Orientační nabídka


 

Hejtman žádá prezidenta republiky, aby zvážil svůj podpis pod novelou zákona o veřejném zdraví

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Hejtman žádá prezidenta republiky, aby zvážil svůj podpis pod novelou zákona o veřejném zdraví
Až samotnému prezidentovi republiky dnes adresoval hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc své připomínky k novele zákona o ochraně veřejného zdraví. "Snad alespoň hlava státu Václav Klaus pochopí, že novela je paskvil a vrátí ji sněmovně, aby se nad ní ještě jednou zamyslela," komentoval hejtman obsah dopisu.
 

 
 

TISKOVÁ ZPRÁVA ze dne 8. 9. 2005

 

Hejtman žádá prezidenta republiky, aby zvážil svůj podpis pod novelou zákona o veřejném zdraví

Až samotnému prezidentovi republiky dnes adresoval hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc své připomínky k novele zákona o ochraně veřejného zdraví. „Snad alespoň hlava státu Václav Klaus pochopí, že novela je paskvil a vrátí ji sněmovně, aby se nad ní ještě jednou zamyslela. Předkládám prezidentovi ty nejprůkaznější argumenty pro jeho rozhodování, zda novelu v pátek podepsat, nebo vrátit,“ komentoval svůj dopis Jiří Šulc.

   Hejtman je přesvědčený, že záměr vlády České republiky a části Poslanecké sněmovny ČR zakázat novelu zákona o ochraně veřejného zdraví  je krok nešťastný a doufá, že prezident novelu poslancům parlamentu vrátí. Obracím se na Vás v době, kdy jistě zvažujete svůj podpis novely zákona o ochraně veřejného zdraví. Vaše rozhodnutí očekávám s velkou netrpělivostí a věřím, že při zvažování tohoto kroku vezmete v úvahu argumenty, které se bezprostředně dotýkají našeho kraje,“uvádí hejtman v dopise prezidentovi. Dále v něm konstatuje, že novelu zmíněného zákona považuje hejtman za krok chybným směrem, neboť brání krajům vykonávat samosprávné činnosti. „Zákaz převodu zdravotnických zařízení do formy obchodních společností je krokem zpátky ve vývoji zdravotnictví,“ domnívá se Jiří Šulc a je přesvědčený, že novela hrubě zasahuje do ústavních práv vyšších samosprávných celků a protože porušuje hned několik ustanovení Ústav ČR. „Především právo na samosprávu a také míru zásahu státu do samosprávy. Stejně tak vidím zásadní porušení Listiny základních práv a svobod, a to především zasahováním do vlastnického práva krajů,“ říká hejtman.

   Jiří Šulc vyjádřil přesvědčení, že u prezidenta Václava Klause najde pochopení pro argumenty, které ve stanovisku předkládá a zváží další postup, tedy vrácení uvedeného zákona Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR. V opačném případě by vyhlášením zákona ve Sbírce zákonů byl zásadním způsobem dotčen výkon samosprávy ve všech krajích ČR a znemožněno nakládání s krajským majetkem. Ke svému dopisu hejtman  také přiložil materiál Nemocnice jako akciové společnosti v podmínkách Ústeckého kraje, který shrnuje důvody, postup přípravy, včetně realizace záměru změny způsobu organizace Ústeckého kraje na akciové společnosti.

 

Vydala: Mgr. Romana Žatecká, tisková mluvčí Ústeckého kraje

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 754, mobil 603 192 631

e-mail: zatecka.r@kr-ustecky.cz

 

 

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 8.9.2005 / 8.9.2005 | Zveřejnit od-do: 8.9.2005-8.10.2005
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém