučilo i letectvo. Za investory, kteří již připravují zahájení provozu v nově vystavěných závodech v zóně, popřáli úspěchy v dalším rozvoji Trianglu Fumiaki Yonai, generální manager japonské společnosti IPS Alpha Technology, Ltd, Yukihiro Sato, generální manažer IPS Alpha Technology Europe, s.r.o. a John J. P. Conlon, ředitel a jednatel společnosti Hitachi Home Electronics (Czech), s.r.o.

            „Nemohu si nevzpomenout na první návrhy na pojmenování této zóny. Jedno z jmen, míněno opravdu vážně, tehdy v roce 2002 bylo Yetti. Nakonec jsem rád, že se ujal můj návrh – Trinagle, který vystihuje jak tento prostor, tak filozofii budoucího rozvoje zóny. Na její přípravě bylo odvedeno ohromné množství práce a všem, kteří se jí zhostili patří můj veliký dík. Věřím, že Triangle pomůže Ústeckému kraji nejen v boji s nezaměstnaností, ale i s novým fenoménem, který je zde v kraji přítomný – mám na mysli nezaměstnavatelnost, kterou je nutné eliminovat. Díky současným i budoucím investorům jsou pro budoucí rozvoj západní oblasti Ústeckého krtaje vytvořeny ty nejlepší podmínky,“ řekl mimo jiné hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc.

Rozloha strategické průmyslové zóny Triangle je celkem 364 ha, z toho 295 ha je určeno k prodeji, ostatní pozemky jsou využity pro dopravní a technickou infrastrukturu. Z plochy, jež je k dispozici investorům, bylo již 65 ha prodáno společnostem IPS Alpha Technology Europe, s.r.o. a Hitachi Home Electronics (Czech), s.r.o. Hitachi část své plochy postoupí pro výstavbu závodu Hitachi Transport - smlouva o směně pozemků byla schválena dne 27. června 2007 Zastupitelstvem Ústeckého kraje.

Proměna bývalého vojenského letiště ve strategickou průmyslovou zónu Triangle byla zahájena v roce 2002 a v současné době představuje 1,3 mld. Kč investičních a 27 mil. Kč běžných nákladů. Příprava byla realizována ve dvou etapách, které lze nazvat podle hlavních činností jako etapy „od brownfields ke greenfields“ a etapu „výstavby technické a dopravní infrastruktury“. V první etapě byly demolovány v letech 2002 až 2005 nepotřebné stavební objekty a sanována kontaminovaná zemina i podzemní vody. Ve druhé etapě, jejíž příprava byla zahájenena také již v roce 2002 studijními a projektovými pracemi, byly vybudovány přípojky inženýrských sítí a základní dopravní infrastruktura. Faktická realizace těchto staveb byla zahájena na přelomu září a října roku 2006 a podstatná většina objektů je v současnosti dokončena nebo těsně před dokončením. Celkový rozpočet přípravy zóny Triangle (obou etap), zajišťované Ústeckým krajem jako hlavním investorem, je 2,5 mld. Kč, s předpokladem úplného dokončení v období 2008/2009. Financování je vícezdrojové, s hlavními podíly státního rozpočtu, resp. zvláštního účtu ministerstva financí (výnosy z privatizace) a rozpočtu Ústeckého kraje. Z prostředků Ústeckého kraje zatím bylo do přípravy Triangle investováno necelých 230 mil. Kč (do května 2007) v investičních nákladech a cca 30 mil. Kč. v nákladech provozních. Stát investoval do přípravy Triangle do konce května 2007 dalších přibližně 745 mil. Kč. Do této částky ještě nejsou započítány prostředky ze státního rozpočtu na další práce v objemu 340 mil. Kč, u kterých nyní běží lhůta pro kontrolu faktur.

Za budování strategické průmyslové zóny Triangle byl Ústecký kraj několikrát oceněn. Na podzim roku 2006 převzali představitelé Ústeckého kraje a krajského úřadu ocenění „Zóna s největším společenským přínosem za rok 2005“, udělovanou Ministerstvem průmyslu a obchodu České republiky ve spolupráci s agenturou CzechInvest a Sdružením pro zahraniční investice – AFI. Ocenění také získal tým, který na přípravě zóny Triangle pracoval a vedoucí tehdejšího odboru hospodářské strategie krajského úřadu (od r. 2007 odbor průmyslové zóny Triangle) Jan Sixta získal cenu Manažer průmyslové zóny roku. Již v roce 2004 byla zóna Triangle ve stejné soutěži oceněna jako nejlepší brownfields roku 2003.

Na jaře tohoto roku naplnil Ústecký kraj jeden z důležitých závazků, dne 14. března 2007 protokolárně předali náměstek hejtmana Petr Fiala, člen krajské rady René Budjač a zástupci odboru průmyslové zóny Triangle a odboru investic Krajského úřadu Ústeckého kraje firmě IPS Alpha Technology Europe, s.r.o., inženýrské sítě, které kraj vybudoval za 413 milionů korun. Obdobně o měsíc později 13. dubna 2007 byly funkční přípojky všech sítí úspěšně předány i společnosti Hitachi Home Electronics (Czech), s.r.o..

 

Triangle, slavnostní zahájení, čestní hosté:

Jiří Šulc, hejtman Ústeckého kraje

Rudolf Vyčichla, náměstek ministra dopravy

Fumiaki Yonai, generální ředitel IPS Alpha Technology Ltd. Japan

John J.P. Conlon, generální ředitel Hitachi Home Electronics (Czech), s.r.o.

Yukihiro Sato, generální manažer IPS Alpha Technology Europe, s.r.o.

Jan Sixta, manažer průmyslové zóny Triangle, Krajský úřad Ústeckého kraje

Jiří Smrčka, vedoucí odboru investičního, Krajský úřad Ústeckého kraje

 

Připravil: František Janačík, kancelář hejtmana Ústeckého kraje

oddělení tiskových informací

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 788

janacik.f@kr-ustecky.cz

Hejtman slavnostně otevřel strategickou průmyslovou zónu Triangle

Hejtman slavnostně otevřel strategickou průmyslovou zónu Triangle

Hejtman slavnostně otevřel strategickou průmyslovou zónu Triangle

Hejtman slavnostně otevřel strategickou průmyslovou zónu Triangle

Hejtman slavnostně otevřel strategickou průmyslovou zónu Triangle

Hejtman slavnostně otevřel strategickou průmyslovou zónu Triangle

 

Odkazy

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 29.6.2007 / 29.6.2007 | Zveřejnit od-do: 29.6.2007-29.7.2007
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém