Orientační nabídka


 

Jedenácté Dny české a německé kultury

DČNK
Tradiční Dny české a německé kultury budou na podzim věnovány mnoha žánrům, například divadlu, filmu, hudbě, literatuře či výstavám, ale také sympoziím či přednáškám. Každý si vybere...
 

 
 

Tisková zpráva ze dne 27. října 2009

   Nadace Brücke/Most spolu s Českým centrem Drážďany, Kulturním referátem zemského hlavního města Drážďany a společností Collegium Bohemicum pořádá tradičně Dny české a německé kultury. Mezi hlavními partnery je také Česko německý fond budoucnosti. Letos se koná již 11. ročník festivalu a jeho obliba mezi diváky a posluchači stále roste. Festival prezentuje českou kulturu a v této oblasti patří k nejuznávanějším. Kulturní projekt, který vznikl v roce 1999, prohlubuje vztahy mezi Ústeckým krajem, Euroregionem Labe a Saskem a mezi Českou republikou a Německem. Podporuje a iniciuje pozitivní spolupráci a kooperaci mezi kulturními institucemi a organizacemi.

   Euroregion Labe a město Drážďany se tak po dobu dvou týdnu stávají místem česko-německého setkání a porozumění. Vedou se otevřené dialogy, utužují se vztahy, navazují se nové kontakty. Umělecko-kulturní charakter festivalu nabízí bohatý výběr z mnoha žánrů; divadlo, film, hudba, literatura, politika, výstava, sympozia, přednášky.

   Letošní přeshraniční festival se uskuteční v období od 30. října do 15. listopadu 2009. Koncertem souboru Musica Flora v prostorách Severočeského divadla opery a baletu v Ústí n. L. byly Dny české a německé kultury slavnostně zahájeny. V tomto roce bude ke zhlédnutí přes 125 akcí ve 14 českých a německých městech a obcích. 11. ročník festivalu je věnován kritickému ohlédnutí za událostmi Sametové revoluce, neboť si právě tento rok připomínáme dvacáté výročí pádu železné opony.  

   V našem kraji jsou místem konání festivalu Synagoga Děčín, Zámek Děčín, Kulturní centrum Řehlovice, v Ústí nad Labem prostory Činoherního studia, Experimentálního prostoru Mumie, Kostela sv. Vojtěcha, Národního domu, Severočeské vědecké knihovny a Severočeského divadla opery a baletu.

   Milovnicí hudby mohou ve čtvrtek 5. listopadu navštívit koncert v Národním domě v Ústí nad Labem a zaposlouchat se do jazzových standardů v podání české kapely Jazzvýběr UL II. V druhé části večera pak do temperamentního swingu dua 2Hot. Yellow Cap a The Chancers vystoupí v sobotu 14. listopadu a těšit se můžete na pořádný hudební koktejl. V Činoherním studiu bude v pátek 20. listopadu opravdu rušno, vystoupí zde Nauzea Orchestra, The Ritchie Success, Gammalapagos a Mikrowelle.

   Zajímavá nabídka je připravená také v oblasti filmu. Začíná se filmem Pink a Krátce od sousedů, a to ve čtvrtek 5. listopadu. Následující den se budou promítat filmy Odpoledne, Voda a mýdlo a Pohraničí. Film Uprostřed Malestreamu, který se zabývá rozpolceností moderních žen, jenž chtějí mít dítě, ale nechtějí za to být společensky trestány, je možno vidět v Severočeské vědecké knihovně v sobotu 7. listopadu. Ujít byste si neměli nechat ani film Veselá budoucnost, jenž vás zavede zpět do roku 1989.

   Divadelní představení Pohlavní život migrantů podle sbírky esejů Jaromíra Konečného na vás čeká v Činoherním studiu v Ústí nad Labem. Divadlo Děčín vás dojme příběhem o nenaplněné lásce, Die Kleine Meerjungfrau.

   Neobyčejný literární zážitek nabízí druhá česko-německá Ústecká noc literatury. Texty současných německých autorů (Thomas Brussig, Doris Dörrie, Judith Hermann a d.) budou číst herci Činoherního studia v Severočeské vědecké knihovně v pátek 13. listopadu.

   Výstava Česko-německý malířský plenér 2009 bude zpřístupněná v děčínské synagoze od 20. listopadu. V kostele sv. Vojtěcha se v úterý 17. listopadu uskuteční výstava fotografií s názvem Sametová revoluce, která nám připomene události roku 1989 v Ústí nad Labem.

   Dalšími významnými akcemi v rámci Dnů české a německé kultury jsou Středoevropský den na Filozofické fakultě UJEP v Ústí nad Labem a Adventní slavnosti v Řehlovicích. 

   Podrobnosti o všech akcích u nás i v Německu na www.dcnk.cz

Připravila: Iveta Pelikánová,

odd. tiskových informací,

odbor kancelář hejtmana Ústeckého kraje

e-mail: pelikanova.i@kr-ustecky.cz

 
Zodpovídá: Mgr. Zbyněk Šebesta
Vytvořeno / změněno: 27.10.2009 / 27.10.2009 | Schváleno / Zrušeno: 27.10.2009 / 26.11.2009
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém