Orientační nabídka


 

Jména stipendistů již známe, losoval také zástupce a náměstek hejtmana Radek Vonka

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Jména stipendistů již známe, losoval také zástupce a náměstek hejtmana Radek Vonka
Ve velkém zasedacím sále Krajského úřadu Ústeckého kraje proběhlo veřejné losování 89 nových vysokoškolských stipendistů, kteří budou v tomto akademickém roce pobírat finanční podporu ve výši 20 tisíc korun. Jména prvních tří krajských stipendistů z losovacího bubnu vylovil náměstek a zástupce hejtmana Radek Vonka.
 

 
 

TISKOVÁ ZPRÁVA ze dne 25.10 2005

 

Jména stipendistů již známe, losoval také zástupce a náměstek hejtmana Radek Vonka

 

Jan Zástěra, Milan Šmídl a Ivana Vrbová, to jsou první tři jména, která dnes z osudí při veřejném losování v konferenčním sále Krajského úřadu Ústeckého kraje vybral zástupce a náměstek hejtmana Radek Vonka. O další čestný úkol a výběr zbývajících žadatelů z celkového počtu 89 se podělili ředitelka krajského úřadu Lydie Šťastná a vedoucí odboru školství, mládeže a tělovýchovy Štěpán Harašta. Na akademický rok 2005/2006 budou mezi nové stipendisty i ty, kteří mají s krajem smlouvu už od loňského roku podepsanou, rozděleny celkem tři miliony korun. Každý vysokoškolák, který splnil daná kritéria (prospěch do 1,8 a trvalé bydliště v Ústeckém kraji) dostane do konce kalendářního roku finanční podporu ke studiu 20 tisíc korun.

   „Ústecký kraj už druhým rokem motivuje studenty vysokých škol nejen k dobrým výsledkům, ale především má zájem si vzdělané lidi  ve svém regionu udržet. Nepopírám, že se snažíme studenty zavázat a přimět je, aby svou invencí posílili zatím stále nepříznivou strukturu obyvatel  z pohledu vzdělanosti. Ústecký kraj neměl nikdy na růžích ustláno, lidé sem vždy přicházeli za prací a na vzdělání nebylo kdy. Rádi bychom to co nejdříve změnili a napravili. Třeba takovým způsobem, kterého jsme dnes svědky. Přeji všem, kteří krajské stipendium získávají, aby se jim dařilo a přeji jim také vše dobré i v příštím roce,“ řekl náměstek a zástupce hejtmana Radek Vonka.

   Letošní zájem o krajské stipendium předčil očekávání. Odboru školství, mládeže a tělovýchovy přišlo celkem 120 žádostí, což je téměř dvakrát tolik než v prvním roce jeho vyhlášení. Do osudí se však dostalo jen 101 žádostí, dvanáct bylo vyřazeno pro nesplnění pravidel a sedm uchazečů nakonec od svého úmyslu ustoupilo. Zástupci kraje zvolili veřejný způsob losování proto, aby byla zachována ochrana veřejného zájmu, jak to ukládá zákon. Se způsobem byli žadatelé včas obeznámeni dopisem a losování bylo také zveřejněno na úřední desce. Mezi nejčastějšími žadateli o stipendium jsou vysokoškoláci Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem, dále Univerzity Karlovy v Praze a Západočeské univerzity Plzeň. Největší podíl žadatelů tvoří studenti pedagogických fakult -31% a fakult vzdělávajících v ekonomických oborech -21%. Zajímavé jsou i další informace, které se této formy podpory týkají: nejpočetnější skupinu zájemců z pohledu územního zastoupení tvoří studenti z Ústecka, dále Mostecka, Teplicka, Děčínska, Chomutovska a Litoměřicka. Nejméně žádostí přišlo z Lounska. Mezi uchazeči o dvacetitisícovou částku je  zatím 32 vysokoškoláků, kteří již smlouvu podepsali vloni. Další mají ještě možnost přihlásit se, termín uzávěrky pro ně je 1. listopad 2005.

 

Vydala: Mgr. Romana ŽATECKÁ, tisková mluvčí Ústeckého kraje

              tel. 475 657 720, 603 192 631

              e-mail: zatecka.r@kr-ustecky.cz

 

 

Jména stipendistů již známe, losoval také zástupce a náměstek hejtmana Radek Vonka

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 25.10.2005 / 25.10.2005 | Zveřejnit od-do: 25.10.2005-25.11.2005
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém