Orientační nabídka


 

Hejtmani vyzvali vládu, aby podnítila úpravu zákona o rozpočtovém určení daní

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Hejtmani vyzvali vládu, aby podnítila úpravu zákona o rozpočtovém určení daní
Lipno nad Vltavou hostilo 19. zasedání Rady Asociace krajů České republiky. Sešlo se zde 11 hejtmanů, včetně hejtmana Ústeckého kraje Jiřího Šulce. Jedním z nejdůležitějších bodů jejich jednání byla diskuse o novele zákona o rozpočtovém určení daní.
 

 
 

TISKOVÁ ZPRÁVA ze dne 25.5. 2007-06-25

 

 

Hejtmani vyzvali vládu, aby podnítila úpravu zákona o rozpočtovém určení daní

 

 

Lipno nad Vltavou hostilo 19. zasedání Rady Asociace krajů České republiky. Sešlo se zde 11 hejtmanů, včetně hejtmana Ústeckého kraje Jiřího Šulce. Jedním z nejdůležitějších bodů jejich jednání byla diskuse o novele zákona o rozpočtovém určení daní. Tento zákon mimo jiné stanoví, jaký podíl z celostátních výnosů některých daní kraje dostanou do svých rozpočtů. Hejtmani požadují, aby novela tohoto zákona umožnila sladit dynamiku státního rozpočtu a výnosů územních rozpočtů. Dále navrhují, aby mezi daně, z kterých dostávají podíl do krajských rozpočtů, byla zahrnuta i daň spotřební. Do rozpočtového určení daní chtějí – za podmínky že bude změněn školský zákon - zahrnout náklady na regionální školství. Výdaje územních samospráv hejtmani navrhují financovat z daňových výnosů s výjimkou výkonu státní správy. Ten má stát hradit formou dotací. V neposlední řadě také hejtmani na 19. jednání Asociace krajů navrhli, aby novelizovaný zákon pomohl vytvořit model motivačního prostředí včetně principu zásluhovosti a progrese.

     Vedle rozpočtového určení daní se hejtmani v Lipně věnovali také problému vypořádání majetkových vztahů pro pozemky pod komunikacemi II. a III. třídy, které jsou v majetku krajů. Na své jednání proto přizvali také generálního ředitele Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových, Miloslava Vaňka. Ten se zavázal, že bude usilovat o co nejrychlejší vypořádání majetkových vztahů. Kraje navrhují legislativní změnu, která by celý proces urychlila. Chtějí, aby převody státního majetku probíhaly mezi kraji a Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových. Zatím se tak děje přes ministerstvo financí. To, podle hejtmanů, celý proces brzdí.

    Na jednání Rady AKČR se dostavil také místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek. S ním hejtmani hovořili o stavu projednávání Národního strategického rámce a operačních programů s Evropskou komisí. Jiří Čunek k tomu řekl: „Ze strany státu bohužel došlo v přípravě národního referenčního rámce ke zdržení. Velmi ale oceňuji, že všechny kraje dokázaly velmi kvalitně a včas připravit pravidla svých regionálních operačních programů.“

 

 

Připravila:  Mgr. Veronika Kindlová, tisková mluvčí, kancelář hejtmana Ústeckého kraje

tel. 475 657 726, kindlova.veronika@kr-ustecky.cz

                    Mgr. Markéta Vagenknechtová, Kancelář AKČR, tel. 724 551 260, vagenknechtova@kr-s.cz

 

Hejtmani vyzvali vládu, aby podnítila úpravu zákona o rozpočtovém určení daní

Hejtmani vyzvali vládu, aby podnítila úpravu zákona o rozpočtovém určení daní

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 26.6.2007 / 26.6.2007 | Zveřejnit od-do: 24.6.2007-24.7.2007
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém