Orientační nabídka


 

JAK JSME POTKALI PREZIDENTA

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
JAK JSME POTKALI PREZIDENTA
Těm, kteří se setkali s charismatickým Václavem Klausem, anebo na něho čekali v pondělí na ulicích, v ochozech při autogramiádě, v divadelním foyeru, sále, ale třeba také na lodi a obecním úřadu, všechny obcházela malá tréma.
 

 
 

TISKOVÁ ZPRÁVA ze dne 15. 10. 2007

Zaznamenali jsme v první den oficiální návštěvy Václava Klause v Ústeckém kraji

JAK JSME POTKALI PREZIDENTA

Bodový scénář třídenní návštěvy hlavy České republiky Václava Klause v Ústeckém kraji je rozpracovaný detailně po minutách. Ku cti hostitelů i aktérů této pro region významné události (po prvním dnu) nutno konstatovat, že se program podařil splnit jakož i jeho časový harmonogram.

            Připravovat takovou akci v duchu protokolu kanceláře prezidenta republiky zabere realizačnímu týmu (v tomto případě pracovníkům kanceláře hejtmana) několik týdnů. Nezasvěceným by se mohla roztřást kolena. Ale i těm, kteří se setkali s charismatickým Václavem Klausem, anebo na něho čekali v pondělí na ulicích, v ochozech při autogramiádě, v divadelním foyeru, sále, ale třeba také na lodi a obecním úřadu, všechny obcházela malá tréma. Také běžná slova se na chvilku zadrhla. Každého při setkání s prezidentem svazovala ojedinělost okamžiku, ale také úcta. K člověku, který je prvním mužem našeho státu.

            Všem, s nimiž se prezident včera setkal, hovořil, diskutoval, pozdravil, podal ruku, obdařil úsměvem, potkával očima – to sám usnadnil. Do Ústeckého kraje přijel státník, který nad vší pochybnost  ví o regionu mnohé, který se umí  bavit vážně i nevážně, ví, jak v které situaci téma odlehčit  anebo odvést řeč. Třeba otázkou, jak si nyní stojí v lize basketbalisté Děčína. Nebojí se nahlas přiznat, že zapomněl, kde se nachází v našem kraji nejvyšší místo, neostýchá se přiťuknou si na zdraví s vedle stojícím novinářem. Rád rozvádí své originální názory a nestydí se polemizovat. Včera rázně hovořil také o nutnosti napojit se na Labi loděmi na síť evropských vodních cest a v diskusích dal „na frak“ ekologům, kteří svými plány blokují splavnění dolního toku největší české řeky.

            Těch postřehů a dojmů, které člověk při setkání s prezidentem Václavem Klausem získal už za první den, bylo přehršel. Nebál se obyčejných lidí, naopak, při jakémkoliv setkání si takové chvilky hýčkal, těšil se z nich, „neokřikoval“ ani náznakem členy své ochranky, dovolil přistoupit k němu tak blízko, že se tajil dech. Možná někde lidem až příliš, že, ač je prezident vyzýval, se trochu ostýchali rozpovídat. O to víc mu tleskali, mávali, fotografovali, přáli dobré zdraví. Ti odvážnější, a nebyli to jen novináři, se s ním přeci jen dali do řeči. Václav Klaus jim  trpělivě naslouchal a stejně tak odpovídal.

            První den z třídenní návštěvy pan prezident po konferenci o životním  prostředí a zdraví v Ústeckém kraji (konala se v divadle v Ústí n. L.) odcestoval do Děčína. Do města, k němuž ho váží vzpomínky na období své sportovní kariéry v basketbalu. Odtud se vydal lodí Jiřina do Hřenska, když cestou si nechal vyložit detaily projektu o splavnění  dolního toku řeky Labe. Označil jej za racionální. Ve Hřensku se setkal s občany a pak se starosty některých okolních obcí. Nosným tématem se stal rozvoj turismu v této části regionu. Václav Klaus také aktivně zasahoval do diskuse o zapsání Národního parku České Švýcarsko do Unesco.

            Dnes se prezident chystá do Šluknovského výběžku. K němu se již připojí jeho choť Livia, která se v pondělí věnovala neméně vzácnému hostu – anglické princezně Anně, jediné dceři královny Alžběty II. Prezidentova choť již dnes ráno v hotelu Vladimir, který je dočasným domovem manželů Klausových, obdržela kytici od hejtmana kraje Jiřího Šulce a jeho manželky Andrey. Oba pak prezidentský pár doprovázeli na cestě do Šluknovského výběžku.

Připravila:  Naďa Kocábková, kancelář hejtmana Ústeckého kraje

oddělení  tiskových informací

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 741, 737 41 59 59

kocabkova.n@kr-ustecky.cz

 

 

Foto: O.Hájek
Foto: O.Hájek

JAK JSME POTKALI PREZIDENTA

JAK JSME POTKALI PREZIDENTA

JAK JSME POTKALI PREZIDENTA

JAK JSME POTKALI PREZIDENTA

JAK JSME POTKALI PREZIDENTA

JAK JSME POTKALI PREZIDENTA

JAK JSME POTKALI PREZIDENTA

JAK JSME POTKALI PREZIDENTA

JAK JSME POTKALI PREZIDENTA

JAK JSME POTKALI PREZIDENTA

Foto: O.Hájek
Foto: O.Hájek

JAK JSME POTKALI PREZIDENTA

JAK JSME POTKALI PREZIDENTA

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 16.10.2007 / 16.10.2007 | Zveřejnit od-do: 16.10.2007-15.11.2007
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém