Orientační nabídka


 

Jiří Šulc rokoval s velvyslancem USA v ČR o hospodářském rozvoji a americkém radaru

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Jiří Šulc rokoval s velvyslancem USA v ČR o hospodářském rozvoji a americkém radaru
Hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc se 25. dubna sešel s velvyslancem Spojených států Amerických v ČR Richardem W. Graberem. Hovořili spolu především o budoucím hospodářském rozvoji kraje a o aktuálním tématu, jež představuje současná polemika o výstavbě radarové základny amerického obranného raketového systému na území ČR.
 

 
 

TISKOVÁ ZPRÁVA ze dne 26. 4. 2007

 

Jiří Šulc rokoval s velvyslancem USA v ČR o hospodářském rozvoji a americkém radaru

 

Hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc se 25. dubna sešel s velvyslancem Spojených států Amerických v ČR Richardem W. Graberem. Velvyslanec byl na návštěvě Ústeckého kraje poprvé, funkce se na Velvyslanectví USA v ČR ujal 12. října 2006. Richard W.Graber na Ústecku, kromě setkání s hejtmanem Jiřím Šulcem na hradě Střekov, navštívil Univerzitu Jana Evangelisty Purkyně Ústí nad Labem, Zubrnickou muzeální železnici, společnost Black and Decker v Trmicích.

            Hejtman s americkým velvyslancem hovořili především o budoucím hospodářském rozvoji kraje a o aktuálním tématu, jež představuje současná polemika o výstavbě radarové základny amerického obranného raketového systému na území ČR. „Hrozba napadení našeho území ze vzduchu je v českých médiích z různých důvodů podceňována, publikovány jsou prakticky pouze negativní názory veřejného mínění. Ovšem pro náš kraj, v němž je soustředěna řada chemických závodů jenž mohou být považovány z potencionální cíle, je záměr posílení vzdušné obrany státu velmi významný. Odmítání záměru českou veřejností má však hlubší kořeny. Češi vnímají přítomnost vojenských zařízení cizích mocností na našem území velmi citlivě, je tu špatná historická zkušenost s okupacemi armád několika zemí,“ konstatoval mimo jiné hejtman Jiří Šulc.

            Dalším významných tématem dialogu Jiřího Šulce s americkým velvyslancem představovaly investiční příležitosti v našem kraji. Hejtman představitele USA informoval o zájmu investorů z Japonska, jejichž investice jsou v Ústeckém kraji zastoupeny nejpočetněji. „Nechal jsem si zpracovat studii, z níž vyplývá, že investice z Japonska představují polovinu z těch skutečně významných, které byly v našem kraji realizovány, máme zde více než stovku japonských firem. Pochopitelně máme zájem i o americký kapitál, doufejme, že firmy z vaší země budou v našem regionu v blízké budoucnosti přibývat,“ řekl. Představitel kraje velvyslance informoval také o plánech na zlepšení dopravní infrastruktury a udržitelného rozvoje cestovního ruchu s využitím finančních prostředků ERDF v plánovacím období EU 2007 – 2013. „V Regionálním operačním programu pro Ústecký a Karlovarský kraj můžeme v těchto prioritách čerpat podporu až ve výši 412,581 milionu €. Silniční síť do tří let posílí vládou deklarovaná modernizace rychlostních silnic, kvalitnější silniční spojení se sousedním Svobodným státem Sasko a dokončení dálnice D8,“ konstatoval hejtman.

            Jiří Šulc za dobu svého působení v čele Ústeckého kraje přivítal v regionu již třetího velvyslance USA v ČR. S předchůdci Richarda W. Grabera, Craigem Robertsem Stapletonem a Williamem J. Cabanissem jednal 

nejen o hospodářském potenciálu kraje, ale mimo jiné je získal i pro projekt  Střediska humanitních studií se zaměřením na studia dějin holocaustu ve Městě Terezín. „V současné době jsem pro tento projekt dojednal podporu současného vedení Ministerstva kultury ČR,“ informoval velvyslance Richarda W. Grabera hejtman Jiří Šulc.

 

Připravil: František Janačík, kancelář hejtmana Ústeckého kraje

oddělení tiskových informací

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 788

janacik.f@kr-ustecky.cz

Přátelský rozhovor proběhl v útulných prostorách hradní restaurace Stará Kovárna
Přátelský rozhovor proběhl v útulných prostorách hradní restaurace Stará Kovárna

Výhled na labské údolí z hradu Střekov se velvyslanci USA líbil
Výhled na labské údolí z hradu Střekov se velvyslanci USA líbil

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 26.4.2007 / 26.4.2007 | Zveřejnit od-do: 26.4.2007-26.5.2007
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém