Orientační nabídka


 

Jiří Šulc: Ministryně Emmerová má pro pacienty další hořkou pilulku

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Jiří Šulc: Ministryně Emmerová má pro pacienty další hořkou pilulku
"Socialistické pořadníky se dočkaly sociálnědemokratického vzkříšení, a to pro operace. Tato inspirace neblahou minulostí je více než nešťastná a představa pacientů, kteří doma čekají se svým pořadovým číslem na to, až na ně přijde řada na operačním sále, patří k mým nejděsivějším nočním můrám," komentuje jeden ze záměrů ministryně Milady Emmerové hejtman Jiří Šulc.
 

 
 

Jiří Šulc: Ministryně Emmerová má pro pacienty další hořkou pilulku

 

„Jak jsme se dočetli v tisku, chystá ministryně zdravotnictví Milada Emmerová pořadníky, do kterých se budou zapisovat pacienti, kteří čekají na operaci. Údajně proto, aby jedni nepředbíhali druhé… Při čtení článku mi naskočila husí kůže a vzpomněl jsem si na ponižující pořadníky a fronty z let předrevolučních. V tehdejším socialistickém absurdistánu bývalo na pořadník skoro všechno - auto, byt nebo lednička. A dnes se socialistické pořadníky dočkaly sociálnědemokratického vzkříšení, a to pro operace. Tato inspirace neblahou minulostí je více než nešťastná a představa pacientů, kteří doma čekají se svým pořadovým číslem na to, až na ně přijde řada na operačním sále, patří k mým nejděsivějším nočním můrám.

Zapisování pacientů do takových seznamů považuji za nedůstojné. A hlavně - pořadníky vždycky byly prostorem pro korupci, přímo vybízely k úplatkům. Nevěřím, že by to nyní bylo jinak. Proto tento návrh považuji za směšný a nehodný 21. století, vždyť jde o princip přídělového hospodářství, které bylo užíváno po válkách či přírodních katastrofách. I když dnes čelíme pohromě v podobě sociálnědemokratických ministrů zdravotnictví, kteří se mění jako figurky na orloji, není podle mě pro taková opatření důvod. Místo zavádění těchto krizových forem řízení doporučuji paní ministryni, aby konečně přiznala, že zdravotnictví je v krizi. Měla by mít zřetelněji na paměti pacienty, zamezit plýtvání penězi jak přímo na ministerstvu zdravotnictví, tak ve vlastním oboru i v lékové politice. Občané svěřili státu miliardy korun v rámci zdravotního pojištění a mají právo, aby se dostali na operaci v okamžiku, kdy ji potřebují.  A ne aby doma čekali s pořadovým číslem a v bolestech, zda dřív přijde operace nebo konec. Je potřeba začít konečně řešit problémy českého zdravotnictví a ne rovnat frontu pacientů, kteří stojí před nemocnicí a čekají na operaci jako na smilování paní ministryně.“

                        Ing. Jiří ŠULC, hejtman Ústeckého kraje

V Ústí nad Labem dne 20.9.2005

 

 

 

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 21.9.2005 / 21.9.2005 | Zveřejnit od-do: 21.9.2005-21.10.2005
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém