Orientační nabídka


 

Hejtman vyhlásil na Zahradě Čech zajímavé regionální soutěže

Minulý týden v Litoměřicích začala tradiční Zahrada Čech. Jedna z nejvýznamnějších akcí pro zahrádkáře, sadaře, vinaře, zemědělce, kutily a chovatele nejen v regionu, ale i v celé republice. Již 47. ročník výstavy potrvá do 13. září 2023. Každý návštěvník se může těšit na desítky stánků s bohatým sortimentem, bezpočet kulinářských zážitků a bohatý doprovodný kulturní program. Zahajovací den akce byl ve znamení vyhlášení soutěží, které Ústecký kraj buď přímo pořádal, nebo se na nich podílel.
Tisková zpráva z 11. září 2023
ZahájenÍ Zahrady Čech
 

 
 
Jako první proběhlo vyhodnocení soutěže o značku „Regionální potravina Ústeckého kraje 2023“. Toto prestižní ocenění je garancí původu surovin, kvality a poctivé výroby. Soutěž uděluje čtrnáctým rokem Ministerstvo zemědělství nejkvalitnějším zemědělským nebo potravinářským produktům, které zvítězí v krajských soutěžích. Podmínkou je, že přihlášený produkt musí být vyroben na území kraje a ze surovin pocházejících z dané oblasti. Cílem soutěže je podpořit domácí producenty lokálních potravin a motivovat zákazníky k jejich vyhledávání na pultech obchodů, na farmářských trzích či přímo u producentů. V Ústeckém kraji se o značku ucházelo 52 producentů s 229 výrobky. 

Vítězi soutěže se stali výrobci Delius s.r.o. z Ležků, Farma Doupov s.r.o. z Masťova, Martin Honza z Farmy Růžová, Zdeněk Hampl – Biofarma Hampl z Arnoltic, Jiří Ondečko – Pekařství u Onďase z Děčína, Family Bakery s.r.o. z Polepů, Ing. Vratislav Novák – Farma Karfíkův Dvůr z Koštic, Petr Psota – Chutney a džemy z Kytlic, Vineco s.r.o. z Chomutova.

Dále proběhlo vyhodnocení letošního ročníku soutěže „Potravina z kraje Přemysla Oráče“, která se snaží o propagaci regionálních potravin. Soutěž podporuje Ústecký kraj, Statutární město Most, společnost Agrofert a.s. a Agrární komora České republiky. Slavnostní vyhodnocení a předání ocenění ze soutěže se konala pod záštitou ministra zemědělství Marka Výborného. 

Soutěž byla hodnocena ve 14 kategoriích a do soutěže se přihlásilo 52 výrobců, kteří prezentovali 234 výrobků. V soutěži uspěli výrobci Chovaneček s.r.o. z Litoměřic, Varnsdorfské uzeniny s.r.o., Bohumil Holý z Hrobu, Farma Drmaly s.r.o., Luděk Bedecs z Děčan, Cukrárna a pekárna Mipo s.r.o. z Mostu, Petr Procházka z Krupky – Bohosudova, Dubský perník s.r.o. z Dubí, NATUREN s.r.o. z Ústí nad Labem, České vinařství Chrámce s.r.o., Stanislav Štrympl z Ústí nad Labem – Svádova, Olga Syrovátková - Zámecké sady Chrámce, Daniel Stříbrný z Loun a Radek Geletič z Podsedic. Mimořádné ocenění hodnotitelské komise obdrželi Martin Honza z Farmy Růžová, Vinařství pod Radobýlem s.r.o. z Žalhostic a Farma Doupov s.r.o.

„V Ústeckém kraji působí výrobci, kteří umí vyrábět výtečné potraviny a nápoje. Většina z nich se hodí ke každodennímu stravování, ale některé lze považovat za exkluzivní speciality, které se hodí na sváteční stůl a potěší i ty nejmlsnější jazýčky. Obě soutěže jsou zásadní pro jejich podporu a jsem moc rád, že každý rok v nich uspějí nové produkty,“ shrnul výsledky soutěže hejtman Ústeckého kraje, Jan Schiller.

Došlo i na ocenění soutěžících zapojených do desátého ročníku literární soutěže Ústeckého kraje Senior Art. Jak název napovídá, soutěž je určena všem aktivním seniorům nad šedesát let. Letos bylo v kategorii poezie tématem „Vzkaz příštím generacím“ a v kategorii próza pak „Co mě v životě nejvíc baví a proč“. V kategorii poezie zvítězil Jiří Ouředník, druhé místo obsadila Jana Thielová a třetí Eva Jančová. V kategorii próza uspěli na prvním místě Jiří Mencl, na druhém Dalibor Černý a na třetím Miloslav Bláha. Vítězné texty budou zveřejněny na webu Ústeckého kraje.

Poslední soutěží byla Stavba dvacetiletí Ústeckého kraje. Zde Ústecký kraj ocenil rekonstrukci radnice a kulturního domu v Chlumci, která obě stavby proměnila v bezbariérové.

Ocenění v soutěži Regionální potravina Ústeckého kraje
Ocenění v soutěži "Regionální potravina Ústeckého kraje"

Producenti, kteří uspěli v soutěži Potravina kraje Přemysla Oráče
Producenti, kteří uspěli v soutěži "Potravina kraje Přemysla Oráče"

 

Vyhlášení soutěže Senior Art
Vyhlášení soutěže "Senior Art"

 

stánky
Po celou zahradu Čech mohou návštěvníci ochutnat regionální dobroty nebo navštívit stánek o Ústeckém kraji

 


 
Zodpovídá: Mgr.et Bc. Ondřej Nitsch
Vytvořeno / změněno: 11.9.2023 / 11.9.2023
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém