Orientační nabídka


 

Hejtman v mostecké knihovně přivítal německé rodáky ze starého města Mostu

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Hejtman v mostecké knihovně přivítal německé rodáky ze starého města Mostu
Hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc dnes (5. srpna 2005) zahájil v mostecké městské knihovně výstavu kreseb německého rodáka z Mostu Otto Kunerta. Slavnostní vernisáže výstavy se zúčastnili také náměstek mosteckého magistrátu Pavel Weiss a početná delegace Domovské obce Brüx (Most) se sídlem v německém městě Erlangen, vedená Ernstem Wollraubem.
 

 
 

TISKOVÁ ZPRÁVA ze dne 5. 8. 2005

 

Hejtman v mostecké knihovně přivítal německé rodáky ze starého města Mostu

 

Hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc zahájil (5. srpna 2005) v mostecké městské knihovně výstavu kreseb německého rodáka z Mostu Otto Kunerta. Slavnostní vernisáže výstavy se zúčastnili také náměstek mosteckého magistrátu Pavel Weiss a početná delegace Domovské obce Brüx (Most) se sídlem v německém městě Erlangen, vedená Ernstem Wollraubem.

            „Sešli jsme se tu z jednoho důvodu - my všichni máme ve svých srdcích podobu našeho města ještě před osudným rozhodnutím o jeho zbourání,“ řekl v průběhu svého proslovu k německým rodákům krajský hejtman. „I když každý hovoříme jiným jazykem, spojuje nás právě láska k místu, kde jsme i nyní doma. Starý Most už sice nestojí, můžeme ho vidět například na těchto kolorovaných kresbách, ale všichni ho máme v srdcích. Zde jsou naše kořeny a toto pouto s minulostí nelze nijak přervat nebo jej nahradit. Přesto vás vyzývám, navštivte i další města v našem kraji, uvidíte, že v posledních letech zažívají neobyčejný rozkvět a já jsem pyšný, že u toho mohu být. Také jsem hrdý na to, že jako bývalý mostecký primátor jsem nechal zřídit dvě náměstí s upomínkami na staré město. Věřím, že současné vedení na mou práci naváže a my, Mostečané, se dočkáme už třetího náměstí.“

            Malíř Otto Kunert, jehož kolorované perokresby dokumentující někdejší podobu města jsou nyní vystaveny v galerii Městské knihovny, se narodil r.1893 v Mostě a po roce 1948 žil jako mnoho dalších němců z tohoto města v Erlangenu, kde roku 1972 zemřel. Bývalí němečtí obyvatelé Mostu vybudovali v tomto bavorském městě malé domovské muzeum a archív s obrazy a dokumenty původního města a jeho okolí. Výstava v mostecké Městské knihovně je sestavena ze sbírek zapůjčených tímto muzeem.

 

Vydala: Mgr. Romana Žatecká, tisková mluvčí Ústeckého kraje

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 754, mobil 603 192 631

e-mail: zatecka.r@kr-ustecky.cz

 

 

 

Hejtman v mostecké knihovně přivítal německé rodáky ze starého města Mostu

Hejtman v mostecké knihovně přivítal německé rodáky ze starého města Mostu

Hejtman v mostecké knihovně přivítal německé rodáky ze starého města Mostu

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 5.8.2005 / 5.8.2005 | Zveřejnit od-do: 5.8.2005-5.9.2005
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém