Orientační nabídka


 

Jiří Šulc: Praotec Čech by naši zemi minul, dokud nezajistíme obnovu vrcholu hory Říp, rozhled z vrcholu je nemožný

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Jiří Šulc: Praotec Čech by naši zemi minul, dokud nezajistíme obnovu vrcholu hory Říp, rozhled z vrcholu je nemožný
"Z Řípu by se dnes bájný praotec Čech asi těžko rozhlížel, vrchol kopce je hustě zarostlý a zemi oplývající mlékem a strdím by zřejmě musel hledat někde jinde. Proto jsme se rozhodli, že projekt obnovy vrcholu Řípu podpoříme finančně, z našeho rozpočtu uvolníme příspěvek ve výši 200 000 korun," uvedl hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc.
 

 
 

TISKOVÁ ZPRÁVA SE ZVUKOVOU PŘÍLOHOU ze dne 29.7.2005

 

Jiří Šulc: Praotec Čech by naši zemi minul, dokud nezajistíme obnovu vrcholu hory Říp, rozhled z vrcholu je nemožný

 

Ústecký kraj se bude podílet na obnově jedné z dominant Českého Středohoří, vrcholku hory Říp. Připojí se k projektu „Rehabilitace porostních struktur vrchu Říp“, při jehož realizaci bude spolupracovat s Ministerstvem životního prostředí ČR, Výzkumným ústavem Silva Tarucy pro krajinu a okrasné zahradnictví Průhonice a vlastníkem pozemků dotčených projektem Martinem Lobkowiczem. Projekt počítá s vytvoření tří potřebných průhledů smýcením vybraných částí lesních porostů, které jsou ve vrcholové partii tvořeny z velké části náletovými akáty, plevelným černým bezem a kopřivami.

 „Z Řípu by se dnes bájný praotec Čech asi těžko rozhlížel, vrchol kopce je hustě zarostlý a zemi oplývající mlékem a strdím by zřejmě musel hledat hledal někde jinde, což by byla podle mého názoru škoda. Proto jsme se rozhodli, že projekt obnovy vrcholu Řípu podpoříme i finančně, z našeho rozpočtu uvolníme příspěvek ve výši  200 000 korun,“ uvedl hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc.

Na uvolněných plochách se předpokládá dosev původních rostlinných druhů s následnou výsadbou či výsevem nízkých domácích keřů a dosázením trsy stepní vegetace, které by sem byly přemístěny na vhodná (suťová stanoviště) ze stávajících chráněných stanovišť. Předpokládané náklady na vytvoření „průhledů“ jsou přibližně dva miliony korun. Projekt počítá s tím, že 75 % potřebných prostředků bude možné získat z evropských zdrojů, případně z Projektu Evropského hospodářského prostoru – Norsko. Ministerstvo životního prostředí by se mělo na projektu podílet částkou 300 tisíc korun, Rada Ústeckého kraje vyslovila souhlas uvolněním příspěvku 200 tisíc korun.

 

 

Zvuková příloha ke stažení - vyjádření Jiřího Šulce

  • Chceme zajistit turistům výhled z vrcholu Řípu (0,5 MB)

„Já jsem nedávno při výletě s hrůzou zjistil, že svým dětem nemohu ukázat pohled do české krajiny, tak jako bájný praotec Čech a to  z jednoho prostého důvodu: Neexistuje tam žádné místo, k kterého by byl do krajiny výhled. Proto jsme se dohodli s ministrem životního prostředí, že zkusíme udělat taková opatření na vrcholu hory, aby se turisté mohli pokochat výhledem do krajiny, ať už směrem na Prahu, na Mělník nebo také na Severní Čechy – to si myslím, že je krásné panorama.“

 

  • Ústecký kraj chce do projektu vložit 200 tisíc korun (0,2 MB)

„Není to nic náročného, projekt bude stát kolem dvou milionů korun a podíl Ústeckého kraje – dvěstě tisíc korun, stojí za to aby se tisíce nebo i desetitisíce turistů mohli z vrcholu hory Říp podívat do České kotliny.“

 

Vydala: Mgr. Romana Žatecká, tisková mluvčí Ústeckého kraje

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 754, mobil 603 192 631

e-mail: zatecka.r@kr-ustecky.cz

 

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 29.7.2005 / 29.7.2005 | Zveřejnit od-do: 29.7.2005-29.8.2005
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém