Orientační nabídka


 

Jiří Šulc: "Moderní technologie vyžadují technicky zdatné odborníky"

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Jiří Šulc:
Už 3. září proto bude spuštěna první fáze projektu, která konkrétně představuje přípravný týden pro absolventy středních škol z okresu Chomutov, kteří byli přijati na ČVUT Praha pro akademický rok 2007/2008.
 

 
 

TISKOVÁ ZPRÁVA ze dne 23. srpna 2007

 

Jiří Šulc: „Moderní technologie vyžadují technicky zdatné odborníky“

 

„Ústecký kraj potřebuje vysokoškolsky vzdělané lidi, co víc, potřebuje lidi, kteří jsou vzdělaní v technických oborech,“ říká a je o tom přesvědčený hejtman Jiří Šulc. Svoji myšlenku dále rozvádí. „Již před časem jsem seznámil ředitele středních škol z Chomutovska s pilotním projektem, jehož cílem je zlepšit kvalitu přípravy žáků středních škol pro studium na technických vysokých školách,“ vysvětluje zástupce Ústeckého kraje. K rozhodnutí aktivně podpořit vzdělávání žáků, opouštějících střední školy a chystající se studovat na vysoké škole, hejtmana přiměla analýza znalostí a studijních výsledků, kterou u svých posluchačů, absolventů středních škol v Ústeckém kraji, provedla Fakulta strojní Českého vysokého učení technického, jež má od roku 2006 v Chomutově detašované pracoviště.

Už 3. září proto bude spuštěna první fáze projektu, která konkrétně představuje přípravný týden pro absolventy středních škol z okresu Chomutov, kteří byli přijati na ČVUT Praha pro akademický rok 2007/2008. Ti mají šanci zúčastnit se kurzu, v němž si prohloubí především znalosti z matematiky a fyziky pro potřeby studia na vysoké škole. „Jsem rád, že jsem našel také aktivní podporu ve svých spolupracovnících z odboru školství, mládeže a tělovýchovy Krajského úřadu Ústeckého kraje,“ prozrazuje dál krajský politik. Jiří Šulc se netají tím, že myšlenka důraznějšího a důslednějšího prosazování technických oborů v našem regionu je víc než žádoucí. „Všichni vnímáme nemalý příliv investorů do našeho kraje. Staví tu své firmy, etablují se zde společnosti zvučných jmen. Při obsazování nejrůznějších pracovních pozic neskrývají to, že dávají přednost těm uchazečům, kteří jsou v technických oborech, jak se říká, silní v kramflecích. Nejen já jsem nabyl přesvědčení, že technické vzdělání je dnes skutečná perspektiva,“ říká hejtman. A podle něho je projekt, který v první fázi připraví v kurzu absolventy středních škol a ve druhé pak žáky posledních ročníků středních škol (v obou případech z okresu Chomutov) ideální příležitostí, jak se v dosavadních znalostech předmětů zdokonalit.

   Celý projekt bude financován z Fondu hejtmana, a to částkou 300 tisíc korun. Další finanční prostředky – 5 milionů korun- ze stejného fondu, budou použity na úpravu třetího podlaží budovy detašovaného pracoviště Fakulty strojní v Chomutově, aby výuka mohla být rozšířena. „Osobně se domnívám, že je to šance, kterou by bylo škoda nevyužít. Sám jsem absolventem ČVUT a pro techniku mám pochopitelnou slabost. Když si představím, že dnes už máme v kraji firmy s nejmodernějšími technologiemi, bylo by neseriozní přijít k přijímacím pohovorům a ucházet se o místa, pro která nemám základní předpoklady. Náš projekt je hozenou rukavicí, kterou, předpokládám, nastupující generace vysokoškoláků zvedne,“ přeje si hejtman.

 

Připravila:  Naďa Kocábková, kancelář hejtmana Ústeckého kraje

oddělení  tiskových informací

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 741, 737 415 959

kocabkova.n@kr-ustecky.cz

 

 

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 23.8.2007 / 23.8.2007 | Zveřejnit od-do: 23.8.2007-22.9.2007
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém