Orientační nabídka


 

Hejtmanství hostilo dva dny delegaci z italského Palerma

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Hejtmanství hostilo dva dny delegaci z italského Palerma
Na dvoudenní návštěvu Ústeckého kraje přijela tento týden delegace z Palerma. Zahraniční hosté projevili zájem s naším regionem spolupracovat a vyměňovat si zkušenosti i poznatky nejen z oblasti ekonomické, ale také kulturní a sociální. Vůli k spolupráci vtělily oba regiony do Prohlášení o spolupráci, které 9. 11. 2007 podepsali hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc a generální ředitel Regionální provincie Palermo Antonino Caruso.
 

 
 

TISKOVÁ ZPRÁVA ze dne 9.11.2007

 

 

Hejtmanství hostilo dva dny delegaci z italského Palerma

 

 

Na dvoudenní návštěvu Ústeckého kraje přijela tento týden delegace z Palerma. Vedl ji generální ředitel provincie Antonio Caruso, dále v ní byli Francesco Guadalupi, odborník na mezinárodní programy a Vincenzo Conticello, odborník na public relations. Zahraniční hosté projevili zájem s naším regionem spolupracovat a vyměňovat si zkušenosti i poznatky nejen z oblasti ekonomické, ale také kulturní a sociální. Rádi by si rovněž vyměňovali zkušenosti z oblasti turismu a využívali ke vzájemné spolupráci zkušenosti, související s projekty na které lze získat finanční prostředky z Evropské unie.

Tyto plány vtělily oba regiony do Prohlášení o spolupráci, které během druhého dne návštěvy

9. 11. 2007 podepsal hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc a generální ředitel Regionální provincie Palermo Antonino Caruso. „Těší mě, že budeme mít přátele z oblasti od našeho regionu tolik odlišné,“ řekl u této příležitosti Jiří Šulc. „Velké možnosti vidím především v oblasti vzdělávání,“ dodal hejtman. Přesto, že oba regiony jsou tolik odlišné, přece jen našly obě strany jednu společnou věc – pěstování vinné révy. Jiří Šulc požádal hosty z Palerma, zda by tamním vinařům netlumočili jeho pozvání na vinařskou přehlídku Vinařské Litoměřice.

 

   První den se hostům věnoval náměstek a zástupce hejtmana Radek Vonka a Luděk Forman, předseda komise vnějších vztahů Rady Ústeckého kraje. Ve své pracovně je krajský politik nejprve seznámil s charakteristikou Ústeckého kraje, jeho historií i poválečným životem lidí v tomto regionu. V úvodu se dotkl především dvou atributů, které z pohledu historie k našemu kraji neodmyslitelně patří. Za ně Radek Vonka považuje horu Říp s praotcem Čechem a Stadice s Přemyslem Oráčem. „Třebaže jsou tyto události opředeny pověstmi a bájemi, ve vztahu k české státnosti je náš kraj na tenhle kousek dávnověku pyšný,“ řekl. Než se Palermští vydali na nejvyšší stolovou horu v České republice, Sněžník, generální ředitel provincie Palermo Antonio Caruso představil hostitelům provincii, která se svojí velikostí podobá Ústeckému kraji, ale žije v ní 1 milion 250 tisíc obyvatel. Nachází se v autonomní oblasti Sicílie (Sicílie má 9 provincií). Na severu je Palermo omýváno Tyrrhenským mořem. Podnebí je typicky středomořské. Léto je tu horké, zima krátká a mírná s občasným deštěm.

„ V hospodářství pracuje zhruba 12% obyvatel. Mezi nejrozšířenější plodiny, pěstované na sicilském území, patří olivy, mandle, vinná réva, citrusy a pistácie. Můžeme tu nalézt i aleje korkových dubů. Plemenářství a chov zvířat nehraje velkou úlohu,“ informoval vedoucí delegace. Zmínil se také o průmyslu, v němž je na Sicílii zaměstnáno 20% obyvatelstva. Jde převážně o průmysl petrochemický, strojírenský a elektrotechnický. V ostatních oblastech je to technologicky méně náročná výroba olivového oleje, těstovin nebo vína. V menší míře můžeme registrovat také těžbu nerostných surovin, jako je kamenná sůl nebo metan.

    Na Sněžníku se hosté, zvyklí na jižní ráz počasí, zahalili do teplého oblečení, protože na kamenné rozhledně to pořádně foukalo. Oblast děčínského Sněžníku, který je součástí atraktivních krajinných útvarů Labských pískovců, posléze Jiří Rak, vedoucí útvaru turistiky z obecně prospěšné společnosti České Švýcarsko, přiblížil hostům naši krajinu, její historický význam a atraktivity současnosti. V Ostrově pak Italům krátce představil o.p.společnost České Švýcarsko, zejména její zaměření, iniciativy a aktuální činnost. Hosty například zajímaly projekty, které se soustřeďují na turismus a agroturistiku i venkov a porovnávaly je s těmi, jež praktikují v provincii Palermo. Podobně jako Radek Vonka jsou hosté z Palerma přesvědčeni, že vzájemná spolupráce by oběma stranám v budoucnu pomohla.

 

Druhý den, následně po podpisu výše zmíněného Prohlášení o spolupráci, zavítala palermská delegace na rektorát Univerzity Jana Evangelisty Purkyně. Doprovázel je náměstek hejtmana Petr Fiala a radní Antonín Terber. Na akademické půdě delegaci přivítala prorektorka pro vnější vztahy Doc. Ing. Helena Vomáčková CSc. Ta palermským hostům představila univerzitu a také její plány do budoucna. „V Itálii máme dvě partnerské vysoké školy, ale žádná z nich není na Sicílii,“ řekl Helena Vomáčková v narážce na možnou spolupráci mezi ústeckou univerzitou a některou ze dvou vysokých škol, které v sídlí v Palermu. Palermští prorektorku ujistili, že materiály o Univerzitě Jana Evangelisty Purkyně předají zástupcům palermských vysokých škol. Na závěr návštěvy rektorátu pozvala prorektorka sicilské hosty do dvanáctého patra budovy, odkud je výborný výhled na Ústí nad Labem a bezmála celé České středohoří. Zde delegaci Helena Šimáčková ukázala, v kterých místech se buduje  univerzitní kampus a náměstek Petr Fiala je po té seznámil se severočeským panoramatem.

Z rektorátu se delegace vydala do střekovské restaurace Kovárna na oběd, který na jejich počest uspořádal hejtman Jiří Šulc. Po obědě si hosté prohlédli pivovar ve Velkém Březně.

 

Připravila:  Naďa Kocábková a Veronika Kindlová

 kancelář hejtmana Ústeckého kraje

oddělení  tiskových informací

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 741, 737 41 59 59

kocabkova.n@kr-ustecky.cz

 

Hejtmanství hostilo dva dny delegaci z italského Palerma

Hejtmanství hostilo dva dny delegaci z italského Palerma

Hejtmanství hostilo dva dny delegaci z italského Palerma

Hejtmanství hostilo dva dny delegaci z italského Palerma

Hejtmanství hostilo dva dny delegaci z italského Palerma

Hejtmanství hostilo dva dny delegaci z italského Palerma

 
Zodpovídá: František Janačík
Vytvořeno / změněno: 9.11.2007 / 9.11.2007 | Zveřejnit od-do: 9.11.2007-9.12.2007
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém