Orientační nabídka


 

Jiří Šulc: Nemocnice Most a Chomutov se blíží stavu klinické smrti

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Hospodaření nemocnic Chomutov a Most, příspěvkových organizací Ústeckého kraje, není v současném systému financování zdravotnictví zcela efektivní, zařízení pravidelně tvoří ztrátu, která se postupně navyšuje a dochází k zvyšování rozdílu mezi náklady a výnosy.
 

 
 

TISKOVÁ ZPRÁVA ze dne 8. 4. 2004

 

Jiří Šulc: Nemocnice Most a Chomutov se blíží stavu klinické smrti

 

Hospodaření nemocnic Chomutov a Most, příspěvkových organizací Ústeckého kraje, není v současném systému financování zdravotnictví zcela efektivní, zařízení pravidelně tvoří ztrátu, která se postupně navyšuje a dochází k zvyšování rozdílu mezi náklady a výnosy. To je jeden ze závěrů auditorských firem AGIS a HZ Praha s.r.o., které zkoumaly rozbory hospodaření obou zdravotnických zařízení za období let 2001 - 2003. S výsledky jejich šetřením byla seznámena na své poslední schůzi 7. dubna Rada Ústeckého kraje.

„Audity ukazují, že v nemocnicích došlo k znatelnému obratu k lepšímu poté, kdy je převzal kraj od státu. Nicméně současný stav je špatný, obě nemocnice vykazují měsíčně ztrátu mezi 4 až 9 miliony korun,“ uvedl hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc.

Závazky z obchodního styku Nemocnice Most a Nemocnice Chomutov činily k 29. únoru 2004

139,9 milionů respektive 120,4 milionů korun. Rada Ústeckého kraje rozhodla, že do 19. května 2004 jí budou k předloženy k posouzení varianty směřující k vyřešení situace v obou zdravotnických zařízeních. „Auditorské firmy AGIS a HZ Praha s.r.o. budou společně komunikovat s odborem zdravotnictví Krajského úřadu Ústeckého kraje, s vedením nemocnic a jejich dozorčími radami, krajským radním Janem Szántó a s krajskou zdravotní a sociální komisí. Cílem bude zpracování návrhů řešení tristní situace obou nemocnic, jakési krizové varianty,“ uvedl hejtman Jiří Šulc.

Rada Ústeckého kraje uložila Petru Severovi, vedoucímu odboru zdravotnictví, ve spolupráci s oborem ekonomickým, odborem legislativně-právním, řediteli nemocnic Chomutov a Most a jejích dozorčími radami připravit restrukturalizaci a stabilizaci nemocnic Chomutov a Most ve variantách sloučení příspěvkových organizací, změny právní formy na obchodní společnosti nebo transformace do jediné příspěvkové organizace nebo obchodní společnosti. „Přišel čas, kdy začínáme projednávat komplex zajištění zdravotních služeb pro celou západní část kraje. Není možné držet souběžně oddělení, kde obsazení lůžek pacienty dosahuje třiceti nebo čtyřiceti procent, byť je to negativně vnímáno částí odborné veřejnosti. Máme potvrzeno, že tento stav je nadále neudržitelný,“ vysvětlil hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc.

 

Vydal: František Janačík, kancelář hejtmana Ústeckého kraje

oddělení informací a vnějších vztahů

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 788

 

 

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 8.4.2004 / 8.4.2004 | Zveřejnit od-do: 8.4.2004-8.5.2004
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém